שתף קטע נבחר

ר' המים: קידוח הנפט בעדולם עלול לזהם מי תהום

בכיר ברשות המים מזהיר, כי פרויקט הפקת הנפט בחבל עדולם שבשפלת יהודה עלול לגרום לזיהום חמור באקוויפר ההר, שהוא אחד ממקורות מי השתייה העיקריים של ישראל. היזמים: יש נתק בין האקוויפר לבין שכבת פצלי השמן

פרויקט הפקת הנפט מפצלי השמן שמתבצע בחבל עדולם שבשפלת יהודה, עלול לגרום לזיהום חמור באחד ממאגרי מי השתייה העיקריים של ישראל - כך מתריע הממונה על תכנון משאבי מים ברשות המים. התרעה זו מופיעה במסמך שחובר במרכז המחקר והמידע של הכנסת, ומוצג היום (ג') במהלך דיון בנושא בוועדת הפנים והגנת הסביבה. היזמים דוחים את החששות, וטוענים כי הפעילות בשכבת הסלע לא תשפיע על מאגר המים - אשר מנותק ממנה.

 

 

הדיון עוקב אחר פרויקט הפקת הנפט מפצלי השמן בחבל עדולם, במסגרתו זכתה לפני כשנתיים חברת IEI ברישיון מצד משרד התשתיות. במסגרת הפקת הנפט, לפי שעה כפיילוט בלבד, יש צורך לחמם את הקרקע לטמפרטורות גבוהות (בין 300 ל-350 מעלות צלזיוס) על מנת להפיק את החומר משכבות הסלע.

 

פרויקט זה זוכה להתנגדות סביבתית רחבה מאוד והדיון בכנסת היום נועד לעקוב אחר התקדמותו. במסגרת המסמך שהוגש למשתתפי הדיון, ואשר חובר על ידי ד"ר יניב רונן, פורטו בין השאר ההשלכות האפשריות של הפרויקט על משק המים.

 

ד"ר ישראל גב, הממונה על תכנון משאבי מים ברשות המים, מזהיר במסמך כי "הסיכון העיקרי למי התהום הוא יצירת קשר הידראולי (חלחול מים) משכבת פצלי השמן לשכבת מי התהום". לדבריו, "אסור שיווצר מצב של קשר פיזי ו/או קשר הידראולי בין שכבת הפצלים ובין האקוויפר ומי התהום, שכן קשר כזה עלול לגרום לזיהום חמור של מי התהום". גב מפרט כי "עניין זה חמור במיוחד לנוכח הקשר של מי התהום במקום לאקוויפר ההר, שהוא אחד ממקורות מי השתייה העיקריים של לישראל".  

 

מנגד, בחברה שוללים את החששות, בין השאר, על בסיס קידוחי סקר שנעשו בעבר באזור נחל גוברין. עם זאת, עמדת המשרד להגנת הסביבה בנושא, היא שהקידוחים בנחל גוברין אינם מייצגים את הפרויקט הנוכחי, וכי יכולות להיות סיבות אחרות להיעדר קשר הידראולי בין הקידוחים, מלבד סוג הקרקע וטיבה.

 

במסמך המחקר נכתב בהקשר זה כי המשרד גם מודאג מאפשרות של זליגת מזהמים משכבת פצלי השמן לשכבת מי התהום שמתחתיה. אמנם, לפי המבנה הגיאולוגי יש שכבה אוטמת בעובי של 150-100 מטר בין פצלי השמן לבין מי התהום, אולם ייתכנו תופעות של סידוק בקרקע, אם עקב סדקים קיימים ועם עקב השפעות של חימום הקרקע.

  

מ-IEI נמסר בתגובה לידיעה כי "ועדת הקידוחים של רשות המים שד"ר ישראל גב חבר בה אישרה את עריכתו ומיקומו של פרויקט החלוץ, תוך התחייבות של חברת IEI להציג במהלכו את הפריסה הגיאולוגית של שכבת הסלע בכדי שלא תהיה כל פגיעה במי התהום. האקוויפר באזור נתון בין שתי שכבות סלע בלתי חדירות ולכן פעילות בשכבת הפצלים לא תשפיע כלל על האקוויפר שמתחתיה. ראוי לציין כי לפי רשות המים, שכבת הסלע שבין פצלי השמן ובין האקוויפר היא בעובי 150-100 מטר, ובעלת מוליכות מים נמוכה מאוד".

 

גם תושבי האזור מתנגדים לפרויקט

אקוויפר ההר הוא מאגר מי תהום גדול מאוד, המשתרע בין רכס הרי יהודה ושומרון במזרח לחוף הים התיכון במערב. בצפון מגיעים גבולותיו עד עמק יזרעאל והכרמל ובדרום עד סיני. בשנה ממוצעת השאיבה מאקוויפר ההר עומדת על כ-350 מיליון מ"ק לשנה, שנשאבים במאות קידוחים הפרושים באזורו. מדובר בכמות מים גדולה מזו הנשאבת מהכנרת בשנים האחרונות.

 

כאמור, פרויקט פצלי השמן בחבל עדולם זוכה להתנגדות חריפה מצד תושבי האזור וארגוני הסביבה, בהם החברה להגנת הטבע ואדם טבע ודין. אחת הבעיות שמציינים המתנגדים היא שנכון להיום, אין בעולם אף דוגמא לפרויקט מסוג זה שהושלם בהצלחה. כלומר אם מדינת ישראל תקדם את הפרויקט - היא צפויה להיות הראשונה שעושה זאת.

  

מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה לידיעה כי "החברה רואה בחומרה את התהליך המתקיים בשפלת יהודה. תהליך זה מתקיים מתוקף חוק הנפט הארכאי, הנותן בידי חברה פרטית זיכיון לחיפוש ולניצול הפצלים להפקת נפט. אנו מתנגדים להפיכתו של שטח פתוח בעדולם, אחד מחבלי ארץ ישראל הרגישים והמיוחדים ביותר מבחינה סביבתית, לאתר ניסויים בטכנולוגיה שהשפעותיה הסביבתיות אינן ידועות דיין ובמהלך שאינו כפוף להליכים המבטיחים שקיפות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חבל עדולם
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע
(אילוסטרציה)
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים