שתף קטע נבחר

עושים מחאה בצ'ילה: אלימות והתנשקות המונית

סטודנטים ותלמידים חברו יחד לתנועה שסוחפת את צ'ילה בתביעה לחינוך טוב חינם. האלימות הגיעה לשיא בעימותים עם המשטרה בסוף השבוע ותקיפת הכורים שחולצו לפני שנה. "דור ההורים צופה בנו בתקווה, מאמין שיש לנו כוח לשנות ולעשות היסטוריה"

גל מחאה עממית צעירה שוטף באחרונה את צ'ילה ומוציא מאות אלפים לרחובות במדינה שנחשבת לאחת הכלכלות היציבות בדרום אמריקה. בראש המחאה עומדים הסטודנטים ותלמידי התיכון, שאליהם הצטרפו גם מורים ופעילי סביבה. דרישתם המרכזית היא חינוך איכותי וחינם לכל, אך הם גם תוקפים באופן נרחב יותר את מדיניותה הכלכלית של הממשלה. לצד השתלטות על בתי ספר, הפגנות ושביתות רעב מוחים הצעירים גם בדרכים יצירתיות יותר, באמצעות ריקודים ומפגני התנשקות רבי משתתפים.

 

ובישראל - עדכונים שוטפים על המחאה ב-ynet:

מנואל טרכטנברג - תשובת רה"מ למפגינים

התמונות הגדולות של ההפגנות

300 אלף צעקו: רוצים צדק חברתי

מפגינים בי-ם פונו בכוח, פנתר שחור נעצר

 

בדיווח שמזכיר במשהו את התחושות בעקבות מחאת האוהלים בישראל, כותב ה"ניו יורק טיימס": "חלקים בציבור, בפרט הנוער, שרק לפני כמה שנים נראו כאדישים פוליטית, נקטו עמדה חריגה באופייה המתעמת מול הממשלה והאליטה הכלכלית. הם דורשים שינויים מרחיקי לכת בחינוך, בתחבורה ובמדיניות האנרגיה". למעלה מ-30 סטודנטים ותלמידי תיכון פתחו בשביתת רעב.

 

המחאה הגיעה לשיא אלים בסנטיאגו בסוף השבוע

 

המוחים השתמשו בדרכים מגוונות. חלקם ערכו הפגנת התנשקות המונית, אחרים רקדו בהמוניהם ברחוב כשהם מחופשים לגיבורי-על, אחת ההפגנות הייתה למעשה ריקוד המוני של "זומבים" לצלילי הלהיט "ת'רילר" של מייקל ג'קסון ובאירוע אחר ביימו המפגינים "התאבדות" המונית כשצנחו ארצה ושכבו על הקרקע. מספר אנשים השתתפו בריצה בלתי פוסקת סביב ארמון הנשיאות במטרה להשלים 1,800 הקפות לציון 1.8 מיליארד הדולרים שהמפגינים דורשים להקציב למערכת החינוך.

 

מפגן נשיקות המוני למען החינוך

 

ביום חמישי הגיעה המחאה שנמשכת זה חודשיים לשיא אלים כשמפגינים התעמתו עם המשטרה בסנטיאגו. הם הקימו מחסומים בעוד אחרים מעודדים אותם בחבטות על סירים ומחבתות מחוץ לבתיהם. השוטרים השיבו בירי גז מדמיע ובזרנוקי מים. כ-900 מפגינים נעצרו.

 

"גיבורי העל" למען החינוך

 

"כל המדינה צופה בתנועה הזאת", אמר אדוארדו בלטראן, בן 17, ל"ניו יורק טיימס" שסיפר שהתלמידים שולטים כרגע בבית ספרו. "הדור של הורינו צופה בנו בתקווה, מתוך אמונה שיש לנו את הכוח לשנות את מערכת החינוך הזאת ולעשות היסטוריה".

 

בדומה לישראל, צ'ילה נראית כמודל של יציבות וזהירות כלכליות, אך התסכול בקרב אלה שאינם משתייכים לאליטה גבר באחרונה. המפגינים מבקשים שינוי חוקתי שיבטיח חינוך איכותי חינם מגיל הגן ועד סוף התיכון ומערכת אוניברסיטאית שתמומן על ידי המדינה ותהיה נגישה לכל.

 

מייקל ג'קסון גויס לצד המפגינים

 

ביום שישי הגיעה המחאה גם לפתחם של הכורים המפורסמים, שסיפור הישרדותם וחילוצם מהמכרה לפני שנה ריתק מיליונים למסכים ברחבי העולם. ה"וושינגטון פוסט" דיווח כי לאחר טקס לציון האירוע בהשתתפות הנשיא סבסטיאן פיניירה הותקפו הכורים ומפגינים זרקו לעברם פירות ואבנים קטנות וכינו אותם כפויי טובה ותאבי בצע.

 

צנחו ארצה במפגן "התאבדות"

 

המפגינים התקיפו את הכורים בשל מה שהם רואים כיחסים ידידותיים מדי עם הנשיא והאשימו אותם בניסיון להתעשר בעקבות פרסומם.

זאת על אף שרק בשבוע שעבר דווח כי רובם עדיין חיים בעוני.

 

ה"ניו יורק טיימס" מציין כי הפופולריות של הנשיא פיניירה בשפל מאז נכנס לתפקיד בשנה שעברה. בדברים שנשא ביום שישי הביע הנשיא הזדהות עם מטרותיהם של המפגינים ואמר: "הם דורשים חברה צודקת יותר, שוויונית יותר. חוסר השוויון שבו אנו חיים בצ'ילה הוא מוגזם ולא מוסרי". עם זאת, הוא דחק בהם לשים קץ למחאה באומרו "יש גבול לכל דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוטר מול מפגין בסנטיאגו
צילום: EPA
הצמדת שפתיים המונית למען חינוך טוב וחינם לכל
צילום: EPA
הכורים שחולצו בשנה שעברה. הותקפו על ידי מפגינים
צילום: רויטרס
המשטרה בסנטיאגו הגיבה בגז מדמיע ועצרה מאות
צילום: EPA
מומלצים