שתף קטע נבחר

מדבדב מבהיר: אתנגד להחלטה נגד סוריה באו"ם

בראיון שהעניק ל"פייננשל טיימס" הבריטי אמר נשיא רוסיה כי הוא לא יתמוך בגינוי דמשק באו"ם, כי לדבריו הדבר יוביל לפעולה צבאית, כמו בלוב. "אני לא רוצה להיות האחראי לתרחיש שכזה". במקביל, בארה"ב בוחנים הרחבת הסנקציות הכלכליות על סוריה

רוסיה לא תתמוך בהחלטה לגינוי סוריה במועצת הביטחון: מי שעוד קיווה לפשרה בין מדינות אירופה וארצות הברית מצד אחד, לבין רוסיה וסין מצד שני, על נוסח מרוכך של החלטה הצהרתית נגד משטר אסד, קיבל הלילה (ב') את התשובה הסופית מנשיא רוסיה, דימטרי מדבדב. בראיון ל"פייננשל טיימס" הבריטי הבהיר מדבדב שהוא אינו מרוצה מהאופן שבו יושמה ההחלטה לגינוי לוב, ולכן הוא לא יתן יד להחלטה דומה נגד סוריה, למרות הדיכוי האלים של ההתקוממות האזרחית במדינה.

 

בראיון טוען מדבדב שההחלטה לגינוי לוב הפכה "לפיסת נייר שהסוותה מבצע צבאי מיותר".

לכן, לדבריו, "אני לא רוצה שהחלטה על סוריה תוביל לאותה תוצאה" של פעולה צבאית בשטח הסורי. מדבדב הבהיר כ"בכל מקרה, אני לא רוצה להיות האחראי לתרחיש שכזה" ולא ברור מדבריו אם רוסיה תתנגד בהצבעה או פשוט תיעדר ממנה, כפי שעשתה בדיון על ההחלטה נגד לוב במועצת הביטחון בחודש מרס.


נחלץ לעזרת חבר. מדבדב (משמאל) ואסד בשנה שעברה (צילום: AFP)

 

צרפת מובילה את ההחלטה נגד סוריה, והצטרפו אליה בריטניה, גרמניה ופורטוגל. תשע מתוך 15 החברות במועצת הביטחון, בראשן ארצות הברית, תומכות בהחלטה נגד סוריה. זהו מספר מדינות המספיק לקבלת החלטה, אלא אם רוסיה או סין יטילו וטו. עם זאת, מדינות אירופה נכשלו במאמץ לשכנע מדינות נוספות - כגון ברזיל, דרום אפריקה והודו - להצטרף למדינות התומכות בגינוי פעולותיו הרצחניות של המשטר בדמשק.

 

שוקלים הרחבת הסנקציות הכלכליות

כצפוי, לבנון, שגם היא חברה במועצת הביטחון, לא תצביע נגד סוריה במועצה. לא ברור בשלב זה אם צרפת והמדינות האירופיות האחרות התומכות בהחלטה יביאו אותה להצבעה במועצת הביטחון. 

 

מי שעשויה לתמוך בהחלטה בעצרת הכללית של האו"ם היא דווקא טורקיה, שכבר אינה חברה במועצת הביטחון, אך אלפי פליטים מסוריה נמלטו לשטחה. טורקיה כבר איימה על משטרו של אסד כי בכוונתה לתמוך בהחלטה קשה נגד דמשק, אם סוריה לא תאמץ מיד רפורמות דמוקרטיות ותחדול מיידית מהדיכוי האלים של ההפגנות. טורקיה אף החלה אתמול לחלק מזון גם לפליטים הנמצאים בצד הסורי של הגבול. 

 

בימים האחרונים נערכים דיונים בוושינגטון באופציה להחריף את הסנקציות הכלכליות של ארצות הברית ואירופה נגד סוריה, כדי לעקוף את המחסום שמציבות רוסיה וסין במועצת הביטחון.

 ארצות הברית מנסה לקדם סנקציות על יצוא נפט מסוריה לגרמניה, איטליה, צרפת והולנד, שלא יגרום לזעזוע בשווקים, אבל ישפיע קשות על כלכלת סוריה.

 

אתמול הכריזו פעילי אופוזיציה מרכזיים מסוריה על הקמת "מועצה לאומית" שמטרתה הפלת שלטונו של הנשיא בשאר אסד. הקבוצה הודיעה על הקמת הגוף החדש במסיבת עיתונאים שנערכה סמוך לגבול סוריה-טורקיה, שם התקבצו באחרונה אלפי פליטים. אסד עצמו צפוי לנאום בצהריים ולדבר על ההתרחשויות בארצו. יהיה זה הנאום השלישי בלבד מאז תחילת ההתקוממות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא רוצה להיות אחראי". מדבדב
צילום: AFP
החלטה על סוריה תהיה כמו ההחלטה על לוב? קדאפי ואסד
צילום: EPA
אנקרה תתמוך בגינוי. פליטים סורים בטורקיה
צילום: AP
מומלצים