שתף קטע נבחר

ביילין: הסכם שייחתם לא יחייב את הממשלה הבאה

בדיון בוועדת החוקה בשאלה אם מותר לנהל משא ומתן עם הפלסטינים בתקופת בחירות, התקומם היועץ המשפטי לממשלה על טענתו של ח"כ אופיר פינס כי חוות דעתו משקפת את עמדתו הפוליטית. "הרמטכ"ל וראש השב"כ אמרו את דעותיהם הרבה יותר ממני" , אמר רובינשטיין, "אתה פוסל כאן שורה שלמה של עובדי ציבור"

שר המשפטים, יוסי ביילין, אמר היום (ב'), כי מבחינה חוקית, אם ייחתם עתה הסכם כלשהו עם הפלסטינים, הוא לא יחייב את הממשלה הבאה. ביילין דיבר בישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, שדנה בסוגייה המשפטית אם מותר לנהל משא ומתן עם הפלסטינים בתקופת בחירות ולחתום על הסכם. השמאל טוען, כמובן, שמותר להמשיך במגעים ואף לחתום על הסכם בראשי תיבות, בעוד שהימין טוען כי אין זה מוסרי וגם לא חוקי, שכן אין לממשלה רוב.
בתווך נמצא היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, שזומן לדיון לחוות את דעתו. "ישנו המישור המשפטי הפורמלי", אמר רובינשטיין. "לפי חוק יסוד הממשלה, סעיפים 31 א' וב', ראש הממשלה ושריו ימשיכו במילוי תפקידם עד לכניסת ממשלה אחרת. ולפיכך, ניהול משא ומתן הוא בגדר סמכות הממשלה". שר המשפטים, יוסי ביילין, פירש זאת בכך שהמשך המשא ומתן הוא חוקי.
ואולם רובינשטיין הוסיף: "ודאי שהסכם צריך להיות כזה שלא יהיה חשש שעורבו בו שיקולים של בחירות, ובהקשרים אלה, חלה על היועץ המשפטי לממשלה החובה לומר לממשלה מה הם אמצעי הזהירות המתחייבים. הביקורת היא ביסודה פרלמנטרית-ציבורית. בית משפט צריך להכריע שחור או לבן. אני כיועץ משפטי צריך להציג לממשלה את כל הבעיות בנושא".
ח"כ אופיר פינס טען כי היועץ המשפטי חרג מסמכותו בחוות דעתו "ובהעלאת הבעיות באה לידי ביטוי עמדתו הפוליטית". "הייתי צריך להסתכל בך, ולומר - הדברים לא ראויים לתגובה", זעם רובינשטיין, "אני ממלא תפקיד זה ארבע שנים. אין כאן כמעט אף חבר כנסת, מימין ומשמאל, שלא באתי איתו בדין ודברים. הרמטכ"ל וראש השב"כ אמרו את דעותיהם הרבה יותר ממני. אתה פוסל כאן שורה שלמה של עובדי ציבור. אני מתפלא, וזה מקומם אותי".
פרופ' שמעון שטרית, שהוזמן אף הוא לישיבה לחוות את דעתו, טען כי ניהול המשא ומתן, וכל שכן חתימת הסכם בידי הממשלה הנוכחית, אינו חוקי. "לממשלה אין רוב כבר חצי שנה, ומאחר שהשרים הם הרשות המבצעת הם טעונים אישור של הכנסת, וזו לא אישרה את מינוים".

"לא בגלל הבחירות, אלא בגלל קלינטון"

חברי כנסת מהימין ביקשו משר המשפטים לפרט מה הם אותם אמצעי זהירות בהם נוקטת הממשלה בניהול המשא ומתן, בהתאם לחוות דעתו של רובינשטיין. על כך השיב ביילין, כי אם הממשלה תתחלף בעקבות הבחירות, כל הסכם שייחתם, אם ייחתם, לא יחייב אותה. "למרות שלכל הסכם עם הרשות הפלסטינית או הצהרה דרך צד שלישי יש משמעות עמוקה במישור הבינלאומי, הרי שבמישור הפנימי הוא אינו מחייב ואינו בלתי הפיך. כל ממשלה בעתיד תוכל להשתחרר מההסכם הזה, לצערי", ציין. "אנחנו לא מחייבים את ישראל ואת הממשלה הבאה להסכם, כי חוקית זה בלתי אפשרי, והבחירות הקרובות הן בבחינת משאל עם בעניין זה. אם העם ישיב לנו בשלילה, לא יהיה לנו מנדט לשלום".
ביילין הודה כי הממשלה חותרת להשגת הסכם, או לפחות הצהרת עקרונות, במהירות האפשרית, אך לדבריו אין זה בגלל הבחירות, אלא בשל עזיבתו הקרובה של הנשיא האמריקני, ביל קלינטון, את הבית הלבן. לדבריו, לאחר שקלינטון יסיים את כהונתו, יהיה קשה יותר לחדש את השיחות, בגלל תקופת התאקלמות של השלטון האמריקני החדש ולנוכח אופיו של זה.

פינס לא מוותר לרובינשטיין

ח"כ אופיר פינס כתב בעקבות הדיון מכתב ליועץ המשפטי רובינשטיין, שבו נאמר: "עברתי שנית על מכתבך לראש הממשלה, שפורסם על ידך לפני כמה ימים, והתרשמתי, שוב, כי מכתב זה עמוס ביטויים בעלי גוון אידאולוגי ברור ולגיטימי".
פינס מפרט עשרה משפטים שליקט ממכתבו של רובינשטיין הנראים לו כעונים על הגדרה זו, ומסיים את המכתב במילים: "כל אלו הם ציטוטים ממכתבך לרה"מ, הדומים בעיקרם לדברים שנאמרו בתקופה האחרונה ע"י פוליטיקאים רבים מהימין. הציטוטים מעידים על עמדתך האידאולוגית. לא ברור לי מדוע נזעקת כל כך בתגובתך לדברי. שמא נגעתי בעצב רגיש?"

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
ביילין. הבחירות הן משאל העם בעניין ההסכם
צילום: דודו פריד
ארכיון ידיעות אחרונות
פינס. חוות הדעת של היועץ - פוליטית
ארכיון ידיעות אחרונות
משה שי
רובינשטיין. הממשלה מחויבת לנקוט אמצעי זהירות
משה שי
מומלצים