שתף קטע נבחר

ביקורת על טורקיה בדו"ח המשט: "ישראל תבליג"

הממשלה לא צפויה לצאת בקמפיין בינלאומי נגד הטורקים, כדי לא לחבל במאמץ לשיפור היחסים. דו"ח פאלמר, שיוגש כנראה היום לאו"ם, יקבע שהסגר היה חוקי ויטיל ביקורת על ממשלת ארדואן, אך גם על הפעולה "המוקדמת והכוחנית מדי" של צה"ל

דו"ח פאלמר על המשט לעזה אמנם ימתח ביקורת על טורקיה, אך ישראל לא צפויה לנצל זאת ולפתוח במסע תקשורתי בינלאומי "לטיהור שמה" בפרשת האנייה "מרמרה". הדו"ח על אירועי המשט, שיוגש ככל הנראה היום (ה') למזכירות האו"ם ויפורסם כנראה במועד מאוחר יותר, מכיל ביקורת ישירה על הארגון IHH, שהוציא לדרך את הספינה "מאווי מרמרה".

 תהיה בו גם ביקורת עקיפה על ממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן ומעורבותה בארגון המשט, שבו נהרגו תשעה אזרחים טורקים.

 

ההערכה היא שישראל תבליג בשלב זה, כדי לא לחבל במאמצים לשפר את היחסים עם טורקיה. אמנם הניסיון להגיע להסכמות בין ירושלים לאנקרה כשל בינתיים, וסבבי השיחות בהם נטל חלק ממלא מקום ראש הממשלה משה (בוגי) יעלון לא הובילו לתוצאות, אבל שר הביטחון אהוד ברק והשר להגנת העורף מתן וילנאי עדיין לוחצים לנרמל את היחסים עם טורקיה, ולכן ישראל לא תמהר לעשות הון פוליטי מהדו"ח.


למרות המסקנות עדיין רוצים לשפר היחסים עם ארדואן (צילום: רויטרס) 

 

גם בדרג הביטחוני וגם בדרג המדיני יש הבנה שלישראל עדיף כרגע להמשיך ולהתאמץ לשפר את היחסים עם הטורקים, מאשר לפתוח במערכה בינלאומית נגד אנקרה. גם הפעולה הטורקית נגד המשט הנוכחי, שעדיין רחוק מחופי ישראל, מונעת רצון לצאת נגדם.

 

הדו"ח עצמו, שפרסומו נדחה הן בגלל חוסר ההצלחה להגיע לנוסחת פשרה בין ישראל וטורקיה והן עקב העובדה שמזכ"ל האו"ם באן קי-מון לא נוכח בניו-יורק, יפנה אצבע מאשימה גם לעבר ישראל. הוועדה תוהה מדוע צהל "פעל מוקדם ובכוח רב מדי" נגד המרמרה, אך מאידך צפויה לקבוע כי הסגר הימי על רצועת עזה היה חוקי.

 

דו"ח פאלמר קובע גם כי ישראל לא צריכה להתנצל וגם לא לשלם פיצויים, אלא אם היא חפצה מיוזמתה להשתתף בקרן לנפגעים. נקודה זו היא מוקד המחלוקת בין ישראל לטורקים, וגם אתמול הדגיש שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו, כי אנקרה ממשיכה לעמוד על שלה בסוגייה זו.

 

בוועדה לקחו חלק ראש ממשלת ניו-זילנד לשעבר ג'פרי פאלמר, נשיא קולומביה לשעבר אלברו אוריבה, הנציג הישראל יוסף צ'חנובר והנציג הטורקי אודזם סנברק. במרכז המחלוקת סביב דו"ח פאלמר עומדת שאלת ההתנצלות, וגם בממשלה הדעות בעניין חלוקות. שר הביטחון ברק רמז כי "יש להניח את העבר עם טורקיה מאחור", אולם שר החוץ אביגדור ליברמן ליברמן הציג קו נוקשה יותר ואמר כי אינו מוכן להשפלה ולהפקרת חיילי צה"ל.

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלחימה על המרמרה
צילום: AFP
הספינה הטורקית, לפני השתלטות השייטת
צילום: רויטרס
מומלצים