שתף קטע נבחר

דיווח: עוד עיכוב בהקמת הכור הגרעיני האיראני

דו"ח של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מגלה כי האיראנים נאלצו להשבית את הפעילות בתחנת הכוח האטומית בבושהר בשל תקלה טכנית. העיכוב הזה הוא חלק משורה ארוכה של בעיות במתקן. נציג איראן בסוכנות הכחיש את הדברים

איראן הודיעה לפקחי האו"ם לפני כשבועיים כי נאלצה להשבית באופן זמני את הכור הגרעיני שלה בבושהר, בשל תקלות טכניות. כך נחשף אמש (יום שישי) בדו"ח שהגישה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).

 

עוד דיווחים ב-ynet על הכור הגרעיני של איראן:

 

הקמת תחנת הכוח הגרעינית בידי רוסיה התעכבה כמה פעמים בשנים האחרונות, מה שהכעיס את האיראנים והעלה את הסברה כי מוסקבה משתמשת בכור כדי להפעיל לחץ דיפלומטי על טהרן. תחנת הכוח, שאמורה לספק 1,000 מגה-וואט, היתה צפויה להתחיל לפעול בתחילת השנה, אך תאריך זה נדחה בפברואר.

 

הכור הגרעיני בבושהר. לפי הדיווח, הושבת שוב לפני כשבועיים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הכור הגרעיני בבושהר. לפי הדיווח, הושבת שוב לפני כשבועיים(צילום: רויטרס)
 

רוסיה הודיעה אז כי בעיה באחת המשאבות חייבה את הוצאת הדלק הגרעיני שהוטען לתוך הכור. לפני ארבעה חודשים אמרה החברה הממשלתית הרוסית שבונה את המתקן הגרעיני, אטומסרובאקספורט (Atomsrovexport), כי החלה פעילות בתחנת הכוח ברמה נמוכה – צעד חיוני בדרך להפעלתה באופן מלא ובחיבורה לרשת החשמל של הרפובליקה האיסלאמית.

 

בדו"ח הסודי של סבא"א, שהשיג כתב של סוכנות הידיעות רויטרס, נכתב כי פקחים בינלאומיים ביקרו באתר ב-18 באוגוסט. בביקור הסבירו האיראנים כי הכור הושבת מסיבות טכניות שונות וכי הם מתכוונים להפעילו מחדש בימים הקרובים. בדו"ח לא פורטו מהן הבעיות הללו, אך דיפלומט המעורה בפרטי העניין אמר כי הוא סבור שבטהרן עיכבו את הפעלת הכור "בשל בעיה קטנה בחדר הטורבינות".

 

מתקן העשרת האורניום ליד קום - החשש העיקרי של המערב וישראל ()
מתקן העשרת האורניום ליד קום - החשש העיקרי של המערב וישראל
 

נציגהּ של איראן בסבא"א, עלי עסגר סולטנייה, דחה מכל וכל את האפשות כי חל עוד עיכוב בתחנת הכוח הגרעינית הראשונה של ארצו. "אני מניח שאין כל בעיה, וכי כל העניינים הולכים בכיוון הנכון", סיפר סולטנייה.

 

הדאגה העיקרית: תכנית העשרת האורניום

באוקטובר האחרון הוכנס לראשון דלק גרעיני לתוך הכור, אך תוך כמה חודשים נאלצו המהנדסים להוציא אותו, מחשש שהוא הזדהם בחלקיקי מתכת מהציוד הישן שבו השתמשו לבניית ליבת הכור. את בושהר החלה להקים החברה הגרמנית "סימנס" בשנות ה-70, לפני המהפכה האיסלאמית. רוסיה קיבלה על עצמה את פרויקט הקמת הכור עם נטישת האתר בידי הגרמנים.

 

ארצות הברית ומדינות מערביות אחרות דחקו במוסקבה במשך שנים כי תנטוש את התכנית בטענה כי היא עלולה לסייע לאיראן לפתח נשק גרעיני. עם זאת, הסכם שחייב את האיראנים להעביר לידי הרוסים מוטות דלק גרעיני משומשים הפיגו מעט את החששות האלה.

 

הדאגה העיקית מתכנית הגרעין האיראנית היא פעולותיה העצמאיות, כמו תכנית העשרת האורניום שלה. מדובר בתהליך שבו אפשר לייצר דלק גרעינית לכורים, אם החומר הבקיע מועשר לרמה נמוכה, אך גם חומר לפצצת אטום, אם הוא מועשר לרמה גבוהה מאוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור בבושהר. עוד תקלה?
צילום: רויטרס
ממשיך לצחוק. סולטנייה
צילום: AP
מומלצים