שתף קטע נבחר

בן 30 גר עם ההורים? אולי זו הפרעת קשב

כשגיל הנישואים נושק ל-30 ולמעלה מכך, יותר ויותר צעירים לא ממהרים לעזוב את הקן. בעלי הפרעות הקשב והריכוז סובלים עוד יותר מהתופעה – איך ניתן לעזור להם?

ככל שיחידת ההורים מבוססת יותר, פחות עמוסה (פחות ילדים) ומספקת ”חבילת שירותים" נוחה הכוללת כביסה, בישול וטלוויזיה רב-ערוצית, כך עסקת החליפין של ההישארות בבית משתלמת יותר, כפי שלמדים על בשרם הורים רבים לבנים ולבנות אחרי גיל צבא.

 

בואו לדבר על עזיבת הקן גם בפייסבוק שלנו

 

מעבר לנוחות, יש גורמים פסיכולוגיים שמשפיעים על היכולת של הבוגר הצעיר "לעזוב את הקן". כדי לצאת מהבית, צריך אדם לגבש את זהותו מתוך הערפול של גיל ההתבגרות ולהתמודד עם היכולת לתפקד באופן עצמאי. מצד שני, ההורים אמורים להיות מסוגלים להתמודד עם הפחד לאבד את הילד ולוותר על המרכזיות שלהם בחייו לטובת זוגיות. בקיצור - לא ליפול לתוך מלכודת "המסר הכפול" של תלות-עצמאות, המאפיינת הורים רבים.

 

ד"ר נעמי וורמברנד, שהקימה ועומדת בראשו של מרכז "דרך מהות" לטיפול בהפרעות קשב וריכוז בקרב מבוגרים, מבית סמינר הקיבוצים, מסבירה כי תחושת חוסר שליטה על החיים מאפיינת רבים מקרב בעלי הפרעות הקשב, בעיקר בתקופות של מעברים ושינויים משמעותיים.

 

לדבריה, במחקר שפורסם ב-1992 נמצא, כי צעירים בעלי הפרעות קשב נוטים לעזוב את הבית מאוחר יותר ביחס לבני גילם. בוגרים אלו מגיעים לתקופת הבגרות שלהם עם זהות שבירה, חסרי אמון בעצמם, עם יחסי תלות חזקים בהורים שנלחמו עבורם והחזיקו אותם לאורך כל הדרך, וכישורי חיים ופרנסה נמוכים. גם ההורים לבעלי ההפרעות מתקשים יותר לשדר מסר של אמון בילדיהם, וממשיכים בדפוס של "הצלת הילד" בכל מצב של לחץ והצפה רגשית, לעיתים הרבה מעבר למה שהבוגר אכן זקוק לו.

 

נעמי וורמברנד מביאה כדוגמה את י' , בת 28, בעלת הפרעות קשב וריכוז. י' העידה על עצמה לפני שעברה טיפול: "היה לי מאוד נוח אצל ההורים. תמיד היה מי שישוחח איתי וישים לב מתי טוב לי ומתי רע. אמא מכבסת, מבשלת ודואגת לי ולא רציתי להיות לבד עם עצמי, פחדתי".

 

עזיבת הקן של בוגרים-צעירים בעלי הפרעות הקשב מעמידה אותם בפני קשיים הנוגעים ישירות ובאופן פרקטי לחלוטין להפרעה שלהם, שכן הם מתקשים לבצע בכוחות עצמם את משימות החיים הפשוטות ביותר כמו:

 

הופעה חיצונית – מתקשים לשים לב לפרטים. חוסר הסבלנות והשעמום המהיר משפיע לרעה על יכולתו של בעל הפרעות הקשב לשמור על הופעתו.

 

ניהול משק בית – גם לקניות נדרש רצף של פעולות קשות לבעלי הפרעות הקשב: להכין רשימה, לקבוע מועד, לקחת מפתחות, להתמצא בחנות, ולהמתין בתור.

 

ניהול כספים – בעלי הפרעות הקשב מתקשים לעקוב אחר מצבם הכספי, לנהל חשבון ולשלוט באימפולסיביות שגורמת לשימוש לא מבוקר בכרטיס אשראי.

 

דרכי סיוע לבוגרים-צעירים לקראת היציאה מהבית

אחת הטעויות הקריטיות בניסיון להוציא את הצעיר מביתו, היא לשדר לו מסר של "יש לך פוטנציאל, ושוב אתה לא מממש אותו". המסר הזה, אומרת נעמי וורמברנד, משדר הרחקה, ובמקרים קיצוניים אפילו נטישה. לדבריה, אותם בוגרים זקוקים לתוכנית סיוע מובנית ומקיפה.

 

• מודעות והכרת החוזקות והחולשות – כדי לנהל חיים אפקטיביים, נדרש כל אדם להכיר את גבולות הכוח שלו ומגבלותיו -היכרות קרובה עם ה"עצמי".

 

• אסטרטגיות ארגון, למידה והתנהלות בחיים – על בעלי הפרעות הקשב ללמוד שיטות של ניהול זיכרון, ניהול משימות על פי שלבים מסודרים וניהול חפצים.

 

• טיפול תרופתי – הטיפול התרופתי איננו חזות הכל, בעיקר כשמדובר בבוגרים, שכבר "נפגעו". כוחה של התרופה בעיקר בכך שהיא מאפשרת "נגישות לטיפול", כלומר מצב מאוזן יותר ואז דרכי הסיוע נקלטות ומוטמעות טוב יותר.

 

• ניהול מטרות – הסיוע המשמעותי ביותר לבעלי הפרעות הקשב הוא ביכולת להביא אותם לנהל מטרות (בתחומי תעסוקה, זוגיות ומשפחה, ועוד).

 

לדברי ד"ר וורמברנד, אם לא נסייע לבוגרים הצעירים להגיע את העצמי שלהם, אל הכוחות, הערכים והנטיות שעמם הם נולדו, ונשאיר אותם לאורך השנים עם תחושת ההחמצה והכישלון - יימנע מהם להגיע לאושר, שהוא זכותו הבסיסית של כל אדם.

 

י' בת ה-28, לאחר הטיפול שהביא אותה ליציאה מדורגת מהבית, מספרת: "התחלתי להחיות את ה"אני שלי". פתאום היה לי חשק למלא את הדירה, לבשל למשפחה ולחברים, לראות טלוויזיה, לקרוא ספר, ללמוד, לרקוד, לנקות את הדירה, ואפילו לעשות כביסה. לחיות, לחיות, לחיות".

 

"חוויית החיים המשותפת לבעלי ההפרעות היא הפער בין ההשקעה הגבוהה בביצוע לבין התוצר הנמוך יחסית, מה שגורם לתפישה שההשפעה שלהם על מה שקורה להם בחיים היא נמוכה", מסבירה ד"ר וורמברנד. "המרכז ייתן לבוגרים בעלי ההפרעה הזדמנות להבין מה באמת מפריע להם בחיים, בתפקוד הזוגי, המשפחתי והתעסוקתי. היום, רבים מהם לא מודעים כלל למקור הקשיים הגורמים להם סבל יומיומי, ולכן גם לא מוצאים את הדרך להתגבר - חלקם מתייאשים, חלקם מוותרים וחלקם מאמינים שנגזר גורלם".

 

המרכז החדש הוקם מתוך האמונה השלמה שאף פעם לא מאוחר מדי, ועם הדרכה נכונה - אפשר לעשות שינוי גדול.

 

האתר של דרך מהות

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נהנה מ"חבילת שירותים" נוחה
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים