שתף קטע נבחר

כנס ישראלי-טורקי: "למחוק את נזקי הפוליטיקאים"

כשברקע מזהירים הצדדים מאלימות לקראת הגעת המשט, נפגשו ראשי ערים מישראל עם עמיתיהם הטורקים במטרה לשקם את יחסי המדינות. "חשוב ליצור אמון דווקא בין מנהיגים מוניציפליים, כדי שהקשר בין העמים יגיע מלמטה", הסביר מארגן הכנס

דרך מקורית לשיפור היחסים בין ישראל וטורקיה: על רקע המשט שאמור להגיע לחופי עזה בימים הקרובים ובצל היחסים העכורים בין ירושלים ואנקרה, נראה שישנם כאלו שמאמינים שניתן לשקם את האמון בין הצדדים ובטוחים שהדרך לכך "מתחילה מלמטה". משלחת של ראשי ערים מישראל השתתפה לאחרונה בכנס בטורקיה עם עמיתיהם המקומיים, שמטרתו לשקם את היחסים בין המדינות.

 

"אני שמח לראות כמות כזאת של ישראלים יושבת בחדר אחד, משום שבשנתיים האחרונות לא הייתה אצלנו כמות כזאת של ישראלים בחדר אחד", הצהיר ראש עיר טורקי בפתח המפגש.  


חברי המשלחות. "שהקשר בין העמים יגיע מלמטה" (צילום: אליאור לוי)

 

הכנס היוצא דופן הזה התקיים לפני כמה ימים ביוזמתם של הטורקים, לאחר מגעים אינטנסיביים שקיימו עם מנהל קשרי החוץ של מרכז השלטון המקומי בארץ. בראש המשלחת הישראלית עמד ראש עיריית ראש העין משה סיני והיא כללה, בין השאר, את ראש עיריית שדרות דוד בוסקילה, שעירו "מככבת" גם בתקשורת הטורקית. בין חברי המשלחת היו גם ראשי מועצות של ישובים ערביים כמו אבו גוש וטורעאן.

 

המפגש נערך תחת חסותו של ארגון האירופאי Coppem, שאחראי על העמקת שיתוף הפעולה בין מדינות הים התיכון באמצעות פרויקטים חברתיים וגם פועל לקיים מפגשים לא רשמיים בין מדינות שאין ביניהן יחסים דיפלומטים.

 

"אנחנו מאמינים שישראל וטורקיה יכולות לבנות קשרים אחת עם השנייה במטרה לחזק את היחסים בין המדינות", הצהיר מזכ"ל הארגון, כרמלו מוטה, בפתח הכנס, "זה חשוב ליצור את האמון דווקא בין מנהיגים מוניציפליים כדי שהקשר בין העמים יגיע מלמטה".

 

"ה-IHH אינו מייצג"

כנס ראשי הערים נערך כשבוע וחצי לאחר ניצחונה הסוחף של מפלגתו של ארדואן בבחירות במדינה. בשל החשש בישראל שטורקיה תשנה את אופיה החילוני, התאמצו הטורקים להסביר ולהדגיש במהלך הכנס שתוצאות הבחירות לא ישנו את צביונה של ארצם. 

 

"שני הצדדים רואים את התמונה בצורה מעוותת. טורקיה לא משנה את פניה והולכת לכיוון של קיצוניות ואיסלאמיזציה", הרגיע מנהל קשרי החוץ של עיריית מרמריס, סדאט קירט, "אנחנו חייבים למחוק את הנזקים של הפוליטיקאים בעזרת תיירות".


מרמריס. "ישראלי יכול לבקר בביטחון מוחלט" (צילום: אליאור לוי)

 

"כל ישראלי יכול לבוא ולבקר בטורקיה בביטחון מוחלט", הוסיף ראש המשלחת הטורקית המארחת וראש עיריית טורונץ', עלי פידאן והבהיר: "אתם צריכים לדעת שארגון IHH (הארגון האיסלאמי שאחראי למשט הקודם) מהווה רק אחוזים בודדים בטורקיה, והוא אינו מייצג את מרבית האוכלוסייה".

 

עדות לדבריו ניתן לראות במרמריס. ברחבי עיר הנופש אין סממן דתי אחד, בחנויות רבות מוכרים אלכוהול, ובכל פינה ניתן לראות פסלים ותמונות של כמאל אתאטורק, שאחראי למהפכה החילונית במדינה.

 

למרות התבטאויות אלה, הכנס המיוחד בין ראשי הערים לא נועד להשיב את התייר הישראלי לטורקיה, אלא כאמור לשקם את היחסים בין המדינות,

שהידרדרו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" והגיעו לשיא השפל לאחר אירועי המשט לעזה, לפני יותר משנה.

 

"חבל שאתם לא מגיעים" 

במהלך המפגש נחתם מסמך הבנות, בו הסכימו הצדדים, בין היתר, על חילופי משלחות נוער, הגעת משלחת טורקית שתצלם סרט דוקומנטרי על ישראל ותתארח במכללת ספיר וגם על קיום של פסטיבלים תרבותיים וקולינריים משותפים החל מהשנה הבאה. "הגענו לכאן כדי לחזק את הקשר עם העם הטורקי, ואסור לנו שהמציאות תכה בפנינו. אנחנו צריכים ליצור אותה", אמר ראש המשלחת הישראלית לעמיתיו הטורקים.

 

ראש עיריית שדרות סיכם את הכנס: "כשאנחנו נמצאים כאן, אנו קולטים טורקיה אחרת לגמרי ממה שמשווק לנו, אבל חשוב מאוד שהתחושה הזאת תהיה הדדית".

 

מנהל קשרי החוץ של עיריית מרמריס הוסיף: "אני חייב להודות שהמפגש הזה עלה על המצופה מבחינתנו. למרות שזה מפגש לא רשמי בחסות ממשלתית, הצלחנו להגדיר את הציפיות המשותפות. אם לא יקרה משהו דרמטי שידרדר את היחסים בין שתי המדינות, אנחנו מאמינים שהתיירים הישראלים ישובו לטורקיה כבר בשנת 2012". בסיום שיבח סיני את המפגש: "במקום משט מלחמה - נעשה מטס שלום".

 

בינתיים נראה, שלמרות שהכלכלה הטורקית אינה נשענת על התיירות הישראלית, בכל זאת מתגעגעים במדינה לתייר הישראלי. ברחובות בערי הנופש כמו אנטליה, מרמריס ובודרום שעד לא מזמן היו מלאים בישראלים, משוטטים כיום תיירים מבריטניה ומרוסיה והעברית נעלמה לחלוטין. "אנחנו אוהבים את העם שלכם מאוד, חבל שאתם כבר לא מגיעים לכאן", אמרה בצער בעלת חנות במרמריס.

 

הכותב היה אורח של מרכז השלטון המקומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברי המשלחת הישראלית
צילום: אליאור לוי
מומלצים