שתף קטע נבחר

מרד המתמחים: נוטשים את המחלקות בביה"ח

בבתיה"ח מאיר, רמב"ם, תל השומר, איכילוב, קפלן ושלוותה נטשו מאות מתמחים את המחלקות במחאה על ההסכם המתגבש בין משרד האוצר להסתדרות הרפואית - ממנה הם מאיימים להתנתק. מתמחים בבתי"ח נוספים שוקלים לנטוש גם כן. "לא נהיה מוכנים להמשיך בתנאי העבדות הללו", אמרו ל-ynet

גל מחאה בבתי החולים בישראל - הפעם כנגד ההסתדרות הרפואית (הר"י) שמייצגת את הרופאים במאבק: היום (ג') קיימו ועדי הרופאים אסיפות הסברה בכל בתי החולים, בהם הוצג ההסכם המתגבש בין ההסתדרות הרפואית לאוצר, הסכם שאינו מביא לשינוי מהותי במצב התקינה ותנאי העסקת הרופאים.

 

 

בנוסף מוחים הרופאים על רעיון ה"אזיק האלקטרוני", כפי שחלקם מגדירים זאת. מדובר באפליקציה בטלפונים החכמים שתעקוב אחר הרופאים אונליין - במקום שעון נוכחות.

 

בעקבות התנגדותם לסיכומים אלו נטשו בשעות הבוקר 200 מתמחים בבית החולים מאיר את המחלקות - ונתנו את אות הפתיחה למהלך. מספר שעות לאחר כן נטשו מאות מתמחים בבתי החולים רמב"ם גם הם את המחלקות - והם מפגינים ברחבה החיצונית של בית החולים. זמן קצר אחר כך עשו זאת גם המתמחים בבתי החולים תל השומר, איכילוב, קפלן ושלוותה - וערכו אסיפות הסברה. בבית החולים איכילוב הצטרף אל המתמחים גם מנהל בית החולים, הפרופ' גבי ברבש.

 

המחאה, כך נראה, צפויה להתפשט גם לבתי חולים נוספים. בבית החולים בילינסון המתמחים קוראים לחבריהם לעזוב את המחלקות ולהתכנס כדי לשמוע הסברים על ההסכם המתגבש - שלטענתם רק עלול להגביר את עומס העבודה עליהם. קריאות דומות נשמעות בבתי חולים נוספים ברחבי הארץ.

 

"אנחנו בוחנים התפטרות קולקטיבית"

"נודע לנו עתה על פרטי ההסכם המתגבש", אומר ל-ynet ד"ר אורי אטיאס, רופא ילדים שסיים לאחרונה התמחות בטיפול נמרץ. "תוכן ההסכם מכעיס ומביש. עצם העובדה שבתוך מסגרת ההסכם ייאסר עלינו לשבות במשך עשר שנים אינה הגיונית בעליל. אין סיבה שאדם במדינה דמוקרטית לא יהיה עם הזכות הבסיסית לשבות. עשו את הטעות הזו בהסכם הקודם, לפני ער שנים, וחוזרים עליו שוב. לא ייתכן שסטודנט שמתחיל עכשיו שנה א' רפואה, יודע כבר מעתה שייאסר עליו לשבות כי כך החליטו בשבילו".

 

הרופאים מתריסים כנגד ההסתדרות הרפואית, אשר קיימה את הדיונים ללא היוועצות במתמחים. "אנחנו כרגע מחוייבים להר"י" אומר ד"ר אטיאס. "אנחנו משלמים להם כל חודש 300 שקלים. אבל ממחר בבוקר אנחנו יכולים להפסיק לשלם את דמי החברות הללו ולא נהיה מחוייבים להם. לא ייתכן שהם יעשו דברים מאחורי גבינו, יביאו הסכם מביש שאין בו כל שיפור אלא רק המשך ההרעה במצב הרפואה. במידה והוא אכן יאושר – נתארגן ונתנתק מהר"י באופן סופי".

 

"זוהי בושה וחרפה למערכת הבריאות", אומר ל-ynet אחד המתמחים בבית החולים "מאיר". "אין בהסכם הזה שום כללי אכיפה של ההחלטות, וזה לאחר שההסכם שהושג בפעם הקודמת לא כובד גם הוא.

שוב לא מביאים לשום שינוי במערכת הבריאות".

 

"אנחנו בוחנים התפטרות קולקטיבית ברמה הארצית", מוסיפה מתמחה אחרת מבית החולים. "נתחיל בנטישה המונית של כל בתי החולים, כפי שעשינו הרגע במאיר, וניתן לכל המחליטים למיניהם להבין שאנחנו לא נהיה מוכנים להמשיך בתנאי העבדות הללו, תוך המשך קריסת מערכת הבריאות. ישנם מתמחים פה שאמרו שהם לא יחזרו להתמחות ומוכנים גם ללכת לכלא אם יהיה צורך. נסרב בכל תוקף לכל הסכם עלוב שכזה, שהוא מביש ומביך לכל חולה ומטופל, כמו גם לנו הרופאים".

 

"בשעה זו כל המתמחים של המחלקות הפנימיות, וכן מתמחים ברפואת ילדים ובכירורגיה, עזבו את המחלקות ואנחנו נמצאים על הדשא בכניסה לבית החולים ליד המרכז המסחרי", אומר ל-ynet טל אנגל, מתמחה במחלקה פנימית בתל השומר. "קיבלנו דיווח באס.אמ.אס ובפייסבוק מחברים בבתי חולים אחרים ממנו אנחנו מבינים שבהסכם המתגבש לא יהיה קיצור של מספר התורנויות ולא של משך התורנויות ואולי אף עומס העבודה יעלה. אנחנו מחכים שוועד הרופאים של בית החולים יגיע ויסביר לנו על מה הולכים לחתום. במחלקות, בשעה זו, לא מתבצעת כמעט עבודה ונשארו רק תורנים במתכונת שבת".

 

צילום: מירי גטניו

 

 

ד"ר יונה וייסבוך, מתמחה באף אוזן גרון בבית החולים בילינסון, המשמש גם כיו"ר אגודת מרשם המאגדת את המתמחים בישראל, מאשר את הדברים. "זו לא מחאה רשמית אלא מחאה שמתפשטת בשטח, מחאה ספונטנית", הוא מסביר. "גם בבילינסון אנחנו מתארגנים כעת לקרוא לרופאים המתמחים לאסיפת הסברה. אנחנו לא רוצים לפצל כוחות מול ההסתדרות הרפואית, הדרישה שלנו היא מראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב ולהוסיף את כל אלף התקנים למערכת עוד היום ולא בעוד חמש שנים. למי שטוען שאין רופאים למלא את התקנים אני אומר שיש עוד 800 רופאים שלמדו בחו"ל ורוצים לעבוד בישראל. בלי תוספת תקנים, מספר התורנויות של המתמחים לא ישתנה והעומס על המערכת כולה לא יפחת.

 

"במידה ובהסכם לא תהיה בשורה ולא יהיה תגבור תקנים, תוספת מיטות, והפחתת מספר התורנויות, נאגד את כלל המתמחים להשבתה כוללת של מערכת הבריאות. אנחנו בוחנים כעת את כלל הצעדים המשפטיים שעומדים לרשותנו ולא נסכים לכל הסכם שלא יפתור את משבר הבריאות. 

 

"המצב כרגע קטסטרופלי בלשון המעטה. במחלקות הפנימיות מתים פי ארבעה אנשים בגלל המחסור במיטות בטיפול נמרץ ובמחלקות, אנחנו בפיגור של עשרות שנים בתקנים, התורים ממושכים, על מתמחה אחד מוטלים מספר תפקידים, וריבוי התורנויות לא מאפשר ללמוד או לנהל חיים אישיים. אנחנו צוברים עייפות והיכולת שלנו לתת שירות רפואי נאות הולכת וקטנה ככל שעובר הזמן בתורנויות - מה שגורר טעויות רפואיות. להמשך המצב העגום הזה לא נסכים ואנחנו בוחנים כעת את המשך הצעדים".

 

קולות מחאה נשמעו הבוקר גם בבית החולים רמב"ם, שם קראו חלק מהרופאים להתנתקות מההסתדרות הרפואית. עם זאת בוועד הרופאים, זרוע של הר"י בבית החולים רמב"ם, מכחישים את הדברים. "אנחנו נמשיך להיות חלק מההסתדרות הרפואית המייצגת אותנו", אומר ל-ynet ד"ר חיים טולדנו. "אין כוונה כרגע להתנתק מהר"י. עם זאת, הבענו את מחאתנו וקראנו ליו"ר הר"י שלא להסכים ולא לחתום על הסכם שכזה".

 

לא רק המתמחים מתנגדים להסכם. קולות מחאה נשמעים גם בקרב הרופאים המומחים. "ההסכם הזה הוא מזעזע ושערורייתי" אומר ל-ynet רופא בכיר מבית החולים וולפסון. "ישיבת הרופאים הבוקר הסתיימה בכעס רב ובאווירה קשה ביותר עם מסר חד משמעי של כולנו כאן – התנגדות בתוקף להסכם. החתמת שעון נוכחות דרך טלפון חכם נשמעת כמו האח הגדול וזו פגיעה בחופש הפרט. אין כל שינוי מהותי לא בשכר, לא בתקינה, לא בעומס הרב וגם לא בתורנויות. המסר שלנו להסתדרות הרפואית הוא חד משמעי: לא נסכים להסכם שכזה, וידוע לנו שהאווירה דומה בכל הארץ".

 

ההסכם: העלאת שכר לאורך 8-10 שנים 

על פי ההסכם, אותו גיבשו בהסתדרות הרפואית ובאוצר, העלאת השכר תיפרס על פני שמונה עד עשר שנים. גם לגבי תוספת התקינה לא הגיעו הצדדים לעמק השווה, אך הוחלט כי תתבצע פריסת חלק מהתקנים על פני מספר שנים. יש לציין תקנים עליהם התחייב האוצר בהסכמים קודמים עדיין לא מומשו בבתי החולים בארץ, כך שתוספת התקינה נותרה בגירעון.

 

בתוך כך הגיעו הצדדים להסכמה לגבי שעון הנוכחות. הרופאים הסכימו לבחון הסדר לפיו אפליקציות מיוחדות בסמארטפונים ידווחו על נוכחותם בבית החולים ועל שעת הכניסה ושעת היציאה שלהם. אלו ילוו בהסדר לתגמול רופאים שבשעות עבודתם עוסקים גם בהוראה באוניברסיטה, או יושבים בוועדות רפואיות שונות. על פי ההצעה, אחת לחודש יועבר הדיווח לאישור הרופא ולחתימתו.

 

גם בנושא שעות עבודת המתמחים בתורנויות, הנמשכות כ-28 שעות ויותר בכל פעם, לא בא המשבר על פתרונו. בהסכם ישנה התייחסות לתוספת שכר מסויימת החל מהתורנות השביעית בכל חודש, אולם בתי החולים לא חוייבו להגביל את מספר התורנויות, או את שעות התורנויות הארוכות של המתמחים - שימשיכו לעבוד באותה מתכונת.

 

מההסתדרות הרפואית נמסר בתגובה: "בעשרת החודשים האחרונים מקיימת הנהלת ההסתדרות הרפואית משא ומתן אינטנסיבי עם המדינה, על מנת להגיע להסדר הטוב ביותר למען הרפואה הציבורית בישראל. מדובר במהלך מורכב הנועד לענות על הצרכים הדחופים של הרפואה הציבורית בכלל ושל הרופאים בישראל בפרט. כפי שקורה לאורך כל משא ומתן, גם כאן דולפות החוצה חלקי ידיעות שאינן התמונה כולה. על מנת שלא לפגוע בהליך המו"מ, מבקשת הר"י שלא לפעול על פי שמועות אלה, אלא להמתין לרגע שבו יגובש הסכם וניתן יהיה לחשוף את פרטיו". 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בי"ח מאיר. המתמחים נטשו את המחלקות
צילום: מתי אלמליח
המתמחים על מדשאת בית החולים. מאיימים בהתפטרות קולקטיבית
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים