שתף קטע נבחר

מצרים על הפריצה: מדינות זרות רוצות להפיל אותנו

הממסד בקהיר מתאושש מאובדן השליטה על הרחוב ומפנה את האש למדינות באזור: "יש משטרים החוששים כי יקרה להם מה שקרה פה, זו תוכנית להפלת מצרים". נתניהו: "תולשי הדגלים לא בוחלים באמצעים, אני שמח שיש קולות אחרים במצרים"

"האירועים מול שגרירות ישראל היו הלם לכל אזרח מצרי שאוהב את ארצו". כך אמר שר המשפטים של מצרים, עבד אל-עזיז אל-ג'ונדי, במה שהפך לבסיס ההסברה הממסדית המצרית: כוחו של הרחוב, התערבות חיצונית וניסיון לפגוע באינטרסים של המדינה. הבוקר (יום א'), לפני ישיבת הממשלה בארץ, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למהומות ואמר כי "תולשי הדגלים לא בוחלים באמצעים".

 

הפריצה לשגרירות ישראל בקהיר - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

נתניהו שיבח את הקולות במצרים שגינו את הפריצה לשגרירות, אבל התייחס גם לפורעים: "תולשי הדגלים לא מתעניינים בשאלות פרטניות, הם שוללים את השלום והמדינה. אני שמח שיש גם קולות אחרים במצרים ובממשל שרוצים לקדם את השלום ולהתמיד בו". הוא אמר כי ממשלתו דנה עם ממשלת מצרים בהשבת השגריר הישראלי והסגל הדיפלומטי לקהיר.

 

ראש הממשלה התייחס גם לציון יום העשור למתקפת הטרור המשולבת בארצות הברית, ואמר כי "אנחנו בעיצומו של עשור של טרור שנטוע בין מזרח ומערב ומאיים על כולם. המאבק בטרור ובאיסלאם הרדיקלי נמצא בעיצומו וטרם הסתיים, וכולנו ניצבים לאגד כוחות. כל המדינות ובוודאי הדמוקרטיות חפצות החיים".

 

בתוך כך, אמר איש ביטחון כי שגרירות ישראל עמדה במבחן התוצאה: "היתה הצדקה מלאה להשאיר שם את האנשים האלו. מה שלא היה צריך להיפרץ לא נפרץ". הוא סיפר כי שוחח עם קצין הביטחון יונתן, אותו הזכיר נתניהו בנאומו אתמול, וטען כי הפרסומים על "כמעט לינץ'" מוגזמים: "הייתי שם כמה וכמה פעמים ודיברתי גם עם יוני, והדיווחים לא בדיוק קרובים למציאות".

 

גם בארצות הברית התייחסו בהרחבה לאירועים, והביעו חשש מרמת הביטחון בשגרירויות האמריקניות ברחבי העולם. על פי דיווח ב"וושינגטון פוסט", טענו גורמים דיפלומטים בשגרירות ארצות הברית בקהיר כי "המועצה הצבאית העליונה במצרים העלימה עין מההפגנות הרבות נגד הישראלים, וכעת עליה להפגין עוצמה כדי להוכיח שהיא לא איבדה מכוחה".

 

במצרים העדיפו להפנות את האש למדינות השכנות. בראיון טלוויזיוני הוסיף שר המשפטים כי "מה שקרה הוא חלק מתוכנית המבוצעת מזה זמן להפלת מצרים. יש משטרים במדינות סמוכות החוששים כי יקרה להן מה שקרה פה", טען מבלי לציין באילו מדינות מדובר, לדעתו.

 

לדבריו, דו"ח שקיבל מפרט את סכומי הכספים - "שעולים על כל דמיון" - ומגיעים ממדינות שכנות לארגונים ואגודות במדינה. הוא ציין כי הנתונים מוכיחים כי האירועים מהווים חלק מניסיון לחבל בביטחון הלאומי ובביטחון האזרחים.

 

גם היומון המצרי הממסדי הוותיק, "אל-אהראם", המשיך באותו כיוון. גורם ביטחוני מצרי מסר לעיתון כי "האירועים שהתרחשו במצרים נועדו לפגוע במוסדות המדינה, והם חלק מתוכנית לה שלוש מטרות: סיבוך הכוחות המזוינים של מצרים בסכסוך, דחיית או מניעת הבחירות לפרלמנט כדי שמצרים לא תזכה ליציבות ולפירות המהפכה וכן מימוש אג'נדות חיצוניות שנועדו לסבך ולהביך את מצרים בפני הקהילה הבינלאומית".

 

עיתונים אחרים במדינה מדגישים הבוקר כי התנועות הפוליטיות השונות במצרים, בהן "כוחות המהפכה", מסתייגות מהאירועים סמוך לשגרירות ישראל בקהיר. בעיתונים ניתן למצוא ציטוטים ותגובות של פעילים שונים התומכים דווקא

בהפגנות לא-אלימות.

 

על פי "אל-מסרי אל-יום", "כוחות המהפכה" התנערו מהאירועים והאשימו את "שרידי המשטר הקודם", המשטר הנוכחי במצרים, ארצות הברית, מדינות ערביות אחרות ואפילו את ישראל עצמה כאחראיות להשתלשלות האירועים. על פי קו זה, ההפגנות והאלימות נועדו להכפיש את ראשי השלטון המצרי לפני שאלה מעידים במשפטו של הנשיא המודח, חוסני מובארק.

 

Read this article in English

 

בהכנת הכתבה השתתפו רועי נחמיאס, רונן מדזיני ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים עצורים במצרים
צילום: רויטרס
נתניהו. "עומד מאחורי המהומות"
צילום: גיל יוחנן
עשן מבניין השגרירות
צילום: AFP
מומלצים