שתף קטע נבחר

נקודת התורפה בגירושין: משמורת הילדים

נשים מעטות תהיינה מוכנות לוותר על המשמורת, לכן תהיינה מוכנות לסגת מדרישותיהן האחרות, אם תחושנה שמשמורתן נתונה בסכנה. לכן, פנייה של האב אל בית המשפט להעברת המשמורת אליו תהיה כמעט תמיד אחד הכלים האפקטיביים

מאבקי גירושין לא מעטים נסחפים אל מחוזות מכוערים, בהם נדמה לעיתים שכל האמצעים כשרים לכיפוף והכנעת בן או בת הזוג. הכיעור והנזק גדלים עוד יותר, כאשר אל הקלחת נסחפים הילדים ומשמשים בידי בני הזוג קרדום לחפור בו. למרות שתופעה זו מכוערת ומגונה, אין להתעלם מקיומה, הנפוץ יותר מכפי שנוטים לחשוב.

 

בואו לדבר על משמורת גם בפייסבוק של ynet יחסים

 

חוקי המשפחה בישראל מותירים פעמים רבות יתרונות מוחשיים לאשה, שנתפשת על ידי החוק, ובתודעה הציבורית – כצד החלש – לעיתים קרובות בצדק. אבל יתרונות אלה, שהוקנו בצדק, מנוצלים לא אחת לרעה והופכים את הצד החלש לחזק ודורסני. כך, קל יותר לנשים להרחיק את הבעלים מהבית באמתלות שווא של השמעת איומים והפעלת אלימות. רשויות החוק לא יורדות פעמים רבות לעומק הסכסוך, וכדי למנוע פגיעה אפשרית בילדים ובאשה, מורחק הבעל – פעמים רבות על לא עוול בכפו.

 

בנוסף, החוק מעניק לנשים את "חזקת הגיל הרך", המעבירה למשמורתן באופן כמעט אוטומטי את הילדים עד גיל שש. כן משתדלים בתי המשפט שלא להפריד בין אחים, ולכן, גם ילדים מבוגרים יותר נשארים לרוב בחזקת האם לאחר הגירושין.

 

הדבר יוצר מציאות בה רובן המוחלט של הנשים זוכות במשמורת זמנית על הילדים, ורוב הגברים נדרשים להגדיל באופן מיידי את משכורתם כדי לעמוד בדמי המזונות הזמניים והקבועים המוטלים עליהם, במקביל להגדלת הוצאותיהם בשל פיצול התא המשפחתי לשני בתים.

 

אני מודע להכללה שאני הולך לומר כעת, אך מניסיוני, על פי רוב, יעניין את הגבר שמעמדו הכלכלי לא ייפגע כתוצאה מהגירושין, בעוד שלאשה חשובים יותר גידול הילדים והתא המשפחתי. על כן, צעדים מסויימים שנוקט הגבר עשויים להלחיץ את האשה או להותיר אותה אדישה.

 

פעמים רבות, אם מתוך בחירה, ואם מתוך חוסר ברירה, בוחרים הגברים לצלול אל תוך המאבק ולחפש את נקודות התורפה אצל האשה, במטרה להחזיר אותה לדון בהסכמות, הנראות להם הוגנות והגיוניות.

 

מנסיוני, נשים מעטות תהיינה מוכנות לוותר על המשמורת, לכן תהיינה מוכנות לסגת מדרישותיהן האחרות, אם תחושנה שמשמורתן נתונה בסכנה. על כן, פנייה של האב אל בית המשפט להעברת המשמורת אליו תהיה כמעט תמיד אחד הכלים בהם ישתמש כדי להשיג הישגים מוחשיים במאבק הגירושין.

 

ברוב המקרים ינסה הגבר להכפיש את דמותה האמהית של גרושתו, תוך תיאור סיפורים מסמרי שיער והבאת ראיות להתנהגותה חסרת האחריות כביכול, העלולה לסכן את הילדים או לפגוע בחינוכם.

 

גברים הנהנים ממעמד כלכלי מבוסס יחסית לגרושותיהם, ייטו לחשוף בפני בית המשפט את הפערים הכלכליים האלה. אם יצליח הגבר להוכיח שהמציאות הכלכלית הקשה של האשה פוגעת בחינוכם ובטובתם של הילדים, בעוד הוא עשוי להבטיח להם סביבה תומכת ובריאה הרבה יותר - קיים סיכוי שבית המשפט ישקול את העברתם לחזקתו.

 

פעולות אלה של הגבר יכוונו להשפיע על בית המשפט ועל רשויות הרווחה להפקיע את המשמורת מהאם ולהעבירה לאב. כאשר הגבר פועל כך לערעור זכאותה של האם למשמורת, היא עשויה לחתור לפשרה מהירה בכל העניינים שבמחלוקת.

 

ההתמודדות עם פעולה כזו של האב עלולה להיות מורכבת, ותלויה רבות בתנאים האובייקטיביים בהם מגדלת האשה את הילדים ובייעוץ המשפטי שהיא מקבלת. אם הילדים מטופלים היטב, וכל האשמותיו של הבעל חסרות בסיס אמיתי, ניתן, בעזרת סיוע משפטי מתאים, להדוף אותן אחת לאחת, באמצעות הכלים שמעמידים החוק ורשויות הרווחה.

 

אם לטענותיו של הגבר קיים בסיס אמיתי, קטן ככל שיהיה, יש לפעול במהירות לתיקון הכשלים והליקויים ולהבטיח שבטחון הילדים וטובתם יישמרו, ולא ישמשו יותר את בן הזוג האחר למטרות ניגוח.

 

גם כאן, לאחר חזרה לתלם והבטחת שלום הילדים, ניתן להתמודד עם טענות הגבר בעזרת ייעוץ משפטי הולם, תוך פנייה אל ההגיון ואל מידת הרחמים של רשויות החוק והרווחה.

 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעמים רבות רשויות החוק לא יורדות לעומק הסכסוך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
עו"ד אבי גפן
צילום: ברוך בן יצחק
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים