שתף קטע נבחר

מובארק על מיטה בכלוב: מכחיש את כל ההאשמות

הרג מכוון של מפגינים? מעורבות במעשי שחיתות וגניבת כספי ציבור? נשיא מצרים המודח ושני בניו דחו את כל האישומים המיוחסים להם. "לא נראה שמובארק מתחרט על מעשהו. מדוע הוא על אלונקה? מה, הוא נכה?", אמרו מתנגדי מובארק

תשובת הנשיא המצרי המודח לאישומים נגדו - "לא אשם!": בעודו שוכב בפנים חיוורות, על מיטת בית חולים בתוך כלוב הנאשמים, הכחיש היום (יום ד') חוסני מובארק את האישומים המיוחסים לו ביום הראשון למשפטו. נשיא מצרים המודח נאשם כי הורה על כוחות הביטחון שלו להרוג מפגינים במהלך 18 ימי המהפכה שהביאה להפלתו מהשלטון לפני חצי שנה. ynet העביר את משפט מובארק בשידור חי.

 

בניו של מובארק, עלא וגמאל, כפרו גם הם באשמות המיוחסות להם ועמדו כל העת לצד אביהם כשהם אוחזים בספר קוראן. זו הפעם הראשונה שבה נראה מובארק בפומבי מאז הודח מהשלטון ב-11 בפברואר, וההופעה היום בבית המשפט בפאתי קהיר היתה השפלה נוספת עבורו לאחר שאיבד את מושכות השלטון לאחר שלושה עשורים.    


התפרעויות מחוץ לבית המשפט. תומכי מובארק (צילום: AFP)

 

העונש במצרים על הרג מפגינים נע בין 15 שנות מאסר לעונש מוות בתלייה. העונש על שחיתות וניצול סמכות לרעה הוא 5-15 שנות מאסר. בנוגע לסעיף השחיתות בעסקת הגז עם ישראל, עומד העונש בין 5 ל-15 שנות מאסר. במה עוד נאשם מובארק? שחיתות והפקעת קרקעות בשארם א-שייח - עבירה שעונשה נע בין 5 ל-15 שנות מאסר.

 

בניו של מובארק נאשמים במעורבות בשחיתות ובניצול מעמדם הגבוה בשלטון. העונש הצפוי להם אם יורשעו נע בין 5 ל-15 שנות מאסר. 

 

מחר יחודשו הדיונים בעניינו של שר הפנים המצרי, חביב אל-עדלי. הדיון הבא במשפטו של מובארק ייערך ב-15 באוגוסט. עד אז, יוצב הנשיא המודח בבית החולים הבינלאומי הסמוך לקהיר, שם יסופקו לו צרכיו הרפואיים. מדובר באחד מבתי החולים הצבאיים הטובים במצרים.

 

"מובארק נשפט? אני לא מאמין למראה עיניי"

מטוסו של מובארק, שיצא הבוקר מבית החולים בשארם א-שייח בו היה מאושפז, נחת הבוקר בקהיר ומשם הוא עשה את דרכו במסוק לאזור בית המשפט.

 

מאותו רגע הובל מובארק לאולם בית המשפט באמבולנס, כששיירת אבטחה גדולה מלווה אותו. מוקדם יותר עמדה קבוצה קטנה של מפגינים מחוץ לבית החולים בשארם וצעקה: "העם רוצה את הוצאתו להורג של הרוצח".

 

ומה חושבים ברחוב המצרי על התמונות הדרמטיות שנראו היום בבית המשפט בקהיר? "אני לא מאמין לזה. לראות את הנשיא נשפט", אמר אחמד עמר בן ה-30, מחוץ לאולם בית המשפט בקהיר.


מובארק מזדהה בשמו לבקשת השופט (צילום: AP)

 

"לעולם לא האמנתי שזה יקרה. אני מאושר מאוד ומאמין שמחר יהיה טוב יותר ושהנשיא החדש יידע מה עלול לקרות אם הוא יייצא נגד עמו", אמר עמר, שעובד בחברת מים מקומית.

 

"לא נראה שמובארק מתחרט על מעשיו"

מנגד, תומכיו של מובארק מחוץ לאולם בית המשפט צעקו ללא הרף קריאות בשבחו של נשיאם המודח.

"או מובארק, שמור על ראשך מורם", הם שרו ואיימו: "נחריב את בית הסוהר ונשרוף אותו כליל אם חוסני מובארק יורשע".

 

אבו עלי, בעל בית קפה בשארם א-שייח, לא גילה כל מידה של רחמים למצבו הפיזי הרעוע של הנשיא המודח, כפי שנראה בצילומים מתוך בית המשפט. "לא נראה שהוא בכלל מחרט על מעשיו. לא מובארק ולא עדלי (שר הפנים לשעבר) לא נראים כאילו הם מתחרטים על מעשיהם. מובארק נראה משועשע כאילו הוא צופה בתוכנית טלוויזיה", אמר אבו עלי, בן 50.


עמדו כל הזמן לצד אביהם. גמאל (משמאל) ועלא מובארק (צילום: AFP)

 

תושב אחר בעיר הנופש המצרית תהה מדוע לא נכנס מובארק במו רגליו לבית המשפט. "למה הוא על אלונקה? מה, הוא נכה?", שאל בזעם מוחמד נג'יב בן ה-32 יש כאן ניסיון לשחק ברגשות של האנשים כדי שכולנו נתחיל לבכות ולרחם על האיש הזקן".

 

"ההתחלה מבטיחה"

על פתיחת הדיונים בבית המשפט בפאתי קהיר, אמר נג'יב כי הוא שבע רצון מההליך המשפטי עד כה. "ההתחלה מבטיחה ונראית רצינית ביותר, אבל מוקדם מאוד להחליט אם המשפט יישאר הוגן ורציני עד לסופו".

 

העמדתו לדין של נשיא מודח היא רגע חסר תקדים בעולם הערבי, והפעם הראשונה שמנהיג מזרח תיכוני בעידן המודרני נאשם בבית משפט על ידי בני עמו. האירוע שהיה הכי קרוב לכך היה משפטו של הרודן העיראקי סדאם חוסיין.  


מתנגדיו של מובארק קראו להוציאו להורג (צילום: AP)

 

בניגוד למקרה של מובארק, סדאם נלכד על ידי כוחות צבא אמריקניים, בשנת 2003, הועבר לידי רשויות עיראק ומשפטו נערך תוך התייעצות נרחבת עם האמריקנים ועם מומחי משפט בינלאומיים. העיראקים אמנם ניהלו את המשפט, אבל ארצות הברית היתה מעורבת בו עמוקות. דבר שלא יקרה במשפטו של מובארק.

 

השלמת המהפכה במצרים הגיעה אחרי שלושה שבועות מהסוערים בתולדות ארץ הנילוס. הפגנות המחאה הגדולות נגד מובארק, ששלט במצרים במשך 30 שנה ביד רמה ונחשב למי שחרף קרבתו למערב דיכא זכויות אדם, החלו בעקבות המהפכה בתוניסיה בחודש ינואר.

 

ההתקוממות נגד נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי, שהביאה להדחתו, גרמה לעם המצרי להאמין שגם הוא יכול להשמיע את קולו, כדי להדיח את מובארק, על רקע העוני והיעדר חופש הביטוי במדינה. נשיא תוסניה, אגב, ורעייתו ליילה, נידונות בהיעדרם ל-35 שנות מאסר בגין מעשי שחיתות וגניבת כספי מדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חף מפשע? חוסני מובארק
צילום: רויטרס
התנגד לאיחוד תיקים. פרקליטו של מובארק פאריד א-דיב
צילום: מתוך הטלויזיה המצרית
התביעה דרשה עונש מוות. שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי
צילום: FP PHOTO / EGYPTIAN TV
ראש בית הדין פהמי עריפאת
צילום: מתוך הטלויזיה המצרית
מומלצים