שתף קטע נבחר

ועדי עובדים: "לא נקנה שי לחג מטורקיה"

מנכ"ל חברת ועדים יעקב אלוש: "קיבלתי פניות מעשרות ועדים שדורשים לחזק את החרם בכל דרך אפשרית ולהביא לכך ששום ועד לא יעשה עסקים עם טורקיה"

ועדי העובדים מתכוונים להרחיב את החרם על טורקיה ולהתחייב שלא לרכוש לעובדים מתנות לחגים מתוצרת טורקית. כך צפויים 750 ועדי העובדים, שיגיעו מחר (ב') לכנס של חברת ועדים המסייעת להם ברכישת המתנות. זאת, על רקע הודעת טורקיה שהיא מורידה את דרג היחסים עם ישראל ומגרשת את שגריר ישראל בטורקיה, גבי לוי, עקב החלטת ישראל שלא להתנצל על אירועי המשט.

 

"אני משוכנע שההצעה להרחיב את החרם תתקבל רוב גדול", אומר ל-ynet מנכ"ל ועדים, יעקב אלוש, "קיבלתי פניות מעשרות ועדים שדורשים לחזק את החרם בכל דרך אפשרית ולהביא לכך ששום ועד לא יעשה עסקים עם טורקיה".

 

במציאות שבה כל רכיב מיוצר במדינה אחרת, כיצד הוועדים יכולים לדעת איזה מוצר הוא טורקי כדי להחרים אותו?

 

"לא מדובר במוצרים שרכיב אחד קטן שלהם מיוצר בטורקיה או שטורקיה היא תחנת מעבר בדרכם לארץ אלא במותגים שכתוב עליהם Made in Turkey ושכל יבואן יודע שהם טורקיים, ולא חסר כאלה, ממכשירי חשמל ועד סבונים, חיתולים וגפרורים. יש הרבה ועדים שקונים מוצרים כאלה, והם יכולים לקנות אותם ממקומות אחרים. כ-50% מהוועדים עדיין לא קנו את המתנות שלהם לראש השנה כך שהם יוכלו לבצע את החרם, והשאר יוכלו לעשות זאת בפסח".

 

מה המטרה של חרם כזה? מה הוא ישיג? איזו השפעה יכולה להיות לו על הכלכלה הטורקית?

 

"שוק המתנות לחג מגלגל 2 מיליארד שקל ולא מעט מזה זה יבוא לטורקיה, אבל זה לא העניין. לוועדים יש השפעה והם מהווים דוגמא, והתקדים של הפסקת הנסיעות מראה שהציבור הרחב הולך בעקבותיהם: בהתחלה רק הוועדים החרימו את טורקיה והיום ישראלים בקושי נוסעים לשם. ארדואן מנופף בנשק הפגיעה ביחסים כאילו שרק ישראל מרוויחה מהיחסים האלה, וצריך להראות לו שהפגיעה בטורקים מהפסקת היחסים תהיה עוד יותר קשה".

 

מה התעשיין והעובדים במפעל טורקי קשורים להחלטות ממשלת טורקיה ולמה צריך להעניש אותם עליה?

 

"כי זאת הממשלה שלהם והם צריכים להבין שלהחלטות שלה יש מחיר".

 

 

הישראלים וטורקיה: הפסיקו לנסוע, לא הפסיקו לקנות

ועדי העובדים הפועלים במסגרת חברת ועדים החליטו להפסיק לערוך נופש לעובדים לטורקיה בשנה שעברה, במחאה על אירועי המשט ועל התבטאויותיו האנטי-ישראליות של ראש ממשלת טורקיה, רג'יפ טאיפ ארדואן. הוועדים צפויים להחליט מחר להמשיך בחרם הנסיעות.

 

גם שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, הצהיר ש"לישראלים אין מה לחפש בטורקיה". היקף נסיעות הישראלים לטורקיה אכן ירד באופן דרמטי בשנתיים האחרונות.

 

ארגונים שונים וצרכנים בודדים הכריזו גם חרם כללי על רכישת מוצרים מטורקיה, אך נראה כי להצהרות הללו הייתה משמעות מעשית מעטה.

 

גם להצהרות החוזרות ונשנות של ממשלת טורקיה על צמצום העסקים עם ישראל והקפאת היחסים הביטחוניים לא הייתה השפעה מעשית. בדיקה פשוטה של ההצהרות על הקפאת העסקים הביטחוניים הראתה כי חלקן היו פשוט שקריות. מנתוני משרד התמ"ת עולה כי היקף הסחר עם טורקיה - יבוא וייצוא כאחד - דווקא עלה בשנת 2010 ב-30%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
צילום: AFP
חוף אנטליה מלונות טורקיה
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים