שתף קטע נבחר

לאבד את הצפון ולמלא טלה

ביקור קצר בצפון הניב ארוחות עמוסות כל-טוב וחוויות משפחתיות שרפי אהרונוביץ' היה חייב לספר עליהן. למקרה שאתם רעבים הוא גם מכין שוק טלה ממולא בבשר, אורז ופירות יבשים

נסענו צפונה לביקור קצר. הכבישים פחות עמוסים מהרגיל (כולם בחו"ל או ברוטשילד) ומנהרת הכרמל הוציאה אותנו ביעילות לכיוון הגליל המערבי. הלינה, כרגיל, בצימר המזווד והציורי 'פנינה בבצת' במושב בצת. מקלחת, מנוחה קצרה, שני אספרסו מהמכונה בחדר ואני מרגיש עדיין קצת מאובן, כנראה מהדרך ("לא, מהגיל" נותנת לי הקטנה דיאגנוזה מקצועית. בכל זאת, היא הייתה מתנדבת במד"א).

 

עוד מסיפוריו של רפי:

 

כך או כך, אנחנו כמעט מוכנים להתחיל. על הגריל בוערים העצים ומחכים להפוך לגחלים לוחשות. אני עדיין לא מרגיש בעניינים ("אולי כי הגענו מהר מדי ועדיין לא העברת למצב חופשה", מוסיפה הגברת דיאגנוזה משלה). דווקא גיא הצעיר פתר את הבעיה: "וודקה?", הוא שאל. "כמובן", עניתי. שני שוטים מהקפוא הקפוא הזה, מספר פרוסות לשון כבושה והעניינים מתחילים לזוז. מי אמר שהדור הולך ופוחת?

 

אז מה היה לנו? מספר נתחי סינטה של עגלה שנצלו קלות, נחתכו לרצועות, מעט מלח וקדימה לדרך; אחריהן - נתח אנטרקוט שמן במיוחד שפורק לאורכו בדרך החביבה עליי: את הנתח הרזה (לב האנטרקוט) פרסנו לנתחים עבים, צלינו ויאללה לשולחן; את הנתח השטוח, העסיסי ומלא הטעמים, צרבנו היטב בשלמותו, פרסנו לרצועות, קצת מלח ים והוא נגמר ליד הגריל; מספר פורטרהאוסים פורקו מהעצם אחרי צלייה ביד מיומנת (אף אחד לא יאשים אותי בצניעות יתר), והעצמות חזרו לגריל ונגרסו מאוחר יותר כמעט עד תום. בקבוק היין השני הלך בעקבות הראשון, טעימה קטנה מעוגת שוקולד עשירה ו-עד כאן. נפלתי שדוד. לא פלא שהתוספות נשארו בשלמותן. נכנסנו לישון תוך שאני נשבע ביקר לי שסיימתי עם אוכל לכל סוף השבוע.

 

למחרת בבוקר הליכה רגלית מסביב למושב, מקלחת ו-3-4 לחמניות בריאות קטנות שהגברת סחבה מהבית (עמוסות פשתן, סובין ועוד, בכל זאת טעימות), הצליחו להחזיר אותי לעניינים אחרי שעה. ואז ארוחת בוקר.

 

מלאות בריאות - לחמניות מלאות סובין, פשתן ועוד (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מלאות בריאות - לחמניות מלאות סובין, פשתן ועוד(צילום: ירון ברנר)
 

 

המקום: 'הלן ושרה', בנהריה. תקרה גבוהה, עיצוב לבן ונקי, זה הזכיר לי מילק-בר של פעם, ובאמת מה שהיה חסר לי זה מילקשייק אמיתי מגלידה, לא אלה הבריאים מפירות (הגזוז כבר עשה קאמבק, האם לא הגיע תור המילקשייקים?). אם זה היה תלוי בי ומאחר והשעה הייתה כבר 11:00 בבוקר, הייתי מוסיף גם כמה קוקטיילים קפואים לתפריט. אבל בואו נתמקד במה שיש. יש קפה מעולה, יש מקרר גבינות בכניסה עם מבחר קלאסי של הגבינות הכי טובות מכל משפחה ומבחר יינות ובירות (לגבי שניהם היה לי מוקדם מדי, אבל קוקטייל, כאמור, הייתי שותה).

 

ארוחות הבוקר והשקשוקות, אפילו הסלט הטרי, היו טובים. הפסטה הייתה סבירה. אני הגרגרן הלכתי על אטריות קדאיף עם גבינה וסלמון מעושן. את המנה הזאת, שהייתה מורכבת משתי קומות, אני מחלק לשתיים: קומת המרתף עם הסלמון, הגבינה הלבנה ואטריות הקדאיף הייתה טובה, פריכות האטריות השתלבה מצוין. הקומה הראשונה והפנטהאוז עם הגבינה הכחולה, היו מיותרות לדעתי. לא רק שהגבינה הכחולה השתלטה על הסלמון, היא גם לא כל כך הולכת עם קדאיף. מבחינתי, אם היו מגישים לי אותה בצד עם פרוסת לחם וחמאה, הייתי נהנה יותר. בכל מקרה, המקום הזה שווה ביקור נוסף.

 

למחרת בדרך הביתה המכונית באופן אוטומטי עצרה ב'אל-באבור' ביקנעם. רעבים לא היינו, אבל אם כבר אנחנו בסביבה... לא התאפקנו והזמנו מנה קטנה של עולש בר מטוגן עם בצל. טעים. הצוואר הממולא בפריקה ואורז היו מהטובים שבז'אנר (אני חולה על טלה ממולא. לדעתי כאן גילו את המנה לראשונה לקהל הרחב וזה מורגש. הטלה הממולא שלהם באמת מהטובים). אבל השוס היה צלחת במיה מתובלת בעדינות עם עגבניות, פלפלים ושום. לא סתם במיה נקראת אצבעות של גברת. היא דקה, צעירה, לא סיבית, קטומה במקום הנכון ולא רירית. תענוג. ארזנו מחצית מהצוואר, שתינו כוס מיץ רימונים, אכלנו עוד קצת במיה, הזמנו כנאפה מעולה וגם אותה ארזנו. תחנת עצירה חובה, לדעתי.

 

אחרי יומיים הכנו בבית שוק טלה ממולא קצת אחרת.

 

בשר ממולא בבשר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בשר ממולא בבשר(צילום: shutterstock)
 

שוק טלה ממולא בבשר טחון, אורז ופירות יבשים

המרכיבים (ל-8 סועדים):

1 שוק טלה במשקל של כ-3 ק"ג (לבקש באדיבות מהקצב להוציא את עצם השוקה ולהשאיר את האוסובוקו שלם, כך שכאשר נמלא אותו, השוק ייראה שלם)

למילוי:

1/2 כוס שמן זית

1 כוס בצל, קצוץ דק

1/2 ק"ג תערובת בקר ועוף, טחון גס

1/2 כוס משמשים יבשים, חתוכים לרצועות

1/2 כוס צימוקים

3 כוסות אורז, שטוף

1 כפית פלפל שחור גרוס

מלח

קורט אגוז מוסקט, מגורד

1 כפית גרגרי כוסברה שלמים

כ-4 כוסות מים רותחים

חוט לקשירה (אפשר להיעזר גם במחט וחוט צבעוני לתפירה)

לתיבול השוק:

1/2 כוס שמן זית

8 שיני שום כתושות

1 כפית פלפל שחור גרוס

1/2 כפית פלפל אנגלי טחון

1/2 כפית קינמון

1 כפית גרגרי כוסברה

1 כפית מלח גס

 

אופן ההכנה: 

  1. המלית: מזהיבים את הבצל בסיר עד להשחמה. מוסיפים את הבשר והתבלינים היבשים, מערבבים תוך כדי בחישה, מוסיפים את הצימוקים והמשמשים, המים הרותחים והאורז ומבשלים על אש קטנה כ-20 דקות. מכבים את האש ומשאירים עוד כ-10 דקות מכוסה.
  2. שקו טלה: מורחים את השוק מכל הכיוונים בתערובת התבלינים יחד עם שמן הזית.
  3. מכניסים לתוך השוק את המלית, קושרים ותופרים את הפתח.
  4. מכניסים את השוק לתנור שחומם מראש לטמפ' של 240 מעלות למשך 20 דקות - 10 דקות מכל צד.
  5. מורידים את החום ל-130 מעלות, מכסים את כל המגש ב-2-3 ניירות כסף ואופים כ-3 שעות.
  6. מי שיגיד שאוגוסט הוא חם מדי למתכון הזה, שיידע שאצלנו אכלו שלושה אנשים מהשוק שלושה ימים, והיא רק הלכה והשתבחה.

 

נ.ב. במידה ואתם חוששים שנייר הכסף לא יסגור היטב את השוק והיא תתייבש, ניתן לשפוך עליה ברגע שמורידים את החום כוס ציר עוף או בקר או סתם מים.

 

חוץ מזה, אני במתכון הזה לא הוספתי שקדים, צנוברים או פיסטוקים מקולפים. לדעתי הפירות היבשים עושים את שלהם גם כך. מי שחייב, יכול להוסיף למלית כ-1/3 כוס של אחד מהם. אני אישית מעדיף לקלות צנוברים בנפרד ולפזר בזמן ההגשה, לאחר שפירקתי את השוק למנות, לכל אחד בצלחת: צנוברים, בצל ירוק, בזיליקום קצוץ ופטרוזיליה.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים