שתף קטע נבחר

מה רע בלחם? 5 מזונות שמפחידים אתכם בדיאטה

לא אוכלים ביצים בגלל הכולסטרול? מוותרים על הזיתים בגלל השומן? אתם טועים, ובגדול. הדיאטנית הקלינית יעל דרור-סרוסי מסבירה כיצד יצא שם רע כל כך למזונות חשובים כל כך - וממליצה לכם להכניס אותם לתפריט, גם אם אתם בדיאטה

לשלב מגוון רחב של מזונות בתפריט היומי הוא אחד הכללים החשובים בתזונה בריאה. עם זאת, כמעט על אדם שני שתשאלו ברחוב יספר כי הוא נמנע באופן מוחלט ממזון מסוים. בדרך כלל הסיבה להימנעות קשורה לדיאטה, אך יש גם אנשים שפשוט מפחדים לאכול מאכלים מסוימים. אולי זו טראומת ילדות או שטיפת מוח חזקה במיוחד, אך העובדה בשטח היא שיש מזונות שאנשים נמנעים מהם לאורך שנים, גם אם הם מודים שהערך הקלורי לא הוא הבעיה. מה הם חמשת המאכלים העיקריים שאנשים מפחדים לאכול?

 

 

1. לחם: הבעיה היא במה שמורחים 

הלחם מוכר לרבים כ"אויב הדיאטה" ויש מי שבמשך שנים לא נוגעים בו. אנשים מדווחים על פחד בסיסי מאכילת לחם, ללא כל קשר לסוג הלחם או לכמות הקלוריות לפרוסה. יכול להיות שזה נובע מהטפות רבות ששמעו כשהיו ילדים על כך שאסור לאכול הרבה לחם או מהתנסות אישית בדיאטות ללא לחם שחרצו אצלם "שריטה" עמוקה מאוד. השורה התחתונה היא שהם לא נוגעים בלחם - אפילו לא עם מקל.

 

מבחינה תזונתית: בפרוסת לחם יש בממוצע 70-80 קלוריות ו-15 גרם פחמימות. בלחם קל יש כמחצית מהקלוריות והפחמימות בהשוואה ללחם רגיל. אין מדובר כאן בכמות קלוריות גבוהה או בעייתית, אך הבעיה נובעת ממה שמורחים על הפרוסה, שיכול להקפיץ את כמות הקלוריות. בנוסף, אנשים רבים טוענים שלחם פותח להם את התיאבון (במיוחד לחם טרי ולחם קלוי).

 

2. תפוח אדמה: דל מאוד בשומן 

גם תפוח האדמה מוגדר אצל רבים כ"מחוץ ללקסיקון" התזונתי. יש מי שנרתעים רק מהמחשבה על שילובו של תפוח אדמה בארוחה. לא משנה להם מה אופן ההכנה (אפוי, מבושל, פירה, במרק, כמילוי ועוד) - הם לא מוכנים אפילו לטעום. חלקם מדווחים על טראומת ילדות ישנה, בה אסרו עליהם לאכול תפוחי אדמה. אחרים פשוט משוכנעים שהוא משמין נורא.

 

מבחינה תזונתית: תפוח האדמה או מאכל ששייך למשפחת הפחמימות. תפוח אדמה בינוני-קטן יכיל 80-90 קלוריות וכ- 15-18 גרם פחמימות. הוא דל מאוד בשומן ועשיר במינרלים כמו אשלגן. סוג הפחמימות העשיר ביותר בו הוא העמילן, שמורכב משרשראות ארוכות של גלוקוז. כמובן שאכילת תפוח אדמה כצ'יפס או פירה עם מרגרינה או חמאה אינה מומלצת לדיאטה, אך לא צריכה להיות בעיה לשלב תפוח אדמה אפוי או מבושל במרק בכל תפריט.


תפוחי אדמה. עשירים במינרלים (צילום: איוי לרר)

 

3. בננה: מתאימה כארוחת ביניים 

למרות שהבננה היא פרי מובהק, רבים לא מוכנים אפילו לטעום ממנה. הבננה, שמוגדרת כ"פצצת אנרגיה צהובה", מפחידה אנשים רבים למרות חיבתם לטעם ולמרקם. רבים ימנעו משילובה בסלטי פירות, מוזלי ומאפי פירות מפחד שתרומתה הקלורית גבוהה. בחלק מהמקרים הם יסכימו לשלב אותה לפני או אחרי פעילות גופנית, אך גם זה רק לעתים רחוקות.

 

מבחינה תזונתית: בננה ממוצעת מכילה כ-90 קלוריות, זאת לעומת פירות אחרים המכילים בממוצע 50-60 קלוריות. לכן מתייחסים לבננה מבחינה תזונתית כ"פרי וחצי". הבננה עשירה מאוד בפחמימות זמינות, דלה בשומן ועשירה במינרלים, אשלגן ומגנזיום. בפועל ניתן לשלבה בתפריט כארוחת ביניים או ביחס לזמני הפעילות הגופנית, מבלי לחשוש ומבלי לפגוע בדיאטה.

 

4. זיתים: מכילים חומצות שומן חיוניות

הזיתים הקטנים גם הם מפחידים מאוד רבים מאיתנו. למה? כי למרות שהם נראים כירק לכל דבר, הם נחשבים מבחינה תזונתית כחלק מקבוצת השומן. שבעה עד עשרה זיתים (תלוי בגודל) נחשבים למנת שומן אחת בתפריט, המכילה חמישה גרם שומן וכ-45-50 קלוריות. הבעיה עם הזיתים היא שקשה להפסיק ל"נשנש" אותם במסגרת הארוחה ולכן בזמן דיאטה צריך לשים לב לא להוסיף רטבים או שמנים אחרים לסלט אם הכנסנו זיתים, בגלל הערך הקלורי וכמות השומן. לכן יש אנשים שמעדיפים לא להתעסק עם ספירת זיתים ופשוט להימנע מהם.

 

מבחינה תזונתית: אל תוותרו על הזיתים. הם מכילים חומצות שומן חיוניות וחומרים נוגדי חמצון חשובים לבריאות הגוף. חלק מהחומרים נוגדי החמצון אף נמצאים בזית בלבד ואינם עוברים לשמן הזית, ולכן אין הוא מהווה תחליף מלא לאכילתם. לא צריכה להיות בעיה לשלב זיתים במסגרת הדיאטה יומית, כל עוד מקפידים לא להגזים בכמות וכמובן בוחרים בינם לבין מקורות אחרים של שומן בארוחה (שמן, טחינה, חומוס, פסטו, אבוקדו ועוד), כדי לשמור על כמות שומן נמוכה בתפריט.

 

5. ביצה: חשובה לבניית השרירים 

הביצה מאוד חשובה לבריאות, אך יצא לה "שם" של בעיה בריאותית. בדרך כלל הסיבה היא כמות הכולסטרול הגבוהה שיש בחלמון הביצה (כ-250-300 מ"ג כולסטרול בביצה אחת). חלמון הביצה מכיל גם ארבעה עד חמישה גרם שומן, אך אין זה אומר שהוא נחשב למזון לא בריא. יש המונעים מעצמם אכילה של ביצה בכל צורות ההכנה ואף מונעים גם מילדיהם את מסורת אכילת הביצה, בגלל השם הרע שיצא לה.

 

מבחינה תזונתית: אנשים עם ערכי כולסטרול גבוהים אומנם צריכים להפחית את כמות הכולסטרול בתפריט, אך הם רשאים ואף צריכים לשלב שלוש עד ארבע פעמים בשבוע ביצה. כמובן שזה לא מומלץ לאכול כמה ביצים ביום, אך אפשר להקפיד על שילוב חלמון אחד עם שניים-שלושה חלבוני ביצה, שאינם מכילים כולסטרול ושומן, אלא בעיקר חלבונים איכותיים ומים. עבור ילדים ובני נוער הביצה נחשבת למזון בריא ביותר והם יכולים לאכול בכל יום ביצה אחת. את הביצה אפשר להכין ללא תוספת שומן, כביצה קשה או עם תרסיס שמן קל לטיגון. כך יכולה הביצה להשתלב בכל תפריט דיאטה בלי שום בעיה ואף להוות תרומה חשובה לבריאות ולבניית השרירים.

 

יעל דרור-סרוסי היא דיאטנית קלינית וספורט ומנהלת תחום התזונה הקלינית והספורט במרכז הרפואי "מדיקס"‬


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לחם. ממש לא אויב
צילום: Index open
ד"ר רק שאלה
מומלצים