שתף קטע נבחר

המאהל בבאר-שבע: "לא שיק, דרישות לשוק הוגן"

מחאת הנדל"ן יצאה מגבולות תל-אביב. בבירת הנגב סטודנטים העבירו את הלילה במאהל, סיפרו על השוני מת"א ועל המחירים המאמירים: "דירה שעלתה 1,300 שקל לחודש עולה 2,200". גם בירושלים מצטרפים למחאה ומחלקים שקי שינה לח"כים

מחאת הדיור התחילה בשדרות רוטשילד, אבל יצאה מזמן מגבולות תל-אביב. בבאר-שבע מגדירים את מאהל המחאה כ"הצגה הכי טובה בעיר", וגם בירושלים מתכוונים להצטרף למוחים על מחירי הדיור.

 

אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית וארגוני צעירים בירושלים, בהם "התעוררות" ו"ירושלמים", נפגשו הלילה והחליטו לחדש את המאבק בבירה, שעד כה לא הוביל למאהל מחאה קבוע כמו בתל-אביב. מחר הם מתכוונים להקים מאהל, בגן סאקר או בכיכר ציון. הבוקר (יום ב') הגיעו לכנסת כ-20 סטודנטים, לרבות כאלו מהמרכז, על מנת לחלק שקי שינה לח"כים.


הסטודנטים מחוץ למשכן הכנסת. המחאה מתרחבת (צילום: גיל יוחנן)

 

הלילה היה המאהל בבאר-שבע אחד האירועים החברתיים המעניינים בדרום. "בבסיס, זה אירוע חברתי", אומר אבשלום מנייביץ (25), סטודנט למדעי המחשב, שהגדיר את המחאה כהצגה הטובה ביותר בבירת הנגב. אולי האמירה הזו יכולה להסביר את ההבדל בין המאהל בתל אביב לאחיו הדרומי.

 

מחאת הדיור - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

בשעות הערב המוקדמות המאהל עוד נראה ריק יחסית, כשאל המחאה הקטנה הצטרפו גם תושבים מקומיים, משפחה שבעוד עשרה ימים תיאלץ להתפנות מביתה, ועוד אחד שהמשכנתא לוחצת עליו. אבל בערב הסטודנטים כבר השתלטו לגמרי על המתחם. המשפחה הדתית, שהראתה לכלי התקשורת את צו הפינוי וחיזקה את ידי הצעירים, כבר הלכה לישון.


מפגינים מושיטים שק שינה לח"כ אנסטסיה מיכאלי (צילום: גיל יוחנן)

 

מקומץ מפגינים הם הפכו לכמה עשרות, מספר מרשים יחסית לעובדה שסטודנטים בבאר-שבע נחשבים לאדישים יחסית ולא מחוברים לעיר, שלא תמיד בצדק. על המסך, שהביאו הסטודנטים, מקרינים את "שודדי הקריביים", ומסביב אריזות של במבה, צ'יפס, בייגלה, עוגות שיש זולות ולחמניות.

 

אבינועם רוזנבאום (25), סטודנט לפוליטיקה וממשל, אמר כי המאבק כאן שונה. "אין פה עניין של סטטוס מעמדי, אין חיפוש של שיק. אלה רק דרישות לשוק הוגן". הסטודנטית לפסיכולוגיה אילת מרדו (24) מפרטת: "אנשים באו ללמוד בבאר-שבע כי זה מקום שקל להם יותר לחיות בו מבחינה כלכלית", ורוזנבאום קובע: "הם לא רוצים את רוטשילד".

 

"לא השתתפתי בהרבה מחאות חברתיות ורציתי פעם אחת לראות מה זה יכול לעשות", אומרת יעל זילברשץ (23). "חשבתי שהקוטג' לא יעשה משהו וזה כן עשה. אז זו הדרך שלי להשפיע, אפילו בצורה קטנה". אולי ההבדל הגדול בין תל אביב לבאר-שבע היה העובדה שכאשר הופיעה הח"כית מירי רגב, איש לא העז לזרוק עליה מים או לגרש אותה. אפילו אם היו צעקות.

 

"אם ראש העיר רוביק דנילוביץ' יבוא אני בטוחה שלא יזרקו עליו ביצה או בירה כמו בתל-אביב", אומרת הסטודנטית אלאורי דיים (28), במקור מדטרויט, תוך כדי שאיפה מהנרגילה. "אנחנו כמו משפחה גדולה פה. אנשים מכבדים זה את זה". "מה שאני רואה הוא שהאנשים בתל אביב הפכו את זה לפוליטי", אמר סטודנט נוסף, "סיפחו לזה מאבקים אחרים. פה המאבק הוא באמת של הסטודנטים, ושם הוא תפס צבע פוליטי מהר. מצאו אשמים, הסיקו מסקנות והציעו פתרונות. המאבק פה הוא יותר אמיתי".


ההמונים אתמול במאהל בתל-אביב. "אנחנו לא נגרש" (צילום: עופר עמרם)

 

כמה עשרות מטרים מהמאהל יש אירוע חברתי אחר בפיק-אפ בר סטודנטיאלי, מנגה. בעלי הבר מספקים את החשמל לסטודנטים במאהל, בעוד שבפנים ממשיכים הסטודנטים לשתות ולבלות כרגיל. כמעט כל מי שנמצא במנגה חייב לעבור ולראות את אוהל המחאה של חבריהם לספסל הלימודים, אבל רבים מהם העדיפו לבלות את הערב בבר, ולא באוהל.

 

במנגה הסטודנטים עסוקים בשתייה ובילויים. אולי לא כל כך בשונה מאשר חבריהם למאהל. "ראינו את המחאה. נראה כאילו הם באו לעשות קמפינג", אמר אחד המבלים. "אם היה לי זמן הייתי מצטרף אליהם בכיף. אבל אם אנחנו פה כנראה שאנחנו מעדיפים את המקום הזה. לא בטוח שהמחאה תעזור". בליין אחר דווקא מצא זמן, בין חיפושי דירות למבחנים, לבקר את החברים במאהל. "ישבתי איתם קצת, חצי שעה", סיפר, "היום עוד הספקתי לראות 4 דירות, ואף אחד לא רצה לקחת ממני פחות מ- 2,200 שקל". כאשר נשאל מדוע החליט להעביר את הערב בבר במקום בחוץ, ענה, "היה לי מבחן קשה היום - אז אני פה ולא שם".


מאהל המחאה בבאר-שבע, הבוקר. "אירוע חברתי" (צילום: הרצל יוסף) 

 

בשעות הבוקר המוקדמות מאהל המחאה בבאר שבע כמעט ריק. "רוב הצעירים כבר לא כאן", אמר ניר זילברברג, סטודנט להנדסת ביוטכנולוגיה. "את הלילה הם העבירו פה, אבל הם כבר הלכו, חלק ללימודים וחלק לעבודה". ניר בילה את הלילה במאהל וסיפר כי "היה קצת רועש. המכוניות עושות הרבה רעש. זה לא מקום אידיאלי לישון בו אבל היה כיף. אני חושב שכל מאבק יכול לעזור במשהו. צריך לזרוק הרבה אבנים ובסוף תפגע במשהו".

 

את הבוקר העביר ניר בהתעמלות בוקר קלילה ומתיחות, יחד עם קריאת העיתון של הבוקר. חי פיאסקי, סטודנט לתואר שני במנהל עסקים, שבילה אף הוא את הלילה במקום, סיפר שהוא בדרך למקלחת וללימודים. "אחזור יותר מאוחר. שכר הדירה שלי הוא 2,200 לחודש, אבל עד לפני 3 שנים הוא היה 1,300. אני מנסה לצאת מהאזור הסטודנטיאלי, אבל המחירים מאוד גבוהים. זה לא מאבק רק של סטודנטים".

 

בהכנת הידיעה השתתפו עומרי אפרים ותומר ולמר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאהל המחאה בבאר-שבע
צילום: הרצל יוסף
שותים בפאב הסמוך, ממש כמו במאהל
צילום: הרצל יוסף
ח"כ יעקב כץ התחדש בשק שינה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים