שתף קטע נבחר

מי יסייע למרכזי הסיוע? "הנושא לא סקסי"

בדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת הביעו נציגי ארגוני הסיוע לנפגעי תקיפה מינית תסכול רב והאשימו את משרד הרווחה בעיכוב תקציבים: "מנצלים מחויבות חברתית"

דרושה עזרה למסייעים: עומס כבד במרכז הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, גידול משמעותי במספר הפונים לעזרה ותקציבי ממשלה שלא מגיעים ליעדם. תמונת המצב הזו עלתה לדיון בצהריים (יום ג') בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת.

 

"הנושא שלנו לא סקסי", אמרה בתסכול ליזה ניקולאיצ'וק, מנהלת מרכז הסיוע בנגב. לדבריה, "מרכזי הסיוע חוסכים למדינה הרבה מאוד כסף, משום שיש מאות מתנדבות. אשה שמוכנה לבוא לתרום מהשעות שלה לאחרת, זה הרבה יותר משמעותי ממה שטיפול יכול לתת. אני כפסיכולוגית יכולה להעיד. כל מנהלות מרכזי הסיוע עובדות בשלושת רבעי משרה ועובדות 24 שעות. זה ניצול כוח אדם מקצועי לא הוגן. זה חוסר כבוד לעובדים וניצול של מחויבות חברתית של אלפי אנשים".

 

נשים שעוברות תקיפה מינית נדרשות להגיע למרכז טיפול בבית החולים וולפסון בחולון. "כדי ללוות אשה נפגעת מהנגב, אנחנו נוסעים שעות רבות. אם זו בחורה בדואית שנפגעת, אין שום מצב שהיא תקבל טיפול, כי היא צריכה לחזור בערב הביתה והיא מסכנת את חייה".

 

נציגי ארגוני הסיוע סיפרו בדיון כי בשנים האחרונים גדלה פעילותם באופן משמעותי ויש צורך רב בהכשרת אנשי מקצוע נוספים שיעניקו עזרה לנפגעים ולמשפחותיהם. הם טענו כי תקציבי משרד הרווחה לשנה הנוכחית עדיין לא התקבלו ולדבריהם, קיים פער גדול בין התמיכה הכלכלית הנמוכה ובין הסכומים הנדרשים להפעלת מרכזי הטיפול.

 

במסגרת הדיון הוצג דו"ח שחיבר מרכז המחקר של הכנסת, שתמך בטענות ארגוני הסיוע. לפי הדו"ח, בעשור האחרון חל גידול הדרגתי של 20 אחוזים במספר המבקשים סיוע. מפגשי קבוצות התמיכה הוכפלו ביותר מפי 6.

 

"יש גבול למכרזים"

על-פי הנתונים, בשנת 2010 הוגשו ב-10 מרכזי הסיוע ברחבי הארץ קרוב ל-8,500 פניות והתקיימו 3,700 פגישות. מספר הפניות הרב ביותר נרשם בתל-אביב, כ-2,700. בירושלים נרשמו 1,068 פניות, בבאר-שבע 920 פניות ובחיפה 896. נציג מרכז המחקר ציין כי נהוג שתקציב שלא הועבר בשנה מסוימת, יעבור בשנה שלאחריה, אך בפועל - הדבר לא מתבצע.

 

נציגי משרד הרווחה אמרו מנגד כי בטרם יועברו תקציבים, יש צורך בבחינת האיזון התקציבי של המרכזים, אך בארגוני הסיוע טוענים שההחלטה אינה הגיונית. "זה אבסורד. כדי להציג איזון אנחנו צריכים קודם את התקציבים הממשלתיים. אחרת אנחנו בגרעון".

 

בדיון עלה הרעיון שהפעלת המרכזים תועבר למכרז, דבר שעורר את זעמה של ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה). "אנחנו לא ניתן בשום אופן שזה יקרה", הודיעה, "יש גבול לנושאים שאפשר לשלוח למכרז". בשלב זה העלה ח"כ אחמד טיבי הצעת פשרה: להעביר לארגונים תקציב מדי חודש, כך שיתאפשר לנציגי משרד הרווחה לבדוק את המאזנים של המרכזים. בתום הדיון הוחלט כי משרד הרווחה יבחן הצעה זו.

 

יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, ציפי חוטבלי, אמרה כי "המאבק על מרכזי הסיוע הוא מאבק על אחריות המדינה בתקציב .לא ייתכן שהמדינה תממן רק 20 אחוזים מתקציב המרכזים, כאשר היקף הפעילות גדל פי 8. הכתובת היא משרד הרווחה".

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להעביר תקציב מדי חודש. ח"כ טיבי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים