שתף קטע נבחר

מה יהיה עם מצבור הגז חרדל של קדאפי?

קדאפי החזיק 10 טונות של חומרים כימיים, טילי סקאד ו-20 אלף טילי כתף. ארה"ב ואירופה עוקבות בדאגה למנוע מהנשק הזה להגיע לידיים הלא נכונות

כשעיני העולם נשואות לקרב במעוזו האחרון של שליט לוב המודח, מועמר קדאפי, בטריפולי מנסים גורמי צבא ומודיעין מערביים לעקוב אחר מאגרי הנשק הכימי המצויים בלוב, בעיקר מצבורי הגז חרדל. בראיון לרשת CNN, אמרה שגרירת ארה"ב באו"ם, סוזן רייס, שהאמריקנים פועלים למנוע את נפילת הנשק הזה לידיים הלא נכונות.

 

סוף עידן קדאפי - עדכונים שוטפים ב-ynet:

  • המורדים: "סייף אל-איסלאם ברח מידי נערים חסרי ניסיון"
  • הטכנוקרט או הדיפלומט - מי יהיה היורש?
  • נעצרה אשת הטלוויזיה שאיימה באקדח
  • איך מתנהל המצוד אחר קדאפי?
  • דמוקרטיה או מלחמת שבטים? לאן הולכת לוב

     

    שר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, אמר בראיון ל-BBC כי הימים הבאים טומנים בחובם סכנות רבות לעם הלובי: "יש שם הרבה נשק ואלפי לוחמים שעדיין מקבלים שכר מקדאפי".

     

     

    רשת NBC דיווחה על חשש נוסף, מיידי יותר, מגניבת טילי כתף נגד מטוסים העלולים לשמש לניסיון הפלת מטוס נוסעים אזרחי. לקדאפי היה מצבור של 20 אלף טילי כתף נגד מטוסים, ואין כל מידע על מספרם העדכני או יכולת לדעת כמה מהם נבזזו במהלך הקרבות. גורמי צבא ומודיעין אמריקנים חוששים שהם הוצאו מחוץ ללוב ועלולים ליפול לידי ארגוני טרור.

     

    על פי דיווח שהתפרסם לפני כחצי שנה ב"וול סטריט ג'ורנל", טריפולי מחזיקה גם בטילי סקאד B ישנים, באלף טון של אבקת אורניום מרוכזת הידועה כ"עוגה צהובה" ובכמויות עצומות של נשק קונבנציונלי.על פי דיווח עדכני של CNN, נותרו בארסנל של לוב בערך 10 טונות של חומרים כימיים הגורמים לפגיעה בעור, בעיניים ובשרירים. 

     

    פיצוץ ליד מתחם קדאפי בטריפולי (צילום: AP) (צילום: AP)
    פיצוץ ליד מתחם קדאפי בטריפולי(צילום: AP)

     

    רוב הנשק הכימי מרוכז במתקן הכימי רבטה מדרום לטריפולי. בשבועות האחרונים מקיימים האמריקנים, הבריטים והצרפתים, שיחות עם בכירי מועצת המעבר הלאומית NTC על דרכים לאבטח מאגרי נשק כימי, בעיקר גז חרדל, מיד לאחר נפילת משטר קדאפי. 

     

    האמריקנים ושותפיהם בנאט"ו מבצעים תצפיות מסוגים שונים: צילומי לוויין ומעקב של מטוסים ללא טייס ומטוסי ביון אחרים. אנשי מודיעין אמריקנים ואחרים נמצאים על הקרקע בלוב ותפקידם לסייע לגורמי האופוזיציה באבטחת האתרים הכימים. ייתכן שאנשי נאט"ו שוהים בתוך המאגרים הכימיים עצמם, אם כי אין לזה אישור ישיר.

      

    לוב חתמה על הסכם היסטורי עם ממשל הנשיא הקודם ג'ורג' בוש, לפיו עליה לפעול לחיסול הנשק להשמדה המונית שבידה בתמורה לנורמליזציה עם ארה"ב. קדאפי אכן שלח לארה"ב את התשתית ההכרחית של תוכנית הגרעין שלו והשמיד טילים לטווח ארוך. הוא גם השמיד 3,300 כלי טיס שנועדו לפיזור נשק כימי. ב-2004 הצטרפה טריפולי לארגון הבינלאומי לאיסור נשק כימי (OPCW). אולם גורמים אמריקנים טוענים כי התוכנית לעצירת ייצור הנשק הכימי במדינה, ולהשמדת כל המצבורים, עוכבה בשל חילוקי דעות בין לוב לארה"ב בנוגע למימון ולוגיסטיקה.

     

    Read this article in English

     


  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    בהתחלה עוד חייך
    צילום: AFP PHOTO/HO/LIBYA TV
    מומלצים