שתף קטע נבחר

גדי סוקניק יוצא בעקבות ה"אלטלנה"

עם אישור תקציב חיפוש הספינה שהוטבעה אל מול תל-אביב, יוצא גדי סוקניק למסע בעקבות ה"אלטלנה". בשיחה עם ynet הוא לא שולל את חזרתו אל מדי הצוללן ואומר: "רק עכשיו אני מבין איזו נקודת ציון טראומתית היוותה הפרשה, ומובנים רבים עדיין מהווה"

63 שנים חלפו מאז הופצצה האוניה "אלטלנה" סמוך לחוף ימה של תל-אביב. חודשים ספורים לאחר מכן, ראש הממשלה דאז, דוד בן-גוריון, הורה לגרור אותה ללב ים, ולהטביע אותה. לפני כחודש נודע כי "המרכז למורשת בגין" ומשרד ראש הממשלה ישקיעו עשרות אלפי שקלים באיתור הספינה, במטרה למשות את שרידיה מהמעמקים ולהנציחה.

 

 

כעת נודע כי החוט המקשר בין הגופים ומי שדחף לקבלת המימון הוא לא אחר מאשר גדי סוקניק. לידיהם של מגיש הטלוויזיה ושני צוללנים ותיקים, יוצאי הקומנדו הימי, התגלגל לפני כחצי שנה יומן סודי המגולל את סיפור הטבעתה של האוניה. היומן נכתב על ידי אותם אנשים שהיו שותפים בהטבעתה.


ה"אלטלנה" מופצצת מול חופי תל-אביב, 1948 (צילום: הנס פין, לע"מ)

 

סוקניק והצוללנים בדקו את אמינות היומן והגיעו למסקנה שהסיפור כאן - מרתק. הם החליטו לחלק את העבודה בינהם: שני הצוללנים הוותיקים שכבר עסקו באיתור ספינות טבועות ,יהיו אמונים על החיפושים, ואילו סוקניק יקבל את האחריות של השגת המימון ותיעוד התהליך.

 

ההיסטוריה חוזרת?

לטובת מי ששכח את שיעורי ההיסטוריה (או שטרם הגיע אליהם), הנה תקציר האירועים הקודמים. ביוני 1948 השתמשו אנשי האצ"ל בספינת "אלטלנה" כדי להביא לישראל משלוח נשק שנועד לאנשי הארגון. בטרם עגינת הספינה בכפר ויתקין, התפתחו חילוקי דעות בין אנשי האצ"ל בהנהגת בגין לבין ראש הממשלה בן-גוריון.


ה"אלטלנה" על החוף, לפני שנגררה לים והוטבעה (צילום: טדי בראונר, לע"מ)

 

בין הצדדים החלו חילופי אש, במהלכם נמלטה האוניה אל חופי תל אביב, אז הורה בן גוריון להפגיז את הספינה שעלתה באש. "אלטלנה" צפה מול החוף עד שהוטבעה בלב ים, בכוונה למנוע כל טקסי זיכרון. על פי ההערכות, האוניה שקועה במרחק של כעשרה קילומטרים מהחוף ובעומק של כ-70 מטרים.

 

בחזרה להווה. סוקניק, שכאמור קיבל את האחריות להשגת המימון לפרויקט, פנה לאנשי המרכז למורשת בגין שהרימו את הכפפה ופנו למשרד ראש הממשלה שאנשיו בירכו על הרעיון, וכמוהם גם חבר הכנסת יריב לוין, שדודו אליהו לנקין היה מפקד האוניה היה בסוד העניין ותמך ברעיון. לפרויקט הוקצו בשלב ראשון 200 אלף שקלים לטובת תחקיר מעמיק. בימים הקרובים אמור לצאת הפרויקט לדרך ולהיות מתועד במסגרת תוכנית התחקירים "360" המשודרת בזכיינית ערוץ 2, "רשת", שסוקניק נמנה על מגישיה.

 

בשיחה עם ynet מספר סוקניק כי בימים אלה הפרויקט נמצא בעיצומו. "יש מידע חלקי ולא מדויק, ועכשיו אנחנו משלימים את התחקיר כדי להגיע לנקודה ולאזור הסביר ביותר שבו נפתח בחיפושים.

אנו מניחים שכשנצא ללב ים תהיה סבירות גבוהה יחסית למצוא את המחט בתוך ערימת השחת הימית, אם כי עד שלא נמצא לא נהיה בטוחים שמדובר באמת באוניה שמלכתחילה היתה במצב לא טוב. קשה לדעת מה עוללה לה השהות בעומק רב מתחת לפני הים כל כך הרבה שנים".

 

גיליתם משהו מפתיע בדרך? טוויסט בעלילה?

 

"קודם כל אנחנו עדיין נמצאים בלב הסיפור. אני מניח שיהיו עוד תובנות בהמשך. מה שמדהים לגלות זה עד כמה אמוציות הביאו אז לקרבות רחוב ולקרבות ים על חוף תל-אביב, תחושות שכנראה חזקות לא פחות גם היום. רק עכשיו אני מבין איזו נקודת ציון כאובה וטראומתית היוותה פרשת "אלטלנה", ובהרבה מובנים עדיין מהווה".

 

אם תדעו את מקומה המדויק של ה"אלטלנה", יש סבירות שתעלה שוב על מדי צוללן?

 

"אני אחראי על נושא התיעוד. אנחנו מלווים ומצלמים את כל התהליך. זה שילוב של הרפתקה היסטורית שהופכת להרפתקה מוחשית. הלוואי שנגיע לרגע בו נראה על מכשירי ספינת החיפוש את 'אלטלנה'. הייתי כבר שותף למקרים אחרים דומים, וזה ריגוש בלתי רגיל, במיוחד כשמדובר בסיפור שנוגע ללב הלאומי שלנו ברמה הגבוהה ביותר. אני לא שולל שאעלה שוב על מדי הצוללן".

 

ומה עם החשש שתצללו במים אדירים ותעלו חרס בידכם?

 

"אני רוצה להיות זהיר ולומר שיש הסתברות גבוהה שנמצא אותה, אבל בים אי אפשר לדעת. מה גם שהתחקיר מגלה שיש כמה גרסאות שעוד צריך להצליב ביניהן ממרחק הזמן, וזה לא עניין של מה בכך. לעולם, ובעיקר בים, אל יתהלל חוגר כמוצא".


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוקניק. יוצא אל הים
צילום: יוני המנחם
לאתר ההטבות
מומלצים