שתף קטע נבחר

תכנון נבון להשקעות בשוק ההון

השקעה בשוק ההון דורשת התאמה של הציפיות והיכולות של המשקיע. הכלי הנפוץ להשקעה של הציבור הרחב הוא קרנות הנאמנות. איזה סוגי קרנות קיימים? איך בוחרים קרן וממה צריך להיזהר? חלק ראשון

בימים האחרונים אנחנו עדים לטלטלה בשווקים הפיננסיים בעולם וגם אצלנו, בעקבות הבעיות הכלכליות והורדת הדירוג בה נתונה כלכלת ארה"ב, וכן הבעיות הכלכליות של מדינות שונות באירופה.

 

הפאניקה של המשקיעים גרמה לנפילות חדות בבורסה וכן לפדיונות כספים בהיקפים גדולים בקרנות הנאמנות. אירועים מהסוג שאנו חווים בימים האחרונים מזכירים לנו כי שוק ההון הוא מקום שיש בו גם סכנות ועם זאת הוא גם מקום עם פוטנציאל רב ואת הדברים האלו צריך לקחת בחשבון טרם ההשקעה.


בדקו והשוו בין הקרנות לפני שתקבלו החלטה (צילום: shutterstock)

 

רוב המשקיעים בקרנות הללו הם למעשה מה שאוהבים לכנות "הציבור הרחב". משקיע מנוסה ואף מתחיל ירכוש בד"כ מניות או ני"ע ערך שונים אחרים, באופן עצמאי. ל"משקיע הפשוט" אין את הכלים ולרוב גם אין את כמות הכסף הדרושה כדי לסחור באופן אפקטיבי בשוק ההון והוא עושה את זה באמצעות קרנות הנאמנות.

 

מהי קרן נאמנות? זו למעשה השקעה משותפת של מספר משקיעים (יכולים להיות גם אלפים) המושקעת בסוגים שונים של ניירות ערך. ההשקעה הזו מנוהלת על ידי מנהל הקרן בהתאם למדיניות שנקבעת מראש ומפורסמת בתשקיף הקרן – מסמך המפרט את פרופיל הקרן ומדיניות ההשקעה.

 

אחזקה בקרן נעשית על ידי רכישת יחידות השתתפות הנמכרות בבנקים ובבתי ההשקעות.

 

אילו סוגי קרנות קיימים?

קיימות מאות קרנות שונות המתמחות במגוון אפיקי השקעה. ניתן לחלק אותן למספר קבוצות:

  • קרן המתמחה במניות - קרן שעל פי התשקיף שלה מתחייבת להשקיע לפחות 50% מנכסיה באפיק המנייתי.
  • קרן המתמחה באגרות חוב - קרן המתחייבת להשקיע לפחות 50% מנכסיה באפיק האג"ח. קרנות אג"ח נחלקות לפי סוג איגרות החוב בו הן משקיעות, למשל קרן המתמחה באג"ח שהונפקו על ידי הממשלה, או אג"ח שהונפקו על ידי חברות.
  • קרן כספית – נחשבת אלטרנטיבה לפיקדון בנקאי ומעניקה ריבית גבוהה יותר לעומת הריבית המוצעת בפיקדונות. הקרן משקיעה באפיקי השקעה סולידיים לטווח קצר ונחשבת לבעלת רמת סיכון נמוכה יותר בהשוואה לשאר הקרנות. בין אפיקי ההשקעה של קרן כזו: פק"מים, מק"מים, ני"ע ואג"ח.
  • קרן המתמחה בני"ע חו"ל - קרן המתחייבת להשקיע לפחות 50% מנכסיה בני"ע הנסחרים בחו"ל, או בני"ע הצמודים למטבע זר.
  • קרן שקלית - קרן המתחייבת להשקיע לפחות 50% מנכסיה בני"ע שאינם צמודים למדד או למטבע, וכן בפיקדונות ומזומן.
  • קרן גמישה - קרן שאינה מתחייבת להשקיע שיעור כלשהו מנכסיה באפיק השקעה מסוים.
  • קרן מעורבת - קרן המתחייבת להשקיע את נכסיה במספר אפיקי השקעה שונים.
  • קרן מחקה - בדומה לתעודות סל, קרן מחקה עוקבת אחרי מדד מסוים – מניות, אג"ח או סחורות (בישראל או בחו"ל).

 

המגוון הרב, דורש ממי שמחליט להשקיע, בדיקה והתאמה טרם ההחלטה. המשקיע צריך לשאול את עצמו במה בדיוק הוא מעוניין להשקיע ומה רמת הסיכון שהוא מוכן לקחת, ובמקרה הצורך לא להסס להתייעץ.

 

חוסכים בתבונה
צילום: shutterstock
לשימוש תוכן שיווקי בלבד! שופרסל דיל צרכנות נבונה
מומלצים