שתף קטע נבחר

בנקופוביה - מי מפחד מכסף?

חלק לא מבוטל באוכלוסיה חרד מפני עיסוק בכסף. אותם אנשים לא רוצים לדעת מה קורה אצלם בחשבון ויש אף כאלו שנמנעים מלעסוק בנושא בגלל חשש שמא יתעשרו. אפשר וצריך להיפטר מהחרדה

מספר חסוי מופיע על הצג, ונעמי מתחילה לדאוג. "שלשום ירד הישראכרט, אולי מתקשרים מהבנק כי יש לי חריגה, או אולי הבנק מתקשר לומר שהצ'ק לבעל הבית לא כובד". זיעה שוטפת את פניה, בעוד הסלולרי ממשיך להתריע על שיחה נכנסת. היא מתעלמת מכך שאתמול נכנסה המשכורת שלה, ושאין לה באמת מפני מה לדאוג. הלב שלה פועם בחוזקה, הפה שלה יבש מכדי לענות לשיחה, והיא נותנת לה לעבור לתא הקולי. נעמי גם לא תקשיב להודעה, תהיה מוטרדת רוב יום העבודה ולא תפתח את תיבת הדואר, כי יתכן ויהיה שם מכתב מהבנק.

 

13% מהאוכלוסיה בחרדת בנקים

ההימנעות של נעמי מכל מה שקשור לבנק, והתסמינים הפיזיולוגיים שהפגינה אל מול המחשבה כי מאחורי המספר החסוי עומד הבנק, מעידים על כך שנעמי סובלת מפוביה מכסף, והיא לא היחידה.

 

על פי מחקרים כ- 13% מהאוכלוסייה חולקים איתה את החרדה מפני עיסוק בכסף. פוביה מכסף מוגדרת על ידי הפסיכולוגיה כפוביה ספציפית, והיא מתבטאת בתחושות קשות כאשר נחשפים לנושאים כספיים, כמו גם לניסיונות להמנע מהם בכל מחיר. רובנו חשים שטלפון מהבנק הוא לא הדבר הכי נעים בעולם, אך הסובלים מפוביה מתקשים לתפקד כתוצאה מהחרדה והמחשבות.

 

אנשים הסובלים מפוביה מכסף מתאפיינים בדרך כלל בהתנהגות של בת יענה בכל הנוגע לנושאים כספיים. הם אינם מודעים למצבם הכלכלי, לכמות הכספים שנכנסים או יוצאים מהחשבון ולשינויים בחסכונות ובקופות שלהם, הם מנסים להמנע מהמציאות הכלכלית בכל דרך שיוכלו – בין אם על ידי השארת מטלת העיסוק בכסף בידיו של אחר, ובין אם על ידי הטעיה עצמית, באמצעות שימוש בתכסיסים שמפזרים את עלויות הקניה על פני שני אמצעי תשלום, תשלומים רבים ועוד.

 

סוג נוסף, אך נפוץ פחות של פוביה מכסף הוא החשש מהתעשרות. אנשים אלו נוטים להכשלה עצמית כלכלית והורסים כל הזדמנות לשיפור מצבם הכלכלי.

 

עיסוק בכסף: עניין גברי?

על אף כי פוביה מכסף נראית לנו לא הגיונית ומוזרה, עלינו להבין כי המקור שלה הוא תרבותי. כסף משחק תפקיד משמעותי בתרבות המערבית, וכבר מגיל צעיר אנו נחשפים לביטויים המבטאים יחס כפול כלפיו.

 

מצד אחד אנו מקנאים במי שהתעשר, אך מנגד מציינים כי "מרבה נכסים, מרבה דאגות". ביטויים רבים בתרבות, שמים את הכסף אל מול ערכים חיוביים ומקנים לו מימד שלילי. כך למשל אנו נתקלים בביטויים שאומרים שעדיף להיות מאושר מעשיר, שכסף לא קונה ערכים, כסף הוא אמצעי ולא מטרה וכן הלאה.

 

בכלי התקשורת השונים אנו מודעים למקרי קיצון הקשורים לכסף – האנשים העשירים המסוקרים תדיר, ומנגד העניים המרודים. ההקשרים בהם אנו נחשפים למקרים אלו הם לרוב שליליים והם מחזקים את החרדה מפני העיסוק בכסף. שחיקת מעמד הביניים המופיעה תדיר בכלי התקשורת, מעוררת ברבים את החשש מהפיכה לחסרי אמצעים, ומעוררת חרדה מפני ההתעסקות בתקציב המשפחתי שלהם.

 

פוביה מכסף מאפיינת יותר נשים מגברים, משתי סיבות מרכזיות. הראשונה היא שבתהליך הסוציאליזציה, נשים מחונכות כי עיסוק בכסף הוא עיסוק גברי, והשניה היא כי מדובר בתחום המחייב דיוק, והתעסקות עם מספרים, ולמרבה הצער גם בימינו נשים מחונכות להאמין כי הן פחות טובות בכך.

 

סיבה נוספת לחרדה נובעת מכך שהעיסוק בכסף מספק תמונת מצב אמיתית שאינה מיפה את המציאות. החלטות לא נכונות שנעשה עם הכסף שלנו יחזרו להופיע בעתידנו, ומכיוון שהשליטה שלנו על מה שיקרה לחסכונות ולהשקעות קטנה, קשה לנו למצוא בו מקור לוודאות. אנשים רבים הסובלים מפוביה מכסף מרגישים שאין להם את הכלים לניהול התקציב שלהם, והם מחליטים שלא להחליט לגביו, ולא לגלות את מצבם הכלכלי האמיתי.

 

להפטר מהחרדה

מכיוון שפוביה מכסף היא תוצר של אמונות וערכים, ביכולתנו להפטר ממנה. השלב הראשון בדרך הוא להכיר בבעיה. עלינו לזהות את המחשבות השליליות אותן אנו משייכים לכסף, ולגלות האם באמת הפחד מונע מאיתנו לחיות את חיינו בשלווה ובנחת.

 

מכיוון שרבים מהאנשים שסובלים מפוביה מרגישים כי אין ביכולתם להתמודד עם נושאים כספיים, לימוד ורכישת כלים להתמודדות עם הנושא עשויים להקטין את רמות החרדה. אי ודאות תמיד מפחידה יותר ממה שמוכר וידוע לנו, ובכדי להפיג את הפוביה עלינו ללמוד כיצד להתנהל כלכלית.

 

כלים כמו ניהול תקציב מסודר ומעקב, הכוללים מערך של חוקים ותגמולים, יסייעו לנו לצבור את השליטה בנושא ולשנות את הגישה שלנו כלפי הכסף.

 

חשוב להרחיב את הידע ולהעמיק אותו אל נושאים כלכליים שונים כגון משכנתא, השקעות וכדומה, כיוון שככל שנשפוך יותר אור על הנושא הוא יראה פחות מאיים.

 

אחד הכלים להתגברות על פוביה מכסף היא חשיפה הדרגתית, הכוללת סימולציות של שיחה עם הבנק, שיחה טלפונית עם הבנק ושיחה פרונטלית עם בנקאי, על מנת להתגבר על החרדה.

 

מכיוון שהחשש מעוני הוא אחד ממקורות החרדה, נקיטה בצעדים שיקטינו את הסיכוי לקריסה כלכלית, תייצר רוגע ובטחון. הקצאה של סעיפים לאירועים בלתי מתוכננים בתקציב, התכוננות מראש למאורעות גדולים ויקרים וכן תכנון לפרישה ולטווח הארוך, מסייעים להפחית את החרדה ולהחליפה בתחושת שליטה ובטחון בסיטואציה.

 

בשלב הבא מתמודדים גם עם הפחד מהתעשרות, באמצעות שימוש בכלים לצבירת נכסים והגדלת ההון. בשלב זה הסובל מהפוביה לומד כיצד להתגבר על הפסדים צפויים, למזער סיכונים ולהשיג רווחים, מבלי לתת לפוביה להשתלט על ההחלטות.

 

קבוצת תמיכה יכולה לעזור לסובלים מפוביה, שכן כאשר חולקים את הרגשות הקשים, ורואים כיצד אחרים במצבנו מצליחים להשיל מעליהם את הפחד ולהחליפו בשלווה, קל יותר לשנות את התפיסות לגבי הכסף ולהפסיק לחיות בפחד.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת יבולים (מקבוצת מבטח-סיימון) המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פחד מהתעשרות?
צילום: Index Open
גיל אורלי
מומלצים