שתף קטע נבחר

המאבק חוזר: הח"כים רוצים יותר סבסוד לרוכבים

חשבתם שמאבק רוכבי הדו-גלגלי בהתייקרות החדה של ביטוח החובה הסתיים? חברי הכנסת חושבים אחרת. מחר תדון ועדת הכלכלה בהצעת חוק להוזלת הביטוח. הפתרון: נהגי המכוניות יסבסדו את ביטוח החובה של הרוכבים ב-8% לפחות

מאבק הרוכבים בהתייקרות ביטוח החובה, חוזר לכנסת. מחר (ב') תדון ועדת הכלכלה בהצעת חוק של קבוצת חברי כנסת, המנסה להוזיל את תעריפי ביטוח החובה לרוכבי דו-גלגלי. זאת, לאחר ייקור התעריפים שחל בסוף 2009. הצעת החוק, עליה חתומים 30 חברי כנסת, קובעת כי ביטוח החובה של הרוכבים יסובסד על-ידי כלל הנהגים, בשיעור מינימאלי של 8%. לדברי יוזמת הצעת החוק, ח"כ פאינה קירשנבאום, "כל הצדדים הנוגעים בדבר, מבינים את חשיבות כלי הרכב הדו-גלגלי בחיסכון גודשי תנועה, וכפתרון זול וזמין לצעירים. אני מקווה כי החוק יאושר במהרה, וכי מחיר הביטוח לאופנועים - שעלה באופן בלתי סביר - יוכל לרדת".

 

 


רוכבים מפגינים באוקטובר 2009, נגד ייקור הביטוח (צילום: עופר עמרם) 

 

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן - שנמנה עם יוזמי הצעת החוק - אמר בסוף השבוע ל-ynet כי "הצלחנו להגיע להבנות עם משרד האוצר, אחרי תקופה ארוכה מאוד. העמדה שלהם הייתה קיצונית, וההסכמה שלהם להעביר את ההצעה בקריאה ראשונה מעלה את ההסתברות לאישורה". להערכתו, ההצעה תעלה לקריאה ראשונה כבר בשבוע הבא, ויתכן כי כבר במושב החורף של הכנסת תובא לאישור בקריאות שנייה ושלישית.

 

הכל בזכות מרכיב העמסה

את הצעת החוק, שאושרה בקריאה טרומית ביוני 2010, יזמה ח"כ קירשנבאום בעקבות רפורמה שהנהיג משרד האוצר בביטוח החובה של הרוכבים. הרפורמה נועדה ליישם תעריף ביטוח "דיפרנציאלי": תעריף שנקבע לפי מאפייני הרוכב, כמו למשל גיל, ותק ברכיבה ומעורבות בתאונות. במשרד האוצר הסבירו כי הרפורמה תוזיל את התעריף לרוכבים מנוסים ובעלי עבר נקי, אך רוכבים רבים טוענים כי בפועל עלו התעריפים בשיעור ניכר.

 

את עליית התעריפים הזו מנסה הצעת החוק לפתור באמצעות "מרכיב העמסה": שיעור מסוים מתעריף ביטוח החובה שמשלם כל נהג, שנועד לסבסד חלק מעלות הביטוח של הרוכבים. חברי הכנסת מציעים כי שיעור זה לא יפחת מ-8%, בעוד כיום הם טוענים שמשרד האוצר פועל לביטולו. בדברי ההסבר להצעת החוק, כותבים חברי הכנסת כי "ההעמסה עושה צדק בתיקון העיוות המובנה (בביטוח, ש.ה), מכיוון שרוכבי אופנועים לסוגיהם חשופים יותר לפגיעת תשתית, ופגיעים יותר על-ידי כלי רכב אחרים".

 

חשוב לזכור כי סבסוד ביטוח החובה של רוכבים באמצעות תעריפי הביטוח של כלל הנהגים, מיושם גם כיום. על-פי דו"ח שפרסם אגף שוק ההון והביטוח במשרד האוצר ב-2010, בעל מכונית שרכש ביטוח חובה בעלות של 2,000 שקל, שילם 1,904 שקלים לביטוח הרכב, ו-96 שקלים נוספים לכיסוי תביעות ביטוח של רוכבי אופנועים. באוצר הסבירו כי "סבסוד עלות תאונות האופנוענים על-ידי יתר נהגי ישראל שאינם רוכבי אופנועים, התבטא בהגדלת סך דמי ביטוח החובה לכלל הציבור בכ-5.2%. מדובר בסוג של 'מס אופנועים' המוטל על כל הרוכש ביטוח חובה".

 

"להפחית את הגודש בכבישים"

בדו"ח מעקב שפרסם מבקר המדינה בשנה שעברה, נמתחה ביקורת על התנהלות משרד האוצר בכל הנוגע לביטוח הרוכבים. המבקר קבע כי "המבוטחים בשוק החופשי (כלל הנהגים, ש.ה) אינם מקבלים דיווח בדבר גילומו של מרכיב ההעמסה (היקף הסבסוד) בפרמיות, לא כל שכן בדבר ייעודו, שיעורו וסכומו". המבקר הוסיף כי תעריפי הביטוח לאופנועים "אינם מכסים את הפיצויים ש'הפול' משלם לרוכבי אופנועים נפגעי תאונות".

 

ראוי לציין כי הצעת החוק אמורה לפתור חלק מהליקויים עליהם הצביע המבקר. כך למשל, קביעת שיעור הסבסוד בחוק עונה על קביעת המבקר לפיה "סמכותו של המפקח (על הביטוח) לאשר תעריפים המבוססים על סבסוד מבוטחי 'הפול', ולהטיל על המבוטחים בשוק החופשי 'מרכיב העמסה' למימון הסובסידיה... לא עוגנה במפורש בחקיקה, ואף לא בהחלטה מפורשת של גוף מוסמך".

 

למעשה, הצעת החוק גם מתייחסת להמלצת המבקר לממשלה, לפיה תעריפי הביטוח צריכים להיקבע על-פי מגוון שיקולים - תחבורתיים, סביבתיים וחברתיים. המבקר ציין כי יש לבחון "את הצורך לאזן בין הרצון לאפשר ביטוח לכלל ציבור הנהגים, לבין הצורך ליצור תמריץ כספי שירתיע מפני נהיגה מסוכנת, מתוך התחשבות בצורך להפחית את הגודש בכבישים, להפחית את זיהום האוויר ולהקל על נהגים מעוטי יכולת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ פאינה קירשנבאום
צילום: עטא עוויסאת
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ כרמל שאמה הכהן
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים