שתף קטע נבחר

המורים: הורים רומסים את כבודנו, תנו בנו אמון

תעשיית השיעורים הפרטיים וקורסי ההכנה פורחת, הורים מתלוננים על רמה נמוכה, אך נציגי המורים טוענים: אנחנו אנשי מקצוע, הלחץ וההישגיות של ההורים רק מזיקים לילדים

כשלושה שבועות בלבד לפני תום החופש הגדול, ועם ההכנות לקראת פתיחת שנת הלימודים, עולה שוב הדיון הקבוע בדבר מעמד המורה ואיכות ההוראה בישראל. תעשיית השיעורים הפרטיים וקורסי ההכנה לבית הספר ולגנים משגשגת, ומערכת החינוך צופה מהצד בכספים המושקעים על ידי המשפחות בלימודים האלטרנטיביים.

 

מבחינתם, מדובר לא רק בבזבוז, אלא אף בפעולה הפוגעת משמעותית במעמד המורה ומשדרת לילדים זלזול ביכולותיה של המערכת ושל המורים העובדים בה. ניסיונות אנשי המקצוע להרגיע את ההורים בעולם תחרותי והישגי נידונו כמעט בהכרח לכישלון, אך הם משוכנעים: "המורים עושים מלאכת קודש". נציגי ההורים, לעומת זאת, מתלוננים, לעתים בצדק, על רמת הלימוד בכיתות, ומצהירים: "ההיסטריה מוצדקת, אין להורים ברירה".


אילוסטרציה קורסי הכנה ותגבור בקיץ (צילום: אבי מועלם)

 

הנתונים הבינלאומיים, המצביעים על הישגים נמוכים מאוד וירידה תלולה בלימודי המדעים, הביאו כבר הורים רבים לשלוח את ילדיהם למוסדות חינוך אלטרנטיביים. במקביל, מוציאים ההורים כספים רבים על תגבור וקורסי הכנה שונים

לגן הילדים, כיתה א' וחוגי קיץ באנגלית וחשבון לילדים גדולים מעט יותר. שרית, אם לשתי בנות הלומדות בבית ספר יסודי בתל אביב, הסבירה כי היא מקפידה לקחת שיעורי עזר באופן קבוע לבנותיה, מכיוון שהיא "לא סומכת על המורים שיעשו את עבודתם".

 

אתי בנימין, יו"ר הנהגת ההורים הארצית, הגדירה את מהלכי ההורים כהצבעת אי-אמון של ההורים במערכת. "לצערי, הרמה של חלק מהמורים מאוד נמוכה. הם לא מסוגלים לעבוד עם הילדים ולהעביר להם את חומר הלימוד. מבחינה זו, ההיסטריה של ההורים מוצדקת. הם מבינים היטב שאין להם ברירה והם חייבים לדאוג לחינוך הילדים שלהם כבר מהגיל הרך".

 

"הם לא יודעים מה זה לעמוד מול 40 תלמידים"

רוח הדברים עוררה את קצפם של המורים, הטוענים כי בפעולותיהם, רומסים ההורים ביהירות את כבודם, ללא הצדקה. לדבריו של מורה בכיר ממרכז הארץ, "במקרים רבים, לאלו שמבקרים את המורים אין מושג על מה הם מדברים, הם לא יודעים מה זה לעמוד יום שלם בכיתה מול 40 תלמידים, כשהמזגנים לא עובדים ובלחץ נוראי של זמן".

 

המורה הודה כי יש פגמים במערכת, אך טען כי "אין מקום לאמירות גורפות הטוענות שכל המורים גרועים. המורים עושים מלאכת קודש, הם עובדים בתנאים בלתי אפשריים, ובכל זאת משקיעים את כל מרצם למען הילדים".


מחאת מורים בירושלים (צילום: גיל יוחנן)

 

"ההורים יכולים להיות רגועים - הילדים שלהם נמצאים בידיים טובות", הצהירה ד"ר היידי פלביאן, רכזת ההדרכה במכללה האקדמית לחינוך "אחווה". "הבעיה היא שהם לא נותנים להם אפילו צ'אנס ללמד ומיד מעבירים ביקורת". לדברי פלביאן, "מדובר באנשי מקצוע שצריך לתת להם את המרחב וחופש הפעולה לעבוד ולהפיק את המיטב מהילדים, אך במקום זאת, לעתים קרובות ההורים מעבירים לילדיהם מסרים שליליים - שכדי להצליח בלימודים הם זקוקים לשיעורים פרטיים, כי ממילא המורה לא מבינה כלום ולא ניתן לסמוך עליה".

 

פלביאן פסלה את השימוש הגורף בשיעורים פרטיים לאורך השנה וקבעה כי קורסי ההכנה לגנים ולכיתה א' הם מיותרים וגורמים לעתים לנזק ולליקויים חברתיים קשים, כפי שהוכיח מחקר אמריקני שהציגה. "ההורים מאוד הישגיים והם רוצים שגם הילדים שלהם יהיו הכי טובים, אבל כל דבר בעתו. הגננות עוברות הכשרה מדהימה בפיתוח מיומנויות, אבל ההורים דורשים מהם שיעזבו את היצירתיות והחינוך וילמדו את הילדים לקרוא מבלי שהם מבינים שבכך הם פוגעים בהתפתחות של הילד ולא תורמים לה".

 

ד"ר אלכס שניידר, מנהל בית הספר היסודי בכפר שמריהו, הוסיף כי "הלחץ של ההורים הוא טבעי, כל הורה הוא מחנך והם חושבים שהם יודעים לחנך יותר טוב מהמורים. עם זאת, ההורים צריכים להבין שהמורים הם אנשים מקצועיים שרואים לנגד עיניהם את טובת הילדים. כשם שההורים אינם מתערבים בעבודת הרופא או המהנדס, כך עליהם להבין שבסך הכל איכות ההוראה טובה והמורים יודעים לעשות את עבודתם".

 

לדברי ד"ר שרי סלונים, ראש בית הספר לחינוך במכללת לוינסקי, מורים שעברו את תהליכי ההכשרה המתאימים הם מקצוענים הממשיכים בלימודים ובהשתלמויות לאורך הקריירה. "קורסי ההכנה המלאכותיים עובדים על הרגש של ההורים, שמוכנים להשקיע את מיטב כספם בילדיהם, אבל שלא בכוונה, הם גורמים להם נזק ומפתחים אצלם תחושות של לחץ ואנטי לבית הספר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. "מסר שלילי לילדים"
צילום: shutterstock
פלביאן. "ההורים מאוד הישגיים"
סלונים. "מורים מקצוענים"
מומלצים