שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

ניסיון אחרון: הקוורטט ידון בפנייה הפלסטינית

נציגי הרביעייה ייוועדו לפגישת חירום בניו-יורק, בניסיון לעצור את בקשת הרשות מהאו"ם להכרה במדינה פלסטינית. באירופה חוששים מפיצול קולות: "הימים הקרובים יהיו קריטיים". ארה"ב פתחה בבליץ מדיני, במטרה לא להסתמך על זכות הווטו

ארצות-הברית לא רוצה להסתמך על הווטו, והקוורטט פתח בניסיון אחרון למנוע פנייה לאו"ם. הממשל האמריקני עושה מאמצים דיפלומטים אינטנסיביים למנוע רוב למדינה פלסטינית בהצבעה במועצת הביטחון ומנסה לשכנע לפחות שש חברות נוספות במועצה להתנגד לבקשה. במקביל, ייפגשו מחר (יום א') נציגי הקוורטט, בניסיון אחרון לחדש את המשא ומתן, ולמנוע פנייה פלסטינית חד-צדדית לעצרת הכללית ולמועצת הביטחון. באירופה, בינתיים, חוששים מפיצול קולות בהצבעה באו"ם.

 

נאום אבו-מאזן - כתבות אחרונות:

 

שליחים מטעם הרביעייה הבינלאומית (ארה"ב, האיחוד האירופי, רוסיה והאו"ם) יוועדו בניו-יורק, בניסיון להשיק מחדש את המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים, על רקע כוונת הרשות לבקש הכרה ממוסדות האו"ם. כך אמר גורם דיפלומטי באיחוד האירופי. פגישת החירום של הקוורטט תיערך לאחר שהנשיא הפלסטיני אבו מאזן הודיע בנאום דרמטי כי הוא פונה למועצת הביטחון, כדי לממש את זכות עמו למדינה עצמאית, שבירתה ירושלים. הוא הסביר שהפנייה לא נועדה לבודד את ישראל.

 

האיחוד עצמו חושש לא רק מהפנייה הפלסטינית, אלא גם מהתבזות בפורומים הבינלאומיים. 27 המדינות החברות בו עשויות להתפצל ל-3: התומכות בהצעה, המתנגדות ואלו שיימנעו. שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון, ביקרה השבוע באזור ונפגשה עם הבכירים הישראלים והפלסטינים, אבל האיחוד עצמו טרם הודיע כיצד יצביע באו"ם - אם הפלסטינים יחליטו בסופו של דבר לפנות למוסדות הבינלאומיים.

 

"הימים הקרובים יהיו קריטיים", אמרה מיה קוצ'יאנציץ', הדוברת של אשטון. "הפלסטינים הם אלו שצריכים להחליט על צעדיהם הקרובים, אבל אנחנו ממשיכים להאמין שפתרון בונה שיכול להביא לתמיכה ולאפשר את חידוש המגעים - הוא הטוב ביותר. זו הדרך היחידה להביא שלום ואת פתרון שתי המדינות, שהעם הפלסטיני רוצה". לדבריה, "אנחנו נכפיל את מאמצינו עם שותפינו, במטרה לחדש את השיחות באופן מיידי".

 

צופים בנאום אבו מאזן. רוצה מדינה, שבירתה ירושלים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
צופים בנאום אבו מאזן. רוצה מדינה, שבירתה ירושלים(צילום: AFP)

 

כדי להעביר כל הצעה להצבעה במועצה הביטחון דרוש רוב של 9 מתוך 15 המדינות החברות, אלא אם אחת מחמש החברות הקבועות מטילה וטו. האמריקנים כבר הודיעו על כוונתם להטיל וטו, אם לא תהיה ברירה אחרת, אבל כדי לא לפגוע במעמדה בעולם הערבי והמוסלמי, מקווים האמריקנים לבלום את ההצעה הפלסטינית בלי להשתמש בזכות זו.

 

תמונת מצב במועצת הביטחון: מי מתנגד, מי תומך

היעד האמריקני הוא, לפיכך, לשכנע עוד שש מדינות שיתנגדו להצעה. הבונוס הוא שהן לא יוכלו "להחליף עורן" ולהצביע בעד מדינה פלסטינית בעצרת הכללית. החברות במועצת הביטחון שיתמכו בפנייה הפלסטינית הן לבנון, רוסיה, סין, ברזיל, דרום אפריקה והודו. האמריקנים מפעילים בליץ דיפלומטי על שמונה האחרות - צרפת, בריטניה, גרמניה, בוסניה, גבון, פורטוגל, קולומביה וניגריה - כדי שיצביעו נגד.

 

האמריקנים שומרים על איפול מוחלט של מאמציהם. וטו יוטל בלית ברירה, אבל הוא אינו טוב גם לישראל. בתקשורת האמריקנית פורסמו כתבות רבות הטוענות שארצות-הברית מתרחקת מהאביב הערבי, בגלל התעקשותה של ישראל. כתבה בנושא התפרסמה גם אתמול, בעמוד הראשון של "וושינגטון פוסט", שם מתוארת ממשלתו של בנימין נתניהו כעקשנית וכפוית טובה.

 

בן רודס, סגן היועץ לביטחון לאומי, שב והבהיר בתדרוך כתבים כי "יש הרבה שיחות, ספקולציות והצהרות, אבל אנחנו לא יכולים לומר בדיוק מה הפלסטינים יעשו, ואם זה יהיה בשבוע הבא. בכל מקרה, אנחנו הבהרנו את עמדתנו בכל הקשור למועצת הביטחון ונטיל בוטו על פנייה חד צדדית פלסטינית להכרה במדינה". לדברי רודס, הנשיא אובמה יבהיר בנאומו בעצרת הכללית מדוע הוא מאמין שאפשר להשיג שלום רק במשא ומתן: "פעולות באו"ם לא פותרות את הבעיות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן, בנאום אתמול
צילום: רויטרס
נתניהו ואשטון. איך תצביע אירופה?
צילום: אבי אוחיון,לע"מ
אובמה. וטו - רק בלית ברירה
צילום: AP
מומלצים