שתף קטע נבחר

דו"ח מדאיג: איך מאכילים את הילדים שלנו בגן?

המבקר בדק - וכלום לא השתנה. בוועדה לזכויות הילד יוצגו היום נתונים על הארוחות החמות המוגשות בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים. לא קל לעיכול

מזון בטמפרטורה לא תקינה, בכמות לא מספקת, שמאוחסן באופן לא ראוי - כך נראית הארוחה היומית החמה לה זוכים מעל 150 אלף תלמידי גנים ובתי ספר יסודיים במערכת החינוך בישראל. עוד בדו"ח מבקר המדינה בשנת 2009 דווח על אותם ליקויים בדיוק, ונראה שדבר לא השתנה.

 

ממסמך שהכין מרכז המחקר והמידע של הכנסת, עולה כי ב-63% מגני הילדים ו-40% מבתי הספר מוגש מזון בטמפרטורה לא תקינה. על פי הדו"ח, ב-34% מגני הילדים המזון מאוחסן באופן שאינו ראוי וב-33% מהם, זמן הגעת המזון אינו כשורה. הדו"ח הוכן לבקשת יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), וח"כ יוליה שמאלוב-ברקוביץ' (קדימה), לקראת דיון הוועדה בנושא, שיתקיים היום (ב').


ליקויים חמורים בדו"ח המבקר לא תוקנו (אילוסטרציה: ויז'ואל פוטוס)

 

על פי נתוני משרד החינוך, נכון לחודש שעבר, 164,301 תלמידים בחינוך היסודי ובגני החובה מקבלים ארוחה יומית לפי חוק. משרד החינוך מקצה לצורך מימון הארוחות כ-152.6 מיליון שקל, ואילו הרשויות המקומיות משתתפות במימון 81 מיליון שקל נוספים. 

 

ביקורת שנתית של משרד החינוך ב-146 מוסדות גילתה ליקויים רבים בתחום: ב-34% מגני הילדים ו-4% מבתי הספר אחסון המזון איננו תקין, בכ-64% מגני הילדים ו-39% מבתי הספר טמפרטורת הגעת המזון איננה תקינה וב-6% מגני הילדים ו-12% מבתי הספר מספר המנות איננו תואם את מספר התלמידים. בנוסף, התגלו ממצאים חריגים ב-15% מבדיקות המעבדה שנערכו למזון המוגש בבתי הספר.

 

"הליקויים עומדים בעינם"

הדו"ח מצביע על תופעה חמורה אף יותר, מאחר שבדו"ח שפרסם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס בשנת 2009 בנושא, הועלו ממצאים דומים בנוגע לליקויים בהפעלת מפעל ההזנה והיעדר תיאום ופיקוח של הגורמים הממונים. "ממצאי הבדיקה שנערכה במסגרת מסמך זה מעידים כי תמונת המצב לא השתנתה באופן מהותי מאז פרסום דו"ח המבקר וכי הליקויים המהותיים שמצא בפעולות הפיקוח והבקרה על מפעל ההזנה עומדים בעינם", נטען בדו"ח של מרכז המחקר בכנסת.

 

עובדי המרכז ציינו כי "הארוחה החמה המוגשת לתלמידים במוסדות החינוך היא, לעתים קרובות, הארוחה החמה היחידה הניתנת להם באותו היום ויש לה מקום מרכזי בתזונתם. פיקוח תזונתי ותברואתי מחמיר על ההזנה חיוני על מנת להבטיח כי התלמידים מקבלים מזון באיכות גבוהה, בכמות ובהרכב מספקים". בנוסף, ציינו עובדי המרכז כי הזנת התלמידים נועדה להגשים מטרות נוספות, בהן הקניית הרגלי תזונה נכונים, קיום יום לימודים ארוך וסיוע בפתרון בעיית היעדר ביטחון תזונתי.

 

לפי עמדת משרד החינוך המובאת בדו"ח, הוא מפקח על ההסעדה במסגרת מפעל ההזנה אף כי הדבר נמצא לטענתו באחריות משרד הבריאות. אגף לארגון לימודים במינהל הפדגוגי של משרד החינוך מבצע באמצעות חברת "מרמנת" בקרות על הארוחות המוגשות לתלמידים במסגרות השונות. זאת באמצעות בקרות שטח במפעל ייצור, במוסדות, תשאול טלפוני ובדיקות מעבדה. המשרד הקצה לביקורת מיליון שקל בשנה.

 

עמדת משרד הבריאות כפי שמוצגת בדו"ח של מרכז המחקר בכנסת היא שמאחר שלא הועמדו לרשותו המשאבים הדרושים לפיקוח על מפעל ההזנה, זה נמצא באחריות משרד החינוך.

 משרד הבריאות הוציא הנחיות מקצועיות שעל פיהן אמור משרד החינוך לבצע את הפיקוח.

 

"היעדר פיקוח יעיל על המזון והממצאים בדבר ליקויים משמעותיים באופן הגשתו ובאיכותו, גורמים לנזקים בריאותיים לתלמידים מגן הילדים ובבתי הספר", אמר ח"כ אורלב, "משרדי הבריאות והחינוך, והרשויות המקומיות אינם יכולים לרחוץ

בניקיון כפיהם. מוטלת עליהם חובה להבטיח את איכות המזון, הרכבו הבריאותי ואופן הגשתו, על מנת להבטיח את שלומם והתפתחותם התקינה של הילדים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ב-34% מגני הילדים המזון מאוחסן באופן שאינו ראוי. אילוסטרציה
צילום: אסי כהן
מומלצים