שתף קטע נבחר

לנדאו החליט: תחנת הכוח בחדרה תופעל בגז

שר התשתיות נענה למאבקם של תושבי חדרה והסביבה, והודיע כי בתוך שלוש שנים רוב הטורבינות בתחנת הכוח המזהמת ביותר בישראל יועברו לשימוש בגז טבעי במקום בפחם. בנוסף הודיע השר כי יקפיא את הליכי התכנון של המתקן לקליטת גז נוזלי - ויקדם במקומו הקמת מצוף ימי בלב ים

נושמים לרווחה: בתום מאבק עיקש מצד תושבי חדרה והסביבה הודיע שר התשתיות עוזי לנדאו כי יפעל להסבת יחידות הייצור בתחנת הכוח אורות רבין לעבודה בגז טבעי, וכי יקפיא את הליכי התכנון של המתקן לקליטת גז נוזלי - ויקדם במקומו הקמת מצוף ימי בלב ים.  

 

החלטה כפולה זו, מהווה מענה מלא לדרישותיהם של תושבי האזור, כפי שהוצגו לפני כשבוע בפגישה עם השר ואנשי משרדו.  

 

במכתב ששיגר אתמול (א') לנדאו לראש עיריית חדרה, חיים אביטן, מציין השר כי "אנחנו פועלים להסב ארבע מתוך שש הטורבינות הפועלות בתחנת הכוח אורות רבין באמצעות פחם, לטורבינות המופעלות בגז טבעי בגיבוי פחם. זאת, בכדי לשמר את יכולת הייצור בפחם בשעת מחסור או תקלה". לנדאו ציין כי המהלך יושלם בפרק זמן של כשלוש שנים.

 

תחנת הכוח אורות רבין נחשבת כיום לתחנת הכוח הגדולה וגם המזהמת ביותר בישראל, שכל שש יחידותיה פועלות על פחם. סך הייצור הכולל של יחידותיה עומד על כ-2550 מגוואט - כרבע מכושר הייצור הארצי.  

 

בכל הנוגע למתקן קליטת הגז הטבעי הנוזלי (גט"ן), לנדאו הבהיר במכתבו כי הנחה את מנהל רשות הגז הטבעי במשרדו להקפיא בשלב זה את הליכי התכנון להקמתו, ולהמשיך לפעול להקמתו המהירה של מצוף ימי (המכונה בואיי, buoy). לנדאו ציין כי תאריך היעד להפעלת המצוף נקבע כבר לסוף שנת 2012. 

 

במשרד התשתיות ציינו כי ההחלטה בנוגע להקפאת מתקן הגט"ן מחד, וקידום המצוף מאידך, התקבלה לאור כמויות הגז הטבעי שיוכל לספק המצוף ביחס לזמן הקצר הנדרש להקמתו. עם זאת, לנדאו הדגיש כי מספר חודשים לאחר הפעלת המצוף, תישקל מחדש נחיצותו של הקמת מתקן הגט"ן.

  

"שיפור משמעותי באיכות חיי התושבים"

"מדינת ישראל עלולה להימצא במחסור של גז טבעי החל מהרבעון השלישי של 2012. המצוף הימי הוא פתרון מהיר שנועד לסייע להמשך אספקה רציפה ואמינה של גז טבעי לתקופה זו. מדובר במתקן בעל חשיבות אסטרטגית ליכולת המדינה להבטיח אספקת גז רציפה לתחנות הכוח בישראל ולשמירה על הביטחון האנרגטי שלה", הבהיר.

 

המחסור בגז טבעי צפוי הן בשל הידלדלות הגז במאגר ים תטיס בדרום, שצפויה להשפיע על משק האנרגיה כבר בשנים 2013-2012 - והן בשל ההערכות לפיהן הגז ממאגר "תמר" לא יהיה זמין לשימוש לפני שנת 2013. 

 

כיום כ-40% ממשק האנרגיה בישראל פועל על גז טבעי ובמשרד התשתיות חוששים מאי אספקה סדירה של גז טבעי למשק, בעיקר נוכח השיבושים באספקה ממצרים בחודשים האחרונים - המאלצים להגדיל את היקף ההפקה מים תטיס.  

 

מטה המאבק של יישובי הסביבה כלל שבע רשויות מקומיות – בהן חדרה, אור עקיבא, זכרון יעקב, חוף הכרמל, פרדס חנה-כרכור, מנשה, אליכין וקיסריה. בחודשים האחרונים יצאו ראשי הרשויות למאבק כנגד התוכנית להקמת מתקן לגט"ן מול חופי חדרה, וכנגד הליכי התכנון שלא כללו לדבריהם סקרים מתאימים.

 

חיים אביטן, ראש עיריית חדרה, אמר בתגובה להחלטת השר כי "ההחלטה תביא לשיתוף פעולה מלא של ראשי הרשויות באזור בהקמת המצוף. הרחקת מתקני הגז אל לב ים, כמו גם ההחלטה על מעבר לגז טבעי בתחנת הכוח בחדרה, תביא לשיפור משמעותי באיכות חייהם של עשרות אלפי תושבים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת הכוח בחדרה
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים