שתף קטע נבחר

צילום: AFP

מובארק לדין: בעולם הערבי שופטים גם את ארה"ב

המשפט שנפתח אתמול במצרים ממחיש יותר מכל כיצד ארצות הברית מאבדת השפעתה במזרח התיכון. "המנהיגים הערביים פוחדים יותר מהמחאה ברחוב ולא מצפים עוד לישועה מאמריקה", קובעים מומחים. ואיך זה משפיע על ישראל?

מובארק הוא זה שעומד לדין, אולם ברחבי העולם הערבי מטילים את האשמה על ארצות הברית. התמונות ממשפטו של האיש שנחשב בעבר לחזק במצרים, ועתה שוכב על אלונקה בתוך כלוב הנאשמים, הדהימו אתמול (ד') רבים ברחבי העולם. אולם יותר מכל, הן משליכות לרעה על יחסי ארצות הברית עם מנהיגי מדינות ערב, שיודעים כעת כי המעצמה המערבית לא תצליח למנוע מהם גורל דומה, אם תגבר המחאה בארצם.

 

הנאשם: מובארק - הכותרות האחרונות ב-ynet:

 

"אם אתה זורק ידיד כמו חוסני מובארק לכלבים, אתה מסומן כמי שאי אפשר לסמוך עליו, כשברירי", קובע פרופ' איתן גלבוע, מומחה לארצות הברית מאוניברסיטת בר-אילן ולשעבר יועץ למשרד ראש הממשלה ומשרד הביטחון. "מעצמה שלא פועלת נחשבת לחלשה בחלק הזה של העולם. אם המצרים עושים מה שהם רוצים בניגוד לעמדתך, למרות 1.2 מיליארד דולר שאתה מזרים אליהם כל שנה, אתה כבר לא 'על המפה'".

 

אילו היה מעמדה של ארצות הברית חזק יותר, טוען גלבוע, סביר שהייתה מצליחה למנוע העמדת בן בריתה לדין. "ייתכן שהיא אף הפעילה לחץ, אך זה לא עזר", הוא מוסיף, "וזה מעיד על כך שהשלטון במצרים פוחד יותר מהרחוב ומהמחאה שתתעורר אם לא יועמד מובארק לדין".

 

אולם השפעתו של המשפט שנפתח אתמול חורגת מתחומי מצרים לבדה. לדברי פרופ' יורם מיטל, ראש המחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן-גוריון, "מנהיגי סוריה, לוב, תימן ודומיהם - מדינות בהן יש התקוממות פעילה - בוודאי אינם מצפים לישועה מארצות הברית.

 

"בקרבן מתחדדת ההבנה כי היא לא תעמוד לצדנו תמיד, במיוחד אם הקולות ברחוב יפנו נגד מנהיגיהן", ממשיך מיטל, "המסר שעולה ממשפט מובארק הוא שגם אם אתה מנהיג ששולט ביד ברזל עשרות שנים, נשיא כל-יכול כמו מובארק, איש אינו מעל החוק. זה יכול להסתיים בעמידתך לדין בדלתיים פתוחות תוך השפלה".


בניו של מובארק ושר הפנים לשעבר מאחורי הסורגים בדיון (צילום: AFP) 

 

בהשפעת הבנה זו, כבר נקטו מדינות ערב צעדים שונים. "הסעודים פיזרו עשרות מיליארדים על מנת לעצור מחאה שכבר החלה", מסביר פרופ' מיטל, "אך במקומות כמו ירדן, שהיא חד-משמעית בת ברית של ארה"ב, אין את הכסף לפעול באופן דומה והביקורת כלפי ארה"ב רק הולכת וגוברת. לצערנו, נפגעות מכך דווקא מדינות פרו-מערביות יחסית, כמו מדינות המפרץ וערב הסעודית, שיחששו לשים יהבן על ארה"ב".

 

האימפריה פשטה את הרגל

גם פרופ' גלבוע מותח קו מקשר בין המשפט במצרים לירידת קרנה של האימפריה המערבית בעיני המזרח התיכון כולו. "העמדה האמריקנית או ליתר דיוק, אי גיבושה במהלך האירועים במצרים, מצביעה על חולשה קשה ומתמשכת, בגינה גם מדינות ערב מסתכלות על ארה"ב כעל מי שירדה מנכסיה בכל האזור", הוא מציין.


מתנגדיו של מובארק קוראים להוציאו להורג (צילום: EPA) 

 

גלבוע, ששב באחרונה מסבב פגישות עם אנשי ממשל בכירים בארצות הברית, מעיד כי "שמעתי מיותר ויותר אנשים בארה"ב כי לאמריקה אין מה לעשות במזרח התיכון. מעצמה שאין לה מה לעשות – היא חלשה". לתפיסה זו תורמת גם ההתנהלות האמריקנית בעניין סוריה ולוב. "הם תומכים במורדים בלוב ולא יודעים מי הם, ומה יעשו אם יעלו לשלטון", הוא גורס, "כך גם בסוריה, וכן במצרים.

 

"המצב הנוכחי הוא מכה לתקווה שיהיה שם משטר חדש ודמוקרטי", טוען גלבוע, "כרגע כת צבאית שולטת במצרים, והמדינה חוזרת לתקופת נאצר. טנטאווי הוא איש המשטר הישן, שמנסה לזרוק את גופת מובארק לציבור על מנת לשרוד. המצב של מובארק, בן בריתה של ארצות הברית, רק מדגיש שהיא פושטת את הרגל במזרח התיכון".


תומכיו של הנשיא המודח מתפרעים לפני המשפט (צילום: רויטרס)

 

כמו פרופ' מיטל, גם גלבוע קובע כי התופעה משפיע במיוחד על מדינות ערב הפרו-אמריקניות. "המדינות האלו אומרות 'מובארק משלם על הקשר שלו עם המערב, ארה"ב וישראל'. בסוריה הרי לא מעמידים את אסד לדין". המצב הקיים, לדבריו, מחייב את מדינות העולם הערבי למצוא לעצמן מעצמה אזורית חדשה, "וכרגע זו איראן גרעינית", מסביר גלבוע, "לראייה, מצרים עצמה מנסה ליצור מסגרת יחסים עם הגורמים המוסלמיים - איראן וחמאס".

 

הפלסטינים דורשים מדינה? רק כי ארה"ב חלשה

איך הידרדרו האמריקנים לאובדן שליטה אפילו בקרב בנות בריתה הקרובות ביותר? לדברי גלבוע, הכול החל במדיניות הנאיבית של ברק אובמה, שנכשלה כשלון חרוץ. "הוא פגע בשני הצדדים

במצרים פעם אחר פעם, החל מנאומו בקהיר, שהיה הנאום השני שלו באזור, אז התעקש שיהיו נוכחים בקהל נציגי האחים המוסלמים, למורת רוחם של המצרים. בהמשך, אובמה חשב שאם ארה"ב תזנח את מובארק ותמהר לזרועות המפגינים, הם יוותרו על העמדתו לדין ויכירו תודה, אך כעת מתגלה ההיפך".

 

גלבוע משווה את התנהלות ממשל אובמה להתנהלות יועצו הביטחוני של הנשיא קרטר, שנפגש עם אנשי חומייני בפריז לפני המהפכה באיראן וסבר בתמימות שזה יסלול דרך לקשרים עתידיים עם השלטון החדש, "ואנחנו יודעים מה קרה אז. ההיסטוריה מלמדת שאם תדבר עם הכוחות העוינים, זו התוצאה שתקבל".

 

צילום: AP

 

לטענת המומחה, "ממשל אובמה רצה שמצרים תהפוך לדמוקרטיה ולמודל למזרח התיכון, כמו שבוש שרצה שיקרה בעיראק. אין לזה אחיזה במציאות, ומחקרים אחרונים שנערכו בנושא, מצביעים כי הדימוי של אובמה וארה"ב נמצא בשפל המדרגה בעולם הערבי, כמעט כמו זה של בוש בימי ההסתבכות עם איראן ועיראק".

 

ההיחלשות של הדוד סם משליכה גם על ישראל. לדברי גלבוע, עם הירידה בעוצמה האמריקנית, נחלשת גם ההרתעה הישראלית, ומעמידה את הסכם השלום עם מצרים בסכנה. יתרה מכך, "הקרקס הפוליטי באו"ם הוא גם חלק מהעניין", הוא מוסיף, "הפלסטינים דורשים מדינה בניגוד לעמדת ארה"ב? דבר כזה לא היה עובר שעה שאמריקה הייתה בשיא כוחה. זה מצביע על אובדן היכולת לדבר עם מנהיגים ערביים וליצור לחץ. המעמד האמריקני כולו מתמוטט במזרח התיכון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זרקו אותו לכלבים
צילום: מתוך טלויזיה מצרית
אב בית הדין
צילום: מתוך הטלויזיה המצרית
מומלצים