שתף קטע נבחר

גורמים בי-ם: טורקיה לחוצה מהדו"ח, לא נתנצל

ועדת האו"ם תפרסם מחר את מסקנותיה לגבי המשט לעזה, ואנקרה הציבה אולטימטום לירושלים: התנצלו עכשיו, לא תהיה עוד הזדמנות. ישראל מעריכה כי אף שהטורקים יטילו סנקציות, הם לא ינתקו את היחסים. "הדו"ח רע להם וטוב לנו, הם לחוצים"

גם אחרי האולטימטום שהציבה טורקיה , ישראל אינה מתכוונת להתנצל בפניה על אירועי המשט לעזה , וכל שנותר לה כרגע הוא להיכנס לכוננות ספיגה. גורם מדיני אמר הערב (יום ה') ל-ynet כי ישראל מודעת למשמעות של החלטתה שלא להתנצל בפני הטורקים, "אולם אי אפשר לפעול ולנהוג לפי אולטימטומים".

 

המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:

 

העיתון הטורקי "זמאן טודיי" דיווח היום כי שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, אמר שטורקיה לא תסכים לקבל התנצלות מישראל לאחר פרסום דו"ח ועדת פאלמר שמינה האו"ם לבחינת אירועי המשט. כיוון שהדו"ח אמור להתפרסם מחר, או לכל המאוחר בשבוע הבא, מדובר למעשה באולטימטום בן 24 שעות. השר הטורקי הדגיש כי אם ישראל לא תתנצל כעת, ארצו תעבור ל"תוכנית ב'", הכוללת סנקציות של אנקרה עליה.

 

ראש ממשלת טורקיה ארדואן. "מצדנו, שיתפרסם הדו"ח" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש ממשלת טורקיה ארדואן. "מצדנו, שיתפרסם הדו"ח"(צילום: AFP)

 

ועדת פאלמר, שמונתה על ידי מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, מורכבת ממומחים בינלאומיים ומנציגי טורקיה וישראל, שבחנו יחד את אירועי המשט אשתקד. לפי הדלפות בשבועות האחרונים, מסקנות הוועדה יהיו מקלות יותר עם ישראל מכפי שציפתה טורקיה, בעוד שהיא עצמה תספוג ביקורת לא מועטה. גורמים בירושלים אמרו הערב כי "הדבר האחרון שהטורקים רוצים זה שהדו"ח יתפרסם, כי הוא לא טוב להם, ויותר טוב לנו. לכן הם מפעילים איומים ולחץ עד הרגע האחרון".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

פרסום דו"ח פאלמר נדחה לאחרונה שוב ושוב, בכל פעם בכמה שבועות, כדי לאפשר לצדדים להגיע להסכמה על נוסח הדו"ח ועל הצעדים שינקטו לאורו. טורקיה דורשת מישראל התנצלות רשמית על הרג תשעה פעילים שהיו על האונייה "מאווי מרמרה" במשט ותשלום פיצויים למשפחותיהם, אך ישראל אינה מוכנה לעשות זאת. את ההתנגדות להתנצלות מובילים השר משה (בוגי) יעלון ושר החוץ, אביגדור ליברמן.

 

הלינץ' של נוסעי ה"מרמרה" בחיילי צה"ל. מאי 2010 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
הלינץ' של נוסעי ה"מרמרה" בחיילי צה"ל. מאי 2010(צילום: דובר צה"ל)

 

בישיבת "השמינייה" שהתקיימה לאחרונה ושבה דנו השרים בנושא הטורקי, תמכו השרים אהוד ברק, דן מרידור, בני בגין ויובל שטייניץ בהתנצלות בפני הטורקים, לפי הנוסח האחרון שגיבשו שני הצדדים במשא ומתן ביניהם. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כנראה מתנגד להתנצלות, וגם שר הפנים, אלי ישי, יישר איתו קו. "ראש הממשלה יודע שהציבור מתנגד להתנצלות בפני טורקיה, והוא כנראה בחר ללכת עם מה שהציבור חושב", הסביר פקיד ישראלי המעורה בנושא.

 

יחסינו עם טורקיה לאן?

 

בירושלים, כך נראה, איש אינו משלה את עצמו עוד לגבי האפשרות שטורקיה תיסוג מעמדותיה. גורם מדיני בכיר סיפר ל-ynet כי לפני שבועיים, ביום שבו בוצעה מתקפת הטרור מצפון לאילת, ביקשו הטורקים לפגוש את יוסף צ'חנובר, הנציג הישראלי בוועדת פאלמר, כדי לדחות שוב את פרסום הדו"ח. "חשבנו שהם פונים אלינו כי אולי הם שקלו את הדברים מחדש ויורדים מהדרישות שלהם, אבל הבנו שהם לא זזים. הבהרנו שמבחינתנו - שיתפרסם הדו"ח. אנחנו מוכנים לדחייה נוספת, אבל אם הטורקים לא זזים - ישראל לא מוכנה להתנצל".

 

מה בתוכנית ב'? מקיצוץ בהשקעות עד תביעות בהאג

הטורקים כבר הזכירו בעבר את "תוכנית ב'" והסנקציות האפשריות על ישראל, אך לא פירטו מה בדיוק בכוונתם לעשות. עם זאת, לפי המידע שהצטבר בירושלים, "תוכנית ב'" הטורקית עשויה לכלול את הצעדים הבאים או לפחות חלק מהם:

 

נתניהו מתנגד להתנצלות, יעלון מתנגד בתוקף, ברק תמך (צילום: צפריר אביוב ) (צילום: צפריר אביוב )
נתניהו מתנגד להתנצלות, יעלון מתנגד בתוקף, ברק תמך(צילום: צפריר אביוב )

 

  • הורדת דרג הייצוג הדיפלומטי בפועל של השגרירות הטורקית בתל-אביב על ידי החזרת הממונה על השגרירות, טולגה אונג'ו, לטורקיה, ואי-מינוי מחליף. תיתכן אף הורדת דרג השגרירות.
  • אי-הסכמה למינוי שגריר ישראלי חדש במקומו של גבי לוי, שמסיים את תפקידו בשבועות הקרובים.
  • ביקור של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, בעזה במהלך חודש ספטמבר.
  • תמיכה מלאה של הטורקים בהכרה במדינה פלסטינית באו"ם, תוך פעילות ליצירת לובי של מדינות תומכות וניסיונות לבודד את ישראל בכל המסגרות.
  • הענקת סיוע משפטי למשפחות הנפגעים הטורקים בתקרית ה"מרמרה" והגשת תביעות נגד ישראל. בין היתר מדובר בתביעות שיוגשו לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC). ישראל אמנם לא חתומה על אמנת בית הדין, אך משרד החוץ הטורקי יסייע לתביעות אזרחיות של משפחות הנפגעים.
  • סיום שיתוף הפעולה הביטחוני-צבאי, שיבוא לידי ביטוי בביטולם של תמרונים משותפים ופרויקטים בתחום התעשייה הביטחונית.
  • הטלת סנקציות כלכליות וקיצוץ בהשקעות בישראל. לפי סעיף זה, אנשי עסקים ישראלים יוכלו להמשיך לפעול בטורקיה אך המדינה תימנע מצעדים לעידוד המסחר. עם זאת, נכון לשעה זו, נראה שהטיסות הסדירות בין המדינות יישארו כפי שהן ולא יופחתו.
  • ב"הורייט" דווח לאחרונה כי אנקרה עלולה לנקוט צעד נוסף: השעיית כל היחסים הפוליטיים והכלכליים בין המדינות. אגב, את אותו איום השמיע בשנה שעברה שגריר טורקיה בארצות הברית.

 

גורם מדיני בכיר העריך הערב בשיחה עם ynet כי אף שהטורקים ינקטו צעדים נגד ישראל, ולא ישיבו את שגרירם לתל-אביב, הם לא ינתקו את היחסים עמה. "ניתוק יחסים מנוגד לאינטרסים האסטרטגיים של טורקיה. הם רוצים לנהל מדיניות של

תיווך בין כולם לכולם", הסביר. טורקיה מנסה בשנים האחרונות להפוך למעצמה אזורית, המגשרת בסכסוכים בין מדינות שונות. בשנת 2008 תיווכה בשיחות השלום בין ישראל לסוריה, וכעת היא מעורבת גם בסכסוכים בסוריה, בלוב ובסומליה.

 

"לטורקיה אין אינטרס לנתק את היחסים איתנו, וגם הסחר עם הטורקים דווקא עלה בשנה האחרונה ב-40%", אמר הגורם. "אין ספק שהם יתחילו לרדוף את ישראל ויגישו תביעות נגד שרים וקצינים בכירים, אבל נתמודד עם זה כמו שהתמודדנו עם דברים כאלה בעבר", הסביר. לדבריו, אנקרה תיאלץ להסתפק בהגשת תביעות נגד אישים ישראלים מוכרים, אך מחיילי צה"ל ייחסכו תביעות כאלה, משום שהטורקים אינם יודעים מי הם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. יבוא לעזה בצעד של התרסה?
צילום: AFP
שר החוץ הטורקי דבוטאולו. מאיים בסנקציות
צילום: AFP
מומלצים