שתף קטע נבחר

צפו בדלק שזרם לשמורה בנגב: "זוחלים ייפגעו"

במשך שעות דלפו מאות מטרים מעוקבים של דלק סילוני מצינור הנפט אילת-אשקלון בשמורת הטבע בנחל צין. המומחים צופים כי הצמחייה במקום תמות, אולם מוקדם להעריך את הנזק. לבני אדם לא נגרם נזק מיידי, אך ייתכן שבהמשך הדלק יגיע גם למעיינות

הצמחייה תמות, וגם החיות עלולות להיפגע. מאות מטרים מעוקבים של דלק סילוני זיהמו היום (יום ד') במשך שעות את שמורת הטבע בנחל צין. כך מעריכים במשרד להגנת הסביבה. סמוך לשעה 7:30, במהלך עבודות תחזוקה בצינור הנפט אילת-אשקלון (קצא"א), פגע כלי הנדסי בצינור, וזרם גדול של דלק פרץ ממנו לגובה של עשרות מטרים. מרבית הנזק נגרם לערוץ נחל צין, ובמשרד להגנת הסביבה ציינו כי הדליפה זיהמה כחצי קילומטר בערוץ.

 

מנהל מחוז דרום של רשות הטבע והגנים, רביב שפירא, אמר ל-ynet כי הזיהום צפוי להשפיע על הצמחייה באזור, וייתכן שאף על בעלי החיים. "אנחנו צופים שנראה תמותה של צמחייה, הנזק יכול להיות גדול, אך מוקדם להעריך אותו", אמר שפירא, וציין כי ייתכן שתהיה פגיעה נמוכה בבעלי החיים, בעיקר מכרסמים וזוחלים. יונקים גדולים לא צפויים להיפגע.

 

אסף צוער, גיאולוג ברשות הטבע והגנים, הוסיף כי "הנזק לכל המיקרו-אורגניזמים תלוי בכמות הנפט שחלחלה לקרקע". לדבריו, "רק עם הזמן נדע את היקף הנזק".

 

"בטווח הארוך יש כאן בעיה"

הוא ציין כי לבני אדם אין נזק מיידי, מכיוון שאין שאיבה מהמעיינות במקום. "האקוויפרים שמהם שואבים הם עמוקים, ואני מעריך שהנפט לא יגיע לשם". שפירא הסכים עמו והוסיף כי קשה לדעת מה הנזק למעיינות. "בטווח הארוך יש כאן בעיה, כי במעלה הערוץ יש נביעות של עין עבדת, עין ארי שהמים בהם זורמים על הקרקע, ולאחר מכן מתחת לקרקע. הזרימה מגיעה לדלק, וקשה לנו לדעת את ההשפעה על הנביעות".


עדיין מוקדם להעריך את הנזק. הדליפה בנחל צין (צילום: הרצל יוסף)

 

על אף הנזק לשמורה, נראה כי גם בפן הרגשי הדליפה הותירה משקעים. "כואב הלב", אמר שפירא, "זו שמורה ששומרים עליה מכל משמר. העורק הראשי, ערוץ החיים של השמורה, זה מאוד קשה בפן הרגשי".

 

אנשי המשרד להגנת הסביבה הגיעו לאסוף דגימות של הקרקע באזור, שישמשו כראיות בתיק החקירה שייפתח נגד חברת קצא"א. "אנשי המשרד ורשות הטבע והגנים נערכים לפינוי הקרקע המזוהמת, ככל הנראה לאתר הפסולת אפעה בנגב", מסרו במשרד.


"כואב הלב" על שמורת נחל צין (צילום: צחי אולייניק, רשות הטבע והגנים)

 

למקום הגיעו גם עובדי קצא"א שהצליחו לאחר מספר שעות להשתלט על הדליפה. מדובר בצינור לא פעיל שהוקם בשנות ה-60, ולפני חודשיים החלו העבודות לשיפוצו. הצינור משמש להעברת תזקיקי נפט, ובהם דלק סילוני,

לבסיסי חיל האוויר בנגב.

 

מחברת קצא"א נמסר בתגובה כי "בזמן שיפור פעולות קו דרום, כשלושה קילומטרים דרומית משדה בוקר, ציוד כבד (באגר) של קבלן חיצוני עזב את אזור השיפוץ בקו, ובהוראת פקח רשות הטבע והגנים, חפר מספר מאות מטרים מאזור השיפוץ ופגע בקו צינור לא פעיל שהכיל דלק סילוני. החברה על-פי הנהלים הפעילה את נהלי החירום, סגרה מגופים ובודדה את קטע הצינור, והנזילה נעצרה".

 

עוד נמסר כי "חברת קצא"א שואבת את הדלק ותתחיל בהליכי תיקון ותחזוקה של השטח ותחזיר המצב לקדמותו וזאת בתאום מלא עם גורמי המשרד להגנת הסביבה והגורמים הרלוונטיים השונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זרם הדלק הגיע לגובה עשרות מטרים
צילום: צחי אולייניק, רשות הטבע והגנים
"קשה בפן הרגשי". נחל צין
צילום: הרצל יוסף
מומלצים