שתף קטע נבחר

מאסר על תנאי למפגינה נגד עסקת קצב

עדי וינטר היתה בין קבוצת נשים, שחסמה כביש בתל-אביב לאחר הפגנה נגד העסקה עם הנשיא לשעבר ב-2007. היא הצהירה שלא תשלם את הקנס ולכן ייתכן שהיא תישלח ל-3 חודשים בכלא

שלושה חודשים מאסר על תנאי וקנס בגובה 3,000 שקלים או שלושה חודשי מאסר בפועל - זה העונש שנגזר על עדי וינטר, שהורשעה בעבירה של התקהלות אסורה, לאחר שביוני 2007 חסמה כביש, בתום הפגנה בכיכר רבין נגד עסקת הטיעון שנחתמה עם הנשיא לשעבר, משה קצב, וחסמה כביש במרכז תל-אביב. יצוין כי בשבועות האחרונים נחסמו כבישים מרכזיים, בהם כביש 1, במהלך הפגנות. לא ברור אם גם שם זה ייגמר במאסר על תנאי.  

 

במהלך הדיון, בבית המשפט השלום בתל-אביב, ביקשה השופטת הדסה נאור מוינטר, לומר מדוע יש להקל בעונשה. הנאשמת, בתגובה, הציגה מכתב ובו מניפסט של זכויות אדם. השופטת סירבה לבקשה להקריא את המכתב בדיון, ואיפשרה לה לומר שני משפטים בלבד. וינטר התעקשה להקריא את המכתב, אולם השופטת עמדה בסירובה.


"אין צדק". עדי וינטר בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)

 

מקורב לוינטר קם באמצע הדיון וניסה להתקרב אליה, כשזו הסתובבה בתוך האולם בזמן הקראת גזר הדין. אנשי משמר בתי המשפט הוציאו אותו מהאולם, בשל אי כיבוד החוקים במקום. וינטר אמרה בתום הדיון, כי היא אינה מוכנה לקבל עליה את העונש.

 

וינטר לא הקריאה בסופו של דבר את המכתב אותו הכינה. היא הסבירה מדוע לא עברה על החוק. "אי ציות אזרחי הוא חלק לגיטימי ולעיתים אף הכרחי, בכל מאבק לשחרור. אף אחד לא רוצה ללכת לכלא. גם אני חוששת, אבל יותר משאני פוחדת מכליאתי, אני חוששת מלאטום את ליבי. אני מרגישה לבד עכשיו, אבל אני יודעת שאני לא, כפי שהיינו יחד באותה ההפגנה".

 

היא המשיכה לפרט את משנתה במכתב: "יש בי חרטה, חרטה על כך שאם אני עומדת למשפט היום, כנראה שלא עשיתי מספיק. כל עוד אנו חיות בחברה בה נשים מוטרדות וחיות עם דימוי עצמי נמוך, כל עוד יש כיבוש, כל עוד בעלי החיים נמצאים בכלובים, לא עשינו מספיק ויש עוד הרבה עבודה לפנינו". בסיומו של המכתב כתבה וינטר: "עונשיה של החברה מזעריים בהשוואה לפציעות שאנו גורמים לנפשנו כשאנו מסבים את מבטינו".

 

"גרמו פקק תנועה"

בדיונים קודמים הודתה וינטר כי לאחר ההפגנה, שהיתה בכיכר רבין, הצטרפה יחד עם רבים אחרים, לתהלוכה והתיישבה כמה פעמים על הכביש, כשהיא והאחרים מתעלמים מקריאות השוטרים לקום ולפנות את הכביש. השופטת קבעה: "הוכח גם שבמעשיהם

 יצרו המפגינים, בהם הנאשמת, חסימה מלאה של הכביש, שגרמה לפקק תנועה ולאי סדר, כפי שעלה מעדויותיהם ומדוחות הפעולה של השוטרים, שנכחו במקום".

 

השופטת כתבה עוד כי חופש הביטוי של וינטר לא נפגע: "משטר דמוקרטי אין משמעו, משטר אנרכי של הפקרת הרחוב להמונים, פורעי חוק, הפוגעים בסדר הציבורי, שבו איש הישר בעיניו יעשה, מבלי להתחשב בזכויותיהם של אחרים, תוך הפרעה לשוטרים בניסיונם להשליט סדר - זהו משטר של איזונים בין זכויות הפרט השונות ולעיתים אף מתנגשות. זכותה של הנאשמת לחופש הביטוי לא נפגעה, משניתנה לה ולהמוני המפגינים הזכות להשמיע את קולם ומחאתם כנגד הסדר הטיעון, במסגרת ההפגנה שנערכה ברישיון".

 

לאחר שנגזר דינה, אמרה וינטר כי אין צדק במערכת המשפט בישראל וכי השופטת קבעה שאסור היה להפגין למען זכויות נשים. היא הצהירה כי אין בכוונתה לשלם את הקנס שעליו החליטה השופטת, ואת הכסף היא מוכנה "לתרום" למערכת המשפט. אם לא ישולם הקנס, יופעל עונש המאסר על תנאי. וינטר מוכנה לשבת בכלא.

 

עו"ד גבי לסקי, המייצגת את וינטר, אמרה לאחר גזר הדין: "אכן הנאשמת הפריעה לתנועה. יחד עם זאת, מהותה של ההגנה מן הצדק הינה כי בנסיבות חריגות, מוצדק להימנע מהפעלת ההליך הפלילי. נדמה כי לאחר הרשעתו של משה קצב, היה מקום לזכות את הנאשמת מחמת הגנה זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עדי וינטר בבית המשפט
צילום: ירון ברנר
מומלצים