שתף קטע נבחר

"חטפנו אגרוף, לא נוק-אאוט". מילואים בגבול סיני

חיילי גדוד המילואים "הפורצים" היו הראשונים שבאו במגע עם המחבלים בפיגוע המשולב. למרות התוצאה הקשה, הם בטוחים שסיכלו את התוכנית הגדולה - חטיפה: "אם זה היה מתממש, היינו במקום אחר". לחזור הביתה? "קודם צריך להגן על המדינה"

"המחבלים אולי תקעו לנו אגרוף בפנים, אבל זה לא היה נוק-אאוט. בסופו של דבר למרות התוצאה הקשה - ניצחנו". יותר משבוע אחרי מתקפת הטרור המשולבת שגבתה את חייהם של שמונה בני אדם, בצה"ל עדיין מתחקרים את הפיגוע הקטלני, אך בגדוד המילואים "הפורצים", שתופס כעת את קו הגבול עם מצרים וחייליו היו הראשונים לבוא במגע אש עם המחבלים, בטוחים שמנעו "תוצאה הרבה יותר קשה".

 

הסלמה בדרום - כותרות אחרונות ב-ynet

 

"עבורנו כאזרחים, מאוד לא פשוט לראות שנרצחו אזרחים שהיו בדרך לחופשה במקום שאין עליו מחלוקת פוליטית או אחרת, בדרך לעיר החופש של ישראל", אמר מפקד הגדוד סגן-אלוף במיל' יוני יובל, בשיחה עם ynet. "התחושה מאוד לא קלה. עשינו את מיטב יכולתנו למנוע את זה, אין מרמור או תסכול, רק שאלות שעולות אם היה אפשר לעשות אחרת, וטוב שאלה עולות".

 

אימון של גדוד "הפורצים". "תחושה מאוד לא קלה" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
אימון של גדוד "הפורצים". "תחושה מאוד לא קלה"(צילום: דובר צה"ל)
 

גדוד "הפורצים", השייך לחטיבה הוותיקה "הראל", השתתף בשנים האחרונות במשימות שונות ובמקומות שונים, בעזה, ברמת הגולן וביריחו. לקראת המשימה לשמור על קו הגבול עם מצרים התכוננו החיילים במשך כמה חודשים.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

"הדבר הבולט שעמד לנגד ענינו היה העיסוק מול המהגרים, מחפשי העבודה. זה אתגר מוסרי, כיצד נוהגים כלפי האוכלוסיה הזו, כיצד מצד אחד לפעול כדי למנוע הסתננות ואילו מצד שני, אי אפשר להתעלם מאדם שנורה על-ידי המצרים ונפצע על הגבול", הסביר המג"ד, "במקביל, כל הזמן הזכירו לנו שהמקום הזה הוא גם זירה לטרור".

 

לדברי סא"ל יובל, מפקד החטיבה, אלוף-משנה איציק הראל, שריונר ותיק שמכיר היטב את הגזרה הדרומית, דאג להזכיר לחיילים את הסכנות הביטחוניות הטמונות באזור. "המח"ט הדגיש כל העת שיש פה שילוב של מסתננים, נתיבי הברחה בתחום הפלילי שלא אחת גם הופכים לתשתית לטרור", ציין המג"ד, "ידענו שאנחנו נמצאים בפני קו עם מציאות משתנה והכל יכול להתרחש".

 

החיילים בפעולה בזמן אימון. "הכל יכול להתרחש" (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
החיילים בפעולה בזמן אימון. "הכל יכול להתרחש"(צילום: דובר צה"ל)
 

ביום שני שלפני הפיגוע המשולב סיימו חיילי פלוגה ז' של הגדוד את תעסוקתם בקו הגבול ו-24 שעות אחרי שהמילואימניקים "החדשים" התפרסו באזור, התקבלה התרעה על אפשרות לפיגוע באזור.

 

לכולם היתה ברורה חומרת האיום - חוליית מחבלים תחדור לשטח ישראל כדי לבצע פיגוע מתוכנן ולחטוף חיילים. "ברגע הזה הבנו שהגענו לזירת לחימה, זה כבר לא קו שגרתי של בטחון שוטף", תיאר המג"ד. בעקבות ההתרעה, עלתה הדריכות, החיילים הגבירו את ערנותם וכוח של גולני חבר אליהם.

 

הפריסה הרחבה בגזרה נמשכה כל העת, ואף הורחבה בערב שלפני הפיגוע. אולם למחרת זה קרה - סמוך לשעה 12:00 החלה המתקפה: שלושה מחבלים שארבו לאוטובוס אגד, קו 392, שנסע בכביש 12, המחבר בין מצפה רמון לאילת, פתחו לעברו באש ו"ריססו" אותו בכדורים.

 

כחצי שעה לאחר מכן, גם כן באזור כביש הגבול עם מצרים, הופעלו מטעני חבלה נגד כוח של צה"ל שהיה בדרכו לזירת הירי. גם באירוע זה היו נפגעים. בשעה 12:40 התפוצצה פצצת מרגמה ליד כלי רכב, אך איש לא נפגע. באירוע הרביעי, בסביבות 13:30, גם כן באחד מכבישי הדרום ולא הרחק מאירוע הירי הראשון, נפתחה אש לעבר עוד אוטובוס ומכונית. האירוע הזה כלל גם ירי של טיל נ"ט אחד לפחות, שכוון לעבר האוטובוס אך פגע במכונית והרג את יושביה.

 

"שמענו על האירוע ברשת הקשר", שיחזר סא"ל יובל, "הבנו שכלי רכב נפגעו, הכוח הראשון הגיע תוך שלוש דקות, ומיד בא במגע עם המחבלים". ארבעה מחבלים חוסלו בהיתקלות. "זה נמשך לא יותר מחמש דקות", סיפר המג"ד, "הם הצליחו לבצע מכת אש ראשונה שלצערי הביאה לאבידות, אבל פה הם נעצרו. כל מי שהיה שם נלחם באופן מרשים, חתר למגע, לא היינו מהססים לרוץ לעבר הגבול ולפתוח במרדף במידת הצורך".

 

הוא הוסיף: "בסופו של דבר התוצאה היא קשה, אבל עכשיו אנחנו מבינים שזה היה רק פרומו למה שתכננו. ההיערכות שלנו לא מנעה את הפיגוע, אבל סיכלה את התוכנית הגדולה - לחטוף חייל. ברור שאם זה היה מתממש, היינו כולנו היום במקום אחר".

 

"תמיד הם יהיו שם כשצריך"

ביום של מתקפת הטרור ולמחרת עסקו אתרי החדשות והמהדורות בטלוויזיה וברדיו בניתוח האירועים. חיילי פלוגה ז', שכבר הספיקו לפשוט את מדיהם ולשוב לחייהם, התעקשו לחזור לתעסוקה מבצעית ולסייע לחבריהם.

 

"התוצאה קשה, אבל זה היה רק פרומו" (צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון)
"התוצאה קשה, אבל זה היה רק פרומו"(צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון)
 

"שלחתי הודעה למג"ד שאם צריך אותנו נחזור מיד", סיפר מפקד הפלוגה רב-סרן במיל' ניב עיון, "לא הייתי צריך לשאול את החיילים, ידעתי מה תהיה עמדתם. ברגע הייתה התחושה הזאת של הפיגוע שהתרחש למרות כל המאמצים שלנו למנוע אותו. ידעתי שכולם יסכימו לחזור".

 

אחרי 48 שעות הגיע האור הירוק ורס"ן עיון הזעיק את חייליו. היו כאלה ביניהם שקיבלו את הטלפון באמצע העבודה. "למעט כמה שהיו בחופשה, כולם התייצבו וביום ראשון בערב כבר היינו בגזרה. חתמנו על נשק וציוד ומיד קיבלנו את המשימות". המג"ד ויתר המפקדים בגזרה "הצדיעו" למילואימניקים שחזרו. "זה נותן לה הרבה גאווה, אבל גם ביטחון", אמר סא"ל יובל, "זה מראה את המחויבות של האנשים האלה ותחושה שתמיד הם יהיו שם כשצריך אותם".

 

גם כעת מאבטחים חיילי "הפורצים" את הגזרה. המתח המבצעי גבוה מאוד וגם כמות ההתרעות מחייבת דריכות וערנות גבוהה. "מבחינתנו זה מצב חירום ונישאר פה כמה שצריך עד אשר יגיע גדוד מאומן להחליף אותנו", אמר המג"ד, "יש עוד גורמים בצד השני של הגבול שיכולים לבצע טרור ואנחנו צריכים להיות כדי למנוע את זה. החיילים מאוד מבינים את זה, רוצים כמובן לחזור לבית, לעבודה ללימודים, לשגרה שלהם, אבל יודעים שקודם כל צריך להגן על המדינה כדי שכל זה יהיה וזה מה שאנחנו עושים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המג"ד יובל משקיף על הגבול
צילום: דובר צה"ל
מומלצים