שתף קטע נבחר

נפט נגד הגרעין האיראני: הסעודים יפיקו יותר?

הסעודים בוחנים רעיון חדש במאבק בתכנית הגרעין של טהרן, לפיו הם ישוו את הפקת הנפט האיראנית ובאופן מעשי יחליפו את התפוקה היומית בשוק העולמי. "וול סטריט ג'ורנל" דווח שבכיר סעודי הציג את האפשרות לאנשי צבא אמריקנים ובריטים

סעודיה שוקלת להגביר את הפקת הנפט לרמה שתכיל את כל ההפקה של איראן ולמעשה להחליף את כל תוצרתה בשוק העולמי. המטרה: להפעיל לחץ על הרפובליקה האיסאלמית להשעות את תכניתה הגרעינית. ההערכה היא ש"הזהב השחור" הוא נקודת התורפה של טהרן, ולכן הסעודים מנסים לבחון מה תהיה תגובת יבואניות הנפט האיראני, ובראשן סין.

 

 

העיתון "וול סטריט ג'ורנל" דיווח אמש (יום ד') כי את הרעיון הציע הנסיך הסעודי טורקי בן-פייסל, מי שהיה ראש המודיעין הסעודי והשגריר בבריטניה ובארצות הברית. בן-פייסל ידוע כמי שמשגר "בלוני ניסוי" מעין אלה מטעם המלוכה בריאד והוא מועמד מוביל למשרת שר החוץ של סעודיה.


לסעודיה עתודות הנפט הגדולות בעולם (צילום: EPA)

 

"איראן מדינה רגישה מאוד במגזר הנפט ושם אפשר ללחוץ על ממשלתה", אמר בן-פייסל בפגישה סגורה שקיים עם אנשי צבא אמריקנים ובריטים בבסיס חיל אוויר מחוץ ללונדון.

 

"לסעודיה יכולת הפקה כה גדולה - כמעט 4 מיליון חביות ביום - כך שאנחנו יכולים כמעט מיידית להחליף באופן מעשי את כל ההפקה של טהרן", טען הנסיך הסעודי, והתייחס לכך שאפשר להשלים את המהלך בעיצומים או במצור ימי שימנעו או יגבילו את ייצוא נפט האיראני.

 

לסעודיה עתודות הנפט הגדולות בעולם והיא מובילה גם ברמת ההפקה, בעוד שהרפובליקה האיסלאמית ניצבת במקום השני בעתודות ומקום רביעי בהפקה. 

 

"איראן בוחשת ומנסה לערער את היציבות במדינות בעלות רוב שיעי, כמו עיראק ובחריין, וכן במדינות בעלות אוכלוסייה שיעית משמעותית. עליה להפסיק. סעודיה תתנגד לכל פעולה איראנית במדינה אחרת, כי לפי ראות עינינו, אין לאיראן סמכות להתערב בעניינים פנימיים של מדינות אחרות ", אמר הנסיך.


"איראן מתערבת בעניינים פנימיים" - המהומות הבחריין (צילום: רויטרס) 

 

העיצומים על איראן החריפו את המשבר הכלכלי שעובר על המדינה בשנים האחרונות. בניסיון להיערך לסנקציות בתחום הנפט נקטה ממשלתו של מחמוד אחמדינג'אד הקצבה בדלק והגברת תפוקת בתי הזיקוק. נושא קיצוב הדלק הוא עוד אחד מהנושאים שרק מגבירים את אי הנחת הציבורי מהמצב הכלכלי הגרוע, נוסף לבעיות כרוניות נוספות שהוחמרו באיראן בעקבות הסנקציות כגון אבטלה ואינפלציה.

 

לפי נתונים רשמיים, האינפלציה הסתכמה בשנה האחרונה ב-12 אחוזים, אולם מומחי כלכלה טוענים כי היא גבוהה יותר, ונעה סביב 20 אחוזים. לאחרונה נאלץ נגיד הבנק המרכזי באיראן לנקוט צעד חריג ולהודיע על תוכנית למחוק ארבעה אפסים מהמטבע על מנת להתמודד עם הירידה בערך המטבע המקומי. עם זאת, סעודיה עדיין לחוצה ממעורבות האיראנים במדינות המקיפות אותה וזועמת על עמדת ממשל אובמה בהפגנות במצרים ובבחריין.

 

בריאד חשים שהם אינם יכולים לסמוך על וושינגטון, ולכן עליהם ליזום מהלך בעצמם מול האיראנים. למרות העובדה שסעודיה יצרנית הנפט הגדולה בעולם, היא נמנעה בעבר משימוש בכך כנשק אסטרטגי.

 

אולם, בשבועות האחרונים הסעודים לוחצים על חברות קרטל אופ"ק (ארגון המדינות יצואניות הנפט) להגביר את קצב הפקת הנפט כדי להוריד את מחירו. העילה הרשמית היא הצורך במחיר נמוך לחבית כדי לעזור לכלכת העולם להשתקם, אך באופן ברור גם מדובר בניסיון לפגוע בכלכלת איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צפוי להתמנות לשר החוץ. טורקי בן-פייסל
צילום: gettyimages imagebank
אחמדינג'אד במתקן ההעשרה בנתנז
צילום: AP
מומלצים