שתף קטע נבחר

האם אפשר ללמוד כיצד לשכוח?

מחקר שבדי טוען כי ביכולתנו לאמן את עצמנו לשכוח דברים מסוימים ולרסן זיכרונות לא רצויים או אירועים טראומתיים ממש כפי שאנו שולטים על שאר האיברים בגוף

מחקר חדש מאוניברסיטת שבדיה המתבסס על דימות מוחי (neuroimaging) מצא כי אנחנו יכולים לשלוט בזיכרון שלנו ממש כפי שאנחנו שולטים בתנועתנו.

 

המחקר נערך על ידי גרד תומאס ולדהאוזר (Waldhauser) שביקש מן הנבדקים במעבדתו להתאמץ לשכוח עובדות מסוימות ורשם את הפעילות החשמלית שהופיעה במוחם באמצעות EEG (אלקטרואנצפלוגרם).

 

כך הוא גילה כי אותם חלקים של המוח מופעלים הן בשעה של דיכוי זיכרונות לא רצויים והן בשעה של ריסון דחפים מוטורים.

 

כמו כן, הוא הצליח "ללכוד" את הרגע המדויק שבו הזיכרון נבלם. הוא הראה כי הדיכוי של הזיכרון יורד לאחר כמה שעות אך ככל שמידע מסוים מדוכא לעיתים קרובות יותר, כך נהיה קשה יותר לשלוף אותו מן הזיכרון. "אם זיכרונות מסוימים דוכאו במשך תקופה ארוכה, יכול להיות קשה מאוד להשיב אותם", אמר ולדהאוזר.


מכשיר EEG רושם את הפעילות המוחית בעת שיכחה (צילום: Shutterstock)

 

הוא הצביע על כמה סיטואציות שבהן יש ברכה בשיכחה: אנשים הלוקים בדיכאון למשל נוהגים להתמקד במחשבות שליליות. הדחקתן של מחשבות אלו יכולה לסייע להם להתגבר על הדיכאון.

 

הדבר נכון לדעתו גם לגבי אנשים הסובלים מתסמונת פוסט-טראומתית, אולם ולדהאוזר מעלה סימני שאלה לגבי ההשלכות האפשריות של הדחקת זיכרונות: "אנו יודעים שרגשות נשכחים או מודחקים לעיתים קרובות באים לידי ביטוי בתגובה פיזית", אמר החוקר והזהיר כי קיימת מורכבות רבה באימון שמטרתו להשכיח אירוע טראומתי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיכרון שהודחק
צילום: shutterstock
מומלצים