שתף קטע נבחר

עגילי השפחה על פי ווג איטליה

קוראים, בלוגרים ופעילים באתרי מדיה חברתית גרמו להסרת פוסט באתר ווג איטליה שהפך עגילים בעיצוב אפריקאי ל'עגילי שפחות'. עורכת ווג התנצלה: "טעינו בתרגום", אבל באתרי מכירות ואופנה אמריקאיים ממשיכים לכנות עגילי חישוק בשם זה

מה דעתכם על מאמר אופנה שעוסק בחולצות עם שיק של מחנה ריכוז? או פרסומת שמציגה יהודי שמסיר מעליו את סממניו הדתיים ולצד האימג' הזה כיתוב: "די לרדיפה אחרי כסף"? שתי הסיטואציות המקוממות האלה לא קרו מעולם, אך צמד מקרים דומים אירע לאחרונה, כשהנפגעים העיקריים הם אנשים ממוצא אפריקאי, והנעלבים העיקריים הם כולנו.

 

 

חברת ניוואה יצאה החודש במודעת פרסומת במגזין אסקוויר, בה הציגה אדם שחור נאה ומערבי למראה, המחזיק בידו מה שנראה כמו מסיכה שלו עם אפרו וזקן, ולצידו כיתוב: "re-civilize yourself", (בתרגום חופשי: חנך את עצמך, חזור לציוויליזציה). ימים ספורים לאחר מכן היא נאלצה לגנוז את המודעה, משום שרבים חשבו שמדובר בטעם רע, בלשון המעטה. ארבעה ימים אחרי כן, מגזין האופנה ווג איטליה הסתבך גם הוא בשערורייה בעלת ניחוח גזעני, או לכל הפחות, כזו המדיפה ארומה חריפה של חוסר טקט ורגישות.

 

ניוואה מגדירה מחדש את הציוויליזציה ()
ניוואה מגדירה מחדש את הציוויליזציה

 

את הרעש יצר פוסט באתר האינטרנט של המגזין, במסגרתו כונו עגילי חישוק ענקיים וכבדים "עגילי שפחה" (Slave Earringa). בפוסט, שפורסם ב- Vogue.it ב-5 באוגוסט, תחת הכותרת "עגילי שפחה", טענה הכותבת שהטרנד החדש והלוהט בעולם התנוכים הוא עגילים מעוגלים - אוברסייז. אך במקום להתייחס לתכשיטים בשמם המוכר והאהוב: עגילי חישוק, הכותבת כינתה אותם "עגילי שפחה" ואף הוסיפה שמדובר ב"קלאסיקה שתמיד מתפתחת". לפוסט צורפה גלריית תמונות שהמחישה את הטרנד.  

 

חוסר טקט משווע. הפסוט בווג איטליה ()
חוסר טקט משווע. הפסוט בווג איטליה

 

הפוסט המקורי (אחר כך הוא שוּנה, לפני שהועלם לגמרי), כלל גם אזכור ישיר של העבדוּת בארה"ב. "תכשיטים תמיד פלירטטו עם צורות מעגליות, בעיקר בייצור של עגילים", נכתב שם.

  

"הדגמים הקלאסיים ביותר הם סגנון השפחה והסגנון הקריאולי, שבאים לידי ביטוי בחישוקי זהב. אם השם מזכיר את מסורות ההתקשטות של הנשים הצבעוניות (women of color) שהובאו לדרום ארה"ב בזמן סחר העבדים, הפרשנות העדכנית שלו היא חופש טהור...".

 

"אין שום דבר אופנתי בשיעבוד אפריקאיים" 

קוראים זועמים, בלוגרי אופנה ופעילים באתרי מדיה חברתית (בעיקר טוויטר) גינו את הניסיון לעטות זוהר מזויף על תופעה נפשעת כעבדוּת. גם עצומה הושקה, ויוזמיה קוראים להתייעץ עם שחורים בעניינים שכאלו. הם דורשים התנצלות, כולל התנצלות פומבית וספציפית בפני נשים שחורות. העצומה, כמו שאר המוחים, קראה למשיכה מיידית של המאמר מהאתר.

 

במקביל, האתר של ווג איטליה הוצף בטוקבקים כמו זו של מריאן סמית': "אתם רציניים? אני מקווה שתזכו להשפלה ברחבי העולם בגלל זה, ווג. זה מזעזע וחסר כבוד. תתביישו לכם. ממתי עיצוב אפריקאי לעגילים הפך להיות 'עיצוב שפחות'? זה יחזור אליכם בענק ואני אדאג שזה יקרה".

  

או בטוקבק: "אין שום דבר אופנתי בהיסטוריה של שיעבוד אפריקאים. נשים אפריקאיות לא 'הובאו' לארה"ב, הן נשבו, נאנסו, הוכו ונלקחו בניגוד לרצונן כשהן כפותות בשלשלאות. אני לא מפרש את העגילים האלה כמס של חופש. זו רק דוגמא נוספת לכך שחברות ממשיכות לגלות חוסר רגישות להיסטוריה של השואה האפריקנית (Maafa)".

  

ווג האיטלקי, שביולי 2008 גמרו עליו את ההלל כשהפיק מהדורה שלמה שכולה דוגמנים בשחור, פרסם מאז התנצלות על הפרסום, באומרו שהכוונה אבדה בתרגום. "אנו מתנצלים על אי הנוחות", אמרה העורכת רבת העוצמה של המגזין, פרנקה סוזאני לגארדיאן הבריטי.

  

"זה מקרה של תרגום גרוע במיוחד מאיטלקית לאנגלית. המילה האיטלקית שמגדירה סוג זה של עגילים, אמורה להיתרגם ל'עגילים בסגנון אתני'".  

 

הפוסט נמחק אך נשמר כצילום מסך

ואכן, מבדיקה מהירה באינטרנט, אפשר לראות שישנם לא מעט אתרי מכירות ואופנה אמריקאיים, שמכנים עגילי חישוק "עגילי שפחה". בשם הזה מכונה גם סוג נוסף של עגילים, עגילים צמודי תנוך, שכוללים שרשרת שמסתיימת בחישוק קטן שצמוד לאפרכסת האוזן, שנקראים גם "ultiple-piercing earrings".

  

מן הראוי לציין שהעגילים בהם התקשטו שפחות אפריקאיות לא היו סמל לעבדות, למרות שבעולם העתיק, היו נוהגים לסמן עבדים בעגילים. היו אלה תכשיטים ומסורות קישוט שהנשים הביאו עמן מאפריקה. המוחים לא מבקשים לנתק את הקשר בין העבדות לסוג הזה של עגילים, הם רק חושבים שמן הראוי להתייחס לנושא בעדינות.

  

כך או כך, בעקבות השערוריה שפרצה, ווג החליפו את המילה "Slave", שהופיעה מעל גלריית התמונות, ל"ethnic" אך באיזור התגיות עדיין הופיעה המילה "Slave" (לצד "עגילים", "חישוקים" ו"קריאולי").

בצהרי יום שני - גם התגית נעלמה והמאמר הקצרצר הוסר. רק הגלריה נותרה שם.

  

במקום המאמר שנמחק, הופיע המסר הבא: "החלטנו להסיר את המאמר מהאתר כדי להוכיח את תום הלב שלנו, ולהראות שלא התכוונו להעליב אף אחד". אם בא לכם לקרוא את המאמר המקורי, הנה הוא, כפי שנשמר בצילום מסך.

 

בינתיים, חברת ניוואה (שמשכה כאמור את הפרסומת שלה שנחשדה בגזענות) שכרה כפרזנטורית את הזמרת היפהפיה ריהאנה, שידועה בחיבה הרבה שהיא הוגה לעגילי חישוק.  





 

עוד כתבות באתר לאשה





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפה בעגילי חישוק. ריהאנה תככב בפרסומות של ניוואה
צילום: רויטרס
לאשה בפייסבוק
מומלצים