שתף קטע נבחר

"חוק העצור בעבירות ביטחון" הופעל השנה 5 פעמים

לפי דיווח של השב"כ לועדת החוקה של הכנסת, החוק המאפשר להשהות הבאת עציר ביטחוני בפני שופט ולהאריך את מעצרו שלא בנוכחותו, יושם עד חודש יוני 5 פעמים. בעבר טענו ארגוני שמאל כי הוא פוגע בזכויות אדם

שירות הביטחון הכללי הפעיל במחצית הראשונה של 2011 חמש פעמים את "חוק העצור בעבירות ביטחון" - כך מסר היום (ב') השב"כ ליו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו).

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בדיווח, שמועבר על-פי חוק כל חצי שנה לוועדת החוקה, צוין כי אנשי השב"כ חקרו 78 איש על-פי הדין, ובנוגע ל-73 מתוכם כלל לא הופעלו הוראות החוק. על שלושה מחמשת העצורים הנותרים הופעל הנוהל הקבוע בחוק העצור "השהיית הבאת האסיר בפני שופט לתקופה של יותר מ-48 שעות". בעניינם של ארבעה נחקרים יושמה הארכת מעצר בטרם הוגש כתב אישום, שחרגה מעבר לשלושים יום המקובלים.

 

בסוף שנת 2010 האריכה ועדת החוקה את הוראת השעה הנוגעת ל"חוק עצור בעבירות ביטחון" בשנתיים נוספות. התיקונים בחוק נוגעים בעיקר לזכויות של אסירים ביטחוניים המוחזקים בידי רשויות הביטחון, והם מאפשרים לבצע לגביהם: הארכת מעצר של יותר מ-35 ימים, השהיית הבאת עצור בפני שופט לפרקי זמן של 48 שעות, השהייה דומה של 72 שעות, הארכת מעצר שלא בנוכחות העצור, הגשת ערר שלא בנוכחות העצור ועוד.

 

ראש אגף החקירות בשב"כ אמר בדיון שהתקיים אז כי "אי הארכה של הוראת השעה תגרום פגיעה בחיי אדם, ותפגע

ביכולת שלנו לסכל פעולות טרור". חברי הכנסת מסיעות השמאל לא קיבלו טענות אלה. הם טענו כי החוק מופעל רק במקרים בודדים, וכי מקרים אלה אינם מצדיקים חקיקה כוללת, שעלולה לדבריהם לפגוע בזכויות עצירים.

 

יו"ר ועדת החוקה, ח"כ דוד רותם, אמר לאחר קבלת הדיווח משירות הביטחון הכללי כי "עצם העובדה שהדיווח החצי שנתי של השב"כ לכנסת מראה כי בכל פעם ישנם מקרים של עצירים שהיה צורך להפעיל נגדם את הוראות החוק, מוכיח לנו את החשיבות של החוק ואת החשיבות שיש בו על מנת להציל חיי אדם. כולנו רק יכולים לתאר לעצמנו, מה היה קורה אם אותם בודדים היו מצליחים לבצע את מזימתם נגד אזרחי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ רותם: "הנתונים מוכיחים את חשיבות החוק"
צילום: Shutterstock
מומלצים