שתף קטע נבחר

אירופה נגד הפלות: רופא לא יוכל לגלות מין העובר

הצעה באיחוד האירופי: לאסור על רופאים בבתי"ח ציבוריים לגלות להורים את מין העובר, כדי למנוע הפלות. "ידיעות אחרונות" מדווח כי באיחוד מקווים שהחוק יפתור חוסר איזון בין המינים. הורים נחושים יוכלו לפנות למרפאות פרטיות

הורים ברחבי אירופה לא יוכלו בקרוב לדעת מראש האם עומד להיוולד להם תינוק - או תינוקת. הצעת חוק, הנידונה כעת במועצת אירופה - גוף המאגד 47 ממדינות היבשת - עומדת לאסור על רופאים בבתי חולים ציבוריים לבצע בדיקות מי שפיר או בדיקות אולטרסאונד כדי לברר לבקשת ההורים מידע על מין העובר.

 

איך אפשר לדעת את מין העובר?

 

הסיבה לכך היא התופעה, הנפוצה בכמה ממדינות אירופה, של הורים שמחליטים לבצע הפלה אם מין העובר אינו תואם את ציפיותיהם.

 

מתברר שבכמה ממדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, אך גם בקרב קהילות מוסלמיות במערב ובמזרח אירופה, אם העובר הוא נקבה בוחרים במקרים רבים לבצע הפלה. לפי דו"ח שהכינו מומחים מטעם מועצת אירופה, הפלות מכוונות של בנות נהוגות בעיקר בארמניה, אלבניה, גיאורגיה ואזרבייג'אן, שם היחס בין בנים לבנות עומד על כ‭112-‬ בנים לכל 100 בנות.

 

"סכנה לכלכלות שלמות"

לפי הצעת החוק הכלל-אירופית, חוסר האיזון המספרי שנוצר בין שני המינים במדינות מסוימות כתוצאה מההפלות המתוכננות מהווה סכנה כלל עולמית.

 

"ההרג הסלקטיבי של נקבות לפני הלידה יגרום בעתיד הקרוב לירידה דרמטית של רמת היילודה בעולם, וזו עלולה לסכן את עתידן של כלכלות שלמות", קובעים המומחים. הצעת החוק תאפשר לערוך בדיקות שכאלה רק כדי לאתר בעיות רפואיות אצל עוברים.

 

למרות החוק המתוכנן, הורים הנחושים לדעת מראש את מין העובר יוכלו כמובן לפנות למרפאות פרטיות, אם הם בעלי אמצעים, או לבצע את הבדיקות הנדרשות מחוץ לגבולותיה של אירופה.

 

הפרסום על הצעת החוק הזאת עורר תגובות נזעמות של ארגוני הורים, בעיקר בבריטניה, שם זכה הפרסום להבלטה תקשורתית רחבה. גם רופאים טענו שאי-אפשר לצפות שחוק כזה ימומש בפועל.

 

הצעת החוק תועבר לאסיפה הפרלמנטרית לאישור שצפוי בחודש הבא.

 

המצב בישראל: מאשרים מהילד ה-5 ‬

התופעה של שימוש בבדיקות רפואיות לצורך בחירת מין העובר הרצוי אינה חדשה. בסין כבר הפך המנהג הזה לבעיה של ממש: עשרות אלפי הריונות מדי שנה מסתיימים בהפלות. זאת אחרי שבדיקות אולטרסאונד מגלות שמדובר בעובר ממין נקבה. גם בהודו התופעה מוכרת.

 

כדי לא לערער את האיזון הדמוגרפי הטבעי בין בנים לבנות קבעו רוב מדינות המערב סייגים אתיים נוקשים לגבי ביצוע בדיקות לזיהוי מין העובר בשלבים מוקדמים של ההריון. רוב המדינות אסרו גם על בחירת מין העובר באמצעות הפריה חוץ גופית.

 

בישראל מאושרת בחירת מין העובר באמצעות הפריה חוץ גופית במקרים שבמשפחה יש כבר ארבעה ילדים מאותו מין.

 

עם זאת, לאחרונה אסר משרד הבריאות את ביצועה של בדיקת דם חדשנית, שסיפקה מידע לגבי מין העובר כבר בשבוע השביעי להריון. הבדיקה תבוצע מעתה רק כדי למנוע את העברתן של מחלות גנטיות קשות. 




 

השתתפה בהכנת הכתבה: שרית רוזנבלום
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"ההרג הסלקטיבי של נקבות לפני הלידה יגרום בעתיד הקרוב לירידה דרמטית של רמת היילודה בעולם"
צילום: shutterstock
מומלצים