שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

לא רק מתמחים: 100 מומחים מרמב"ם התפטרו

אלף מתמחים כבר התפטרו והיום הצטרפו אליהם עוד כ-500, במהלך מחאה שייכנס לתוקפו בעוד כחודש ועלול לשתק את המערכת. ברמב"ם התפטרו גם מומחים: "מקווים שהמערכת תאפשר לנו להמשיך ולעבוד". אידלמן: "הם אנשים מבוגרים"

עוד שעוני עצר גדולים צמודים מהבוקר (יום א') למערכת הרפואה הציבורית בישראל. פעולתם תסתיים בעוד חודש - ואם לא ייעצרו לפני כן, מזהירים במערכת, צפויה קריסה כללית. כ-500 רופאים מתמחים הגישו את התפטרותם בבתי החולים בהם הם פועלים, והצטרפו בכך לאלף המתמחים שכבר התפטרו בסוף השבוע שעבר. בבית החולים רמב"ם בחיפה הגישו כ-200 רופאים מכתבי התפטרות, בהם גם כמאה רופאים בכירים.

 

שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עם הגשת מכתבי ההתפטרות אמר מנהל מחלקת כירורגיה פלסטית, פרופסור יהודה אולמן, כי "אנחנו מגישים כ-200 מכתבים, כחציים של מתמחים וכחציים של רופאים מומחים, בתקווה שהמערכת תתעשת ותאפשר לנו להמשיך ולעבוד". לדבריו, המומחים ברמב"ם בחרו "להתחבר למתמחים, בניגוד לשאר בתי החולים בארץ. אנחנו מקווים שאם יגיע הרגע המשמח ונוכל לחזור לעבודה, נעשה זאת גם כן ביחד, כגוף אחד". 


התפטרות רופאים בבית החולים רמב"ם (צילום: ד"ר דנה יוספי)

 

ד"ר דנה יוספי, מתמחה במחלקת נשים, הוסיפה כי תמיכת הרופאים הבכירים "מאוד מחזקת אותנו מצד אחד, אבל גם מראה שהבעיות לא נגמרות בתקופת ההתמחות. זו תקופה קשה, בלתי נסבלת ובלתי אפשרית, אבל המצוקה - כך מסתבר - נמשכת גם אחר כך".

 

יו"ר ההסתדרות הרפואית, לאוניד אידלמן, ציין בעקבות ההתפטרות: "הם אנשים מבוגרים שמקבלים את ההחלטות שלהם. לכל אחד יש את הזכות להתפטר. אני מקווה שהם ימצאו את מקומם בחזרה במערכת הבריאות הציבורית, כי המערכת זקוקה להם. אנחנו מבחינתנו נמשיך לקדם את ההסכם בתקווה להביא לזה סוף".

 

חתמו על המכתב ביד רועדת

גם רופאים בכירים בבית חולים מאיר בכפר סבא חתמו על מכתבי התפטרות, אך שם בשלב ראשון המכתבים לא יוגשו, אלא יישמרו בכספת במשרדי ועד הרופאים. ההחלטה התקבלה במהלך אסיפת רופאים שכינס ועד הרופאים בבית החולים הבוקר. בנוסף לבתי החולים רמב"ם ומאיר, בבתי החולים הפסיכיאטרים באר יעקב וגהה הגישו עשרות מתמחים מכתבי התפטרות.

 

בבית החולים סורוקה בבאר-שבע חתמו עשרות מתמחים על מכתבי התפטרות. עם זאת, המכתבים לא יוגשו היום. "אנחנו לא משיגים את המטרות שלנו בדרך בה נאבקנו עד עכשיו", אמר ד"ר י', אחד המתמחים בבית החולים, שציין כי ידו רעדה כשחתם על המכתב.  


"קשה לחתום, אבל אין דרך אחרת" (צילום: מורן מעיין)

 

לדבריו, "החשש הגדול הוא שבאמת נפסיק לעשות את מה שאנחנו אוהבים, אבל אנחנו כולנו מקשה אחת. אם נתפצל נחליש את עצמנו בעת המאבק. כולנו באותה סירה. אני מקווה שזה יעזור. הלכתי ללמוד רפואה כי זה מה שרציתי ואני לא מצטער על זה".

 

רופאה נוספת, שמתמחה באחת המחלקות הקטנות בסורוקה, חתמה על המכתב כשדמעות בעיניה. "הרגשתי רע שהגשתי את המכתב, אבל אין ברירה", אמרה, "זה היה קשה לחתום, אבל אין דרך אחרת. אי אפשר להיות נחמדים כי נחמדות לא עוזרת בארץ הזו. אנחנו אוהבים את החולים שלנו ודואגים להם, אך זה צעד של אין ברירה - זהו המוצא האחרון".

 

היא הסבירה: "אנחנו לא עושים את זה בשמחה ובששון. אנחנו עובדים 23 שעות ברצף בתורנות וצריכים להיות ערניים כל שעות היממה ולהיות אחראים על החולים שבעה ימים בשבוע, אך לא מקבלים תמורה מבחינת ההשקעה".

 

"מקווים שלא נצטרך לממש האיום"

בבית חולים איכילוב הגישו מכתבי פיטורין 32 מתמחים, שהצטרפו ל-90 הרופאים שעשו זאת כבר ביום חמישי. נציגי המתמחים ציינו כי בידיהם עוד כ-20 מכתבי התפטרות שטרם הוגשו מטעמים אישיים, וכי בימים הקרובים יצטרפו למתפטרים רופאים נוספים.  


מוסרים המכתבים ברמב"ם. "המומחים בחרו להתחבר" (צילום: מורן מעיין)

 

"קשה מאוד לבקש מאדם שעבד קשה בשביל להגיע לתפקיד שרצה במשך מספר רב של שנים לבוא ולחתום על מכתב פיטורין", הבהיר ד"ר אליעז מילר, נציג המתמחים בבית חולים איכילוב שהגיש בשמם את מכתבי ההתפטרות. "אני מעריך שבסופו של דבר כל המאבק יגיע ממש עד לימים האחרונים של תוקף מכתבי הפיטורין, בתקווה שהכל יסתדר ושלא נצטרך לממש את האיום. אם לא נקבל את דרישותינו, יהיה מאוד קשה לבית החולים לתפקד בלי מסה כזו של רופאים".

 

סמנכ"ל משאבי האנוש באיכילוב, גיורא בירם, שקיבל לידיו את המכתבים, הוסיף: "אני מאוד מקווה שלא נגיע ליום הזה בו המכתבים האלו יקבלו את התוקף שלהם".

 

אחרי בתי החולים רמב"ם, מאיר באר יעקב וגהה, בין היתר, מתכננים להגיש היום מכתבים גם הרופאים המתמחים בבתי החולים פרדסיה, אסף הרופא, בני ציון, הדסה, הלל יפה, השרון, וולפסון, זיו, כרמל, העמק ופוריה. יחד עם אלף המתפטרים הקודמים, נראה כי חוסר כללי של מתמחים ברחבי הארץ יביא לשיתוק מערכת הרפואה בישראל בעוד כחודש, עת תיכנס לתוקפה ההתפטרות ההמונית.


מתפטרים גם באיכילוב. "בית החולים יתקשה לתפקד" (צילום: בן קלמר)

  

כעת, על רקע מפגן הכוח החברתי שהתרחש אמש ברחבי הארץ, המשבר סביב שביתת הרופאים מהווה סמן לאופי ההתמודדות של האוצר והממשלה עם גלי המחאה. במרכז הוויכוח בין הרופאים המתמחים להסתדרות הרפואית עומדת סוגיית השכר. המתמחים הודיעו כי שכר של 50 שקלים לשעה הוא בבחינת קו אדום מבחינתם, וכי בתנאים הללו לא יוכלו לאייש את 1,000 התקנים שהסכים משרד האוצר להוסיף. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, הזהיר את המתמחים שלא לשבות כיוון שדבר לא יאפשר

להסתדרות הרפואית להגן עליהם משפטית.

 

על רקע זה, ייתכן כי הגדרת ההתפתחויות במשא ומתן בין האוצר להסתדרות הרפואית בימים האחרונים כ"פריצת דרך" היתה מוקדמת מדי.

 

"הקווים אדומים שהצגנו מהווים בסיס ליישור מערכת הבריאות", אמר ל-ynet אחד מנציגי המתמחים. "אם נשמיט אחד מהם, המערכת תישאר תקועה". נציגים אחרים הוסיפו כי "אם עד סוף החודש לא יימצא פתרון - ממשלת ישראל תישא באחריות לקריסת מערכת הבריאות. אם לא תהיה התייחסות רצינית של מי מטעמו של בנימין נתניהו, בסוף החודש מערך הבריאות של מדינת ישראל יחדל מלהתקיים".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו נרי ברנר (כתבנו לענייני בריאות), אחיה ראב"ד ואילנה קוריאל
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התפטרות מתמחים בבית החולים שיבא
צילום: ירון ברנר
מומלצים