שתף קטע נבחר

לצאת מהקופסה: מתכונים עם תירס טרי

עבור האיטלקים, כך מתברר, קלחי תירס ראויים רק למאכל ציפורים. מיכל וקסמן יוצאת חוצץ נגד המחדל הקולינרי ומכינה עבור אורחיה מארץ המגף מטעמים צהובים מתירס טרי ומתוק

בשבוע שעבר הגיעה לביקור נטע חברתי עם המוני ילדיה, ואיתה הגיעה גם נעמי אחותה, שהתמזל מזלה לחיות כבר לא מעט שנים בפירנצה, עם אריאל הקטן-גדול שלה שאפילו נולד שם.

 

מי שלא זכה לשמוע ילד הורס בגוון שוקולד עמוק מגלגל על לשונו הקטנה משפטים באיטלקית שוטפת, לא יודע התמוגגות מהי. בלי למצמץ נבלע האיטליאנו הקטן במרתף ההפתעות שלנו עם אסופת ילדים מקומיים רעשנים שאת רובם פגש לראשונה בחייו. אנחנו הבנות נשארנו עם אייס קפה ועוגיות משובחות מבר לחם, לקשקש על החיים וליהנות מהפוגה קצרה מהמולת הילדים, שהפכה חלק מובנה בשיגרה שלנו בשבועות האחרונים.

 

הזמן עבר מהר ושעת ארוחת הערב התקרבה. 9 ילדים רעבים להאכיל וגם 4 אמהות שלא יסרבו למשהו טעים: כנפיים צלויות בתנור, אורז ופתיתים לבחירה, ירקות חתוכים, סלט ירוק גדול וסיר מלא בקלחי תירס טריים, צהובים ומתוקים מהדוכן של תירס גילי בשוק האיכרים. פריט חובה שעל פי דרישת הטף מלווה אצלנו כמה שיותר ארוחות בקיץ הזה.

 

"אתן יודעות שבאיטליה לא אוכלים תירס?", זרקה נעמי פיסת אינפורמציה מפתיעה לחלל. "האיטלקים אומרים שתירס זה אוכל לציפורים". "אז מה זה אומר על הפולנטה שלהם?", אני שואלת בהתרסה. הרי ידוע שאיטלקים מתים על פולנטה. "פולנטה זה משהו אחר", היא מסבירה, "היא באה משקית וכל קשר בינה לבין הקלחים הצהובים עם הגרגרים הוא מבחינת האיטלקים מקרי בהחלט".

 

אוכל לציפורים או תירס להמונים? (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
אוכל לציפורים או תירס להמונים?(צילום: מיכל וקסמן)
 

כך גילינו שגם לאיטלקים יש נקודות תורפה קולינריות, אפילו הם לא מושלמים, כי באמת, מה שווה כל הקיץ הזה בלי קלחים ריחניים ומתוקים של תירס חם מורתחים קלות בסיר גדול (בלי מלח, שלא יתכווצו הגרגירים התפוחים מלאי הסוכר), מרוחים בחמאה עם קצת מלח מפוזר מעל או צלויים על הגריל עד שנשרפים מבחוץ וממתיקים עוד יותר מבפנים? תירס חם ואבטיח צונן: הנוסחה הישראלית להישרדות בקיץ המיוזע.

 

ליד השולחן, כמו בחדר המשחקים, אריאל הקטן מפנים מהר מאוד את חוקי הג'ונגל המקומי. הוא נועץ את שיניו בקלח צהבהב ומתוק, לועס בשמחה, מישיר מבט שוקולדי אל אמא נעמי ומבקש עוד. מי אמר בים-בם-בם ולא קיבל?

 

לחם תירס

תירס טרי משביח כל לחם תירס, מגביר את מתיקותו ואת הטעם התירסי שלו. זהו לחם שהוא חצי עוגה, מקבל באהבה גבינות חריפות או חמאה עם ריבה מתוקה. ארוחת בוקר, ערב, ביניים, פיקניק. מה שמתחשק.

 

כדאי לבחור תירס צעיר שנקטף לא מזמן ועדין נושא בתוך גרגריו מתיקות שיא. תירסים אורגניים שמתחבאים בביישנות בין עלים ירוקים בהירים וזקן של שיערות משי חיוורות הם הכי מתוקים שאני מכירה וימלאו את הלחם בארומה תירסית מופלאה.

 

מתאים לכל ארוחה- לחם תירס (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
מתאים לכל ארוחה- לחם תירס(צילום: מיכל וקסמן)
 

המרכיבים:

1 כוס קמח לבן מנופה

1 כוס קמח תירס

1 כוס גרגרי תירס חתוכים בסכין מקלחי תירס טריים (קלח 1 גדול או 2 קטנים)

1 כף סוכר (אפשר גם 2 אם גרגרי התירס אינם מאוד מתוקים)

1/2 כפית מלח גס

1 כפית שטוחה אבקת אפייה

1 ביצה

1 כוס חלב 3%

1/3 כוס שמנת חמוצה

50 גרם חמאה מומסת

 

אופן ההכנה:

  1. בקערה מערבבים קמח רגיל, קמח תירס, סוכר, מלח ואבקת אפייה. מוסיפים ביצה, שמנת, חלב וחמאה.
  2. מערבבים היטב במיקסר או בעזרת מטרף גדול עד לקבלת תערובת אחידה.
  3. טוחנים במעבד מזון או בבלנדר את גרגרי התירס שהוסרו בעזרת סכין מעל גבי הקלחים ומוסיפים אל התערובת שבקערה.
  4. משמנים בחמאה תבנית פיירקס או תבנית אפיה רגילה, לא גדולה. יוצקים לתוכה את התערובת ואופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 200 מעלות למשך 20-25 דקות או עד שהמאפה מתחיל להזהיב ומרכזו יציב. היזהרו מאפיית יתר. לחם התירס טעים במיוחד כשהוא עדיין לח מבפנים.

 

הכי טעים כשהוא עוד לח בפנים- לחם תירס (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
הכי טעים כשהוא עוד לח בפנים- לחם תירס(צילום: מיכל וקסמן)
  

מאפה בשר ותירס

אם תרצו זה טייק קיצי ומהיר על מאפי בשר קלאסיים שהם בדרך כלל חורפיים וכבדים יותר.

 

המרכיבים:

לציפוי התירס:

5 קלחי תירס טריים ומתוקים

1 כוס מים

1 כפית מלח גס

50 גרם חמאה קרה

לבשר:

1 בצל קצוץ קטן מאוד

1 צ'ילי אדום טרי קצוץ קטן מאוד

2 כפות שמן זית

1 ק"ג בשר בקר לא רזה טחון טחינה גסה

2 תרמילי הל מעוכים בעלי ומכתש

קורט קינמון

קורט פלפל שחור

1 כפית מלח גס

 

בדרך למאפה- תירס מבושל (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
בדרך למאפה- תירס מבושל(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה: 

  1. מחממים תנור לחום מקסימלי.
  2. התירס: בעזרת סכין חדה מסירים את גרגרי התירס מעל הקלחים. שמים בסיר יוצקים עליהם כוס מים. מביאים לרתיחה. מבשלים דקה או שתים. מסירים מהאש ומסננים. מוסיפים לתירס החם חמאה ומלח ומערבבים עד שהחמאה נמסה. מעבירים למעבד מזון וטוחנים בפולסים בודדים עד לקבלת תערובת גסה. מניחים בצד.
  3. הבשר: במחבת רחבה וכבדה מחממים את השמן. מוסיפים בצל ומטגנים עד שמתחיל להשחים. מוסיפים צ'ילי ומטגנים תוך ערבוב במשך דקה. מוסיפים בשר. שוברים את גושי הבשר תוך כדי ערבוב בכף עץ ומטגנים עד שהבשר משחים ומשנה את צבעו. מוסיפים הל, קינמון, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
  4. מורידים מהאש.
  5. הרכבת המאפה: יוצקים את תערובת הבשר לתבנית מרובעת או עגולה. יוצקים מעליו את תערובת התירס ומשטחים בעזרת כף עץ. אם נשאר שמן מטיגון הבשר אפשר לצקת אותו מעל התירס בתבנית.
  6. מכניסים לתנור ואופים עד שהתירס מזהיב, בערך 10 דקות. מגישים חם עם כף שמנת חמוצה וסלסה קטנה וחריפה של עגבניות ליד.

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
 

מהיר וקייצי- מאפה תירס ובשר (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
מהיר וקייצי- מאפה תירס ובשר(צילום: מיכל וקסמן)
 

סלסת עגבניות חריפה

המרכיבים: 

2 עגבניות תמר בשלות ומוצקות חתוכות לקוביות קטנטנות

1 בצל ירוק פרוס דק מאוד

1 שן שום כתושה

1 פלפל ירוק חריף חתוך לקוביות קטנטנות

1/2 צרור כוסברה קצוצה דק מאוד

מיץ מליים עסיסי סחוט טרי

1 כף שמן זית

קורט נדיב של מלח גס

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים את כל החומרים ביחד. נותנים להם לעמוד כמה דקות לספיגת טעמים ומגישים ליד מאפה התירס והבשר.

סלסה חריפה (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
סלסה חריפה(צילום: מיכל וקסמן)

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אנחנו דווקא מאד אוהבים אותם. קלחי תירס
צילום: מיכל וקסמן
עוד שנייה ישתלבו בלחם מדהים. גרגרי תירס קצוצים
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים