שתף קטע נבחר

הפלסטינים הכריעו: הולכים על מדינה בספטמבר

בתום ישיבה שכינס הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, החליטה ההנהגה הפלסטינית לפנות רשמית לאו"ם ולבקש הכרה במדינה בגבולות 67' בחודש ספטמבר הקרוב. הם תקפו את ממשלת נתניהו, "שמתעקשת לקלקל כל הזדמנות לשוב לשולחן המו"מ"

הפור נפל - הפלסטינים יבקשו הכרה במדינה: ההנהגה הפלסטינית החליטה אמש (יום א'), באופן רשמי, לפנות אל האו"ם כדי להשיג הכרה במדינה פלסטינית בגבולות 1967 בחודש ספטמבר הקרוב, במהלך כינוסה של העצרת הכללית של הארגון. ההחלטה התקבלה בתום ישיבה שאותה כינס הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, בלשכתו ברמאללה.

 

מזכ"ל הוועד הפועל של אש"ף, יאסר עבד רבו, הצהיר בתום הפגישה כי המהלך נועד לשמור על העם הפלסטיני ועל הנהגתו החוקית, וכן כדי להשיג שלום צודק וכולל שבמסגרתו תיכון מדינה פלסטינית עצמאית, "החיה בשלום ובביטחון עם שכנותיה ומחויבת להחלטות הבינלאומיות".


עדיין רוצים משא ומתן. אבו מאזן (צילום: AFP)

 

ההנהגה הפלסטינית קראה לכל המדינות ללא יוצא מהכלל, לתמוך במהלך "שיחזק את המאמצים להמשך המו"מ על בסיס אמיתי". עוד הדגישו בהנהגה שהמהלך אינו נוגד את הרצון למו"מ, והוא מתבסס על יוזמת השלום הערבית, החלטות הקוורטט, וכן על נאומו של הנשיא האמריקני, ברק אובמה, ועל הצהרות האיחוד האירופי.

 

הם הדגישו את הצורך בהמשך המאמצים להגיע לפיוס פנים פלסטיני, וקראו למדינות ערב לחזק את תמיכתן,

 "בעיקר בתקופה זו שבה הרשות הפלסטינית ניצבת מול ממשלת נתניהו שמתעקשת לקלקל כל הזדמנות לשוב לשולחן המו"מ, ממשיכה בבנייה בהתנחלויות במיוחד בירושלים ודוחה יוזמות בינלאומיות כמו היוזמה הצרפתית ורעיונותיו של אובמה".

 

מוקדם יותר אמר אבו מאזן כי הפנייה הפלסטינית להכרה באו"ם היא "צעד שאין מנוס ממנו אם המשא ומתן המדיני יכשל". הוא ציין כי "עד כה לא הוצגה לפלסטינים תוכנית מקובלת לחידוש המגעים על בסיס פתרון שתי המדינות ועצירת הבנייה בהתנחלויות". לנוכח הקיפאון במשא ומתן, הסביר, אין לפלסטינים אפשרות מלבד פנייה לעצרת האו"ם בספטמבר כדי לקבל הכרה רשמית.

 

ההנהגה הפלסטינית קראה לקהילה הבינלאומית להמשיך לתמוך ולהשקיע כספים ברשות, הסובלת מגרעון פיננסי חמור, הגורם ל"השלכות חמורות על המוסדות הלאומיים הפלסטיניים". היא הביעה את ביטחונה ותמיכתה ב"המשך המאבק העממי הבלתי אלים" בהתנחלויות ובמדיניות הישראלית בשטחים, דוגמת המאבק בבילעין שהצליח, לדבריהם, להשיב לכפר חלק מהאדמות שנלקחו ממנו. לדעת ההנהגה הפלסטינית זו דוגמה לכך שהגישה הזו עובדת נגד הרחבת ההתנחלויות. ברוח הימים האחרונים קראו אבו מאזן וחבריו לעולם להתערב לנוכח הקשחת תנאי המאסר של האסירים הביטחוניים.

 

"לא חדש, ממשיכים במאמץ לבלום"

בישראל הרשמית סירבו אמש להגיב על ההחלטה הפלסטינית. בלשכת ראש הממשלה החליטו שלא להגיב באופן מיידי, ולבחון את ההחלטה - וכן את משמעויותיה. "זה לא דבר חדש או מפתיע", אמר הלילה גורם מדיני, "הפלסטינים הרי כבר הודיעו שהם רוצים הכרה במדינה". עם זאת, ראש הממשלה צפוי לקיים התייעצויות בעקבות ההחלטה שהתקבלה ברמאללה, וכן לבחון את חילוקי הדיעות הקיימים בצמרת הפלסטינית. "לא הכל הוא מקשה אחת אצל הפלסטינים", אמרו בירושלים.

 

לפי שעה, ישראל ממשיכה במאמצים לגייס קבוצה של מדינות ממערב אירופה, ובראשן ארה"ב, שיתנגדו בהצבעה בעצרת האו"ם על הקמת מדינה פלסטינית. נתניהו הגדיר רף של 30 מדינות, ובלשכת ראש הממשלה מנסים לשכנע כי אם יושג "מיעוט מוסרי", הרי שלהכרזה הפלסטינית תהיה השפעה מועטה בלבד.

 

למרות שמנסים לשדר בישראל עסקים כרגיל, בשבועות האחרונים נעשה ניסיון בירושלים לשדר כאילו ישנה "דעיכה" ברצון הפלסטיני להכריז על מדינה,

 והודגשו חילוקי הדיעות בצמרת הפלסטינית. ההחלטה של רמאללה נועדה כעת להפעיל לחץ, אולי אחרון, על ישראל ועל ארה"ב לגבש נוסחה שתאפשר את החזרה לשולחן המשא ומתן. בישראל מנסים לשדר רוגע, אולם מאחורי הקלעים הדאגה מן ההתפתחויות רבה, וגם משרד החוץ וכן ראש הממשלה מנסים למנוע מבוכה קשה לישראל בהצבעה בעצרת האו"ם. בירושלים מעריכים כי רק יוזמה אמריקנית שתשיב את הצדדים למשא ומתן תמנע את המהלך הפלסטיני.

 

במקביל, בהערכות המצב של מערכת הביטחון בפני הדרג המדיני, הוצגו תסריטים פסימיים לגבי מה שעשוי להתפתח לאחר ההכרזה. בין היתר הוצגה האפשרות כי תהיה התקוממות עממית פלסטינית, מעין אינתיפאדה שלישית,

 ותסריטים פסימיים נוספים. לצורך כך, במערכת הביטחון נערכים לאפשרויות שונות, על מנת לבלום ניסיונות לא אלימים של פלסטינים להגיע להתנחלויות ואולי אף לירושלים. גם בזירה ההסברתית נמשכים המאמצים, ודיפלומטים ישראלים פועלים ברחבי העולם כדי לנסות ולשכנע כי הפלסטינים הם אלה שנטשו את שולחן המשא ומתן.

  

עם זאת, באירופה לא לגמרי משוכנעים כי ישראל עשתה את כל הצעדים כדי לשוב למשא ומתן. גורמים אירופיים בכירים, ששוחחו עם בכירים ישראלים, העבירו מסרים של דאגה לירושלים. "ספטמבר זו רק ההתחלה", אמרו הבכירים האירופים. "אנחנו לא מבינים מה נתניהו רוצה. ישראל חייבת לעשות משהו, אחרת הדה לגיטימציה של ישראל תגבר אחרי ההכרזה הפלסטינית".  

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 26/06/2011 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההחלטה בתום ישיבה ברמאללה
צילום: AFP
מומלצים