שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, AP

הגבוני האחרון: "האזרחים כאן מודעים לאפקט"

פבריק אומבגיו, בנו של שגריר גבון האחרון בארץ, מכיר היטב את יחסי המדינות ואת האינטרסים של ארצו. בשיחה עם ynet העריך כי בהצבעה באו"ם תימנע: "יש לנו אינטרסים בשני הצדדים"

עדיין לא ברור מתי יצביעו מועצת הביטחון והעצרת הכללית על הבקשה של הפלסטינים להכרה במדינתם, אבל המאמצים של ישראל עדיין מתרכזים במדינה קטנה במערב אפריקה - גבון, שעדיין לא החליטה כיצד תצביע במועצת הביטחון. האם הגבונים עצמם מודעים לחשיבות המעמד? "האנשים פה לא מעורבים בפוליטיקה בינלאומית כמו אזרחים בישראל, ולרוב לא יודעים מה קורה אצלכם, אבל הפעם רוב האנשים מודעים לדילמה ולאפקט שהיא יוצרת". כך בשיחה עם ynet הסביר הגבוני "הכי ישראלי שיש", פבריק אומבגיו.

 

קרב הכרה באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet

  

אומבגיו (37) בנו של שגריר גבון האחרון שכיהן בישראל עד לפני כעשור, התגורר בארץ במשך שלוש שנים ובמהלכן למד בטכניון. לאחר מכן עבד בחברה ישראלית. הוא עדיין שומר על קשר עם גורמים בישראל ומדי פעם גם קופץ לביקור.

 

העצרת הכללית. גבון תפעל לפי האינטרסים שלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
העצרת הכללית. גבון תפעל לפי האינטרסים שלה(צילום: AFP)

 

"בינואר הייתי בחופשה בת שבועיים בישראל. אני מאוד אוהב את המדינה שלכם וכך מרגישים יתר אזרחינו שבקשר עם ישראל", סיפר אומבגיו בשיחת טלפון מגבון. למרות זאת, ציין אומבגיו כי ארצו לא שונה ממדינות אחרות בעולם ובהצבעה באו"ם על הכרה במדינה פלסטינית, תפעל גבון בהתאם לאינטרסים המדיניים שלה. לכן, הוא סבור כי המאמצים הדיפלומטיים של ישראל לא ישפיעו על מקבלי ההחלטות בארצו.

 

"יש לנו יחסים טובים עם העולם הערבי וגם יחסים טובים עם הישראלים ועם האמריקנים", הסביר הגבוני, "לכן, אני מאמין וגם חושב שנכון שגבון תימנע בהצבעה הזו ולא תיקח צד, יש לנו אינטרסים בשני הצדדים".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

לדבריו, למרות שלפי שעה היחסים הדיפלומטיים לא סדירים, הקשרים בין המדינות די טובים ולסכסוך הישראלי-פלסטיני אין השפעה עליהם. "אם היו כועסים פה, לא היו מזמינים אתכם להקים פה כל מיני פרויקטים", הבהיר אומבגיו, "אפשר לשאול כל ישראלי שעובד ומגיע לכאן פעם אחר פעם. הוא יכול להסתובב בלי בעיה, לדבר, להיות חופשי ככל אדם כאן וללכת לכל מקום בבטחה".

 

הוא הוסיף: "המדינות מעולם לא הפסיקו להיות חברות. מאז ימי דוד בן-גוריון הקשרים לא פסקו". כשנשאל אם להערכתו, ארצו תשיב את שגרירה לישראל, השיב בחיוך ובעברית "בעזרת השם", והעריך כי בעתיד יחסיהן עוד יתחזקו.

 

"כסף וכלכלה מדברים"

ומה מעריכים הישראלים שחיים בגבון? "אם זה תלוי בנשיא, הוא יבחר להימנע, כדי לצאת בסדר גם עם האמריקנים", העריך גם אהרון גל, נציג החברה הישראלית "טלמניע", שבימים אלה מקימה במדינה תחנת כוח מתקדמת שתפעל על גז טבעי.

 

גל, שמתגורר במדינה האפריקנית כשנה וחצי, סיפר אתמול: "אין כאן הילולות, המדינה שקטה ורגועה כרגיל, היום לא שונה מימים אחרים. קצת כותבים על הנושא בעיתון אבל לא מעבר לזה, בטח שלא מניפים דגלים".

 

לדבריו, הישראלים המעטים שנמצאים כיום במדינה לא חשים איום או לחץ כלשהו, על רקע הדרמה באו"ם. "אותנו הנושא מאוד מעניין, אבל בגבון לא רואים ולא שומעים, למעט אולי גורמי שלטון. לדעתי, רוב אזרחי גבון ממש לא יודעים מה קורה היום באו"ם, ואין להם באופן כללי איזו תפיסה לגבי ישראל".

 

בנוגע למיעוט המוסלמי במדינה, אליו משתייך גם הנשיא עלי בונגו אונדימבה, אמר גל כי "אין כאן הקצנה או קיצוניות דתית כזו או אחרת. כולם כולל הנשיא שומרים על דתם על אש קטנה. ישנן תפילות יום שישי, הן המוניות לעיתים, אבל לא

יותר מזה".

 

הוא גם ציין כי במסגרת עבודתו נפגש עם כמה פוליטיקאים מקומיים ומעולם לא נתקל בעוינות או בביקורת על מדיניותה של ישראל. עם זאת, להערכתו רובם תומכים בפלסטינים. "אין להם בעיה איתנו, ויש שגריר נודד שמבקר פה מדי פעם, אך יש להם יחסים סדירים עם מדינות אפריקה ועם מדיניות ערביות ומוסלמיות", אמר גל, "קדאפי למשל השקיע פה הרבה כסף, וכידוע כסף וכלכלה מדברים".

 

מנכ"ל "טלמניע", יצחק אלישיב, שלפני כעשור פתח את השער לקשרי החברה בגבון, הוסיף: "אדם ממוצע ברחוב לא כל כך ידע מי זו ישראל, אולי בשל היות מרבית האזרחים נוצרים הם מודעים לירושלים הקדושה ששוכנת בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא הגבוני. יעדיף להימנע?
צילום: EPA
מומלצים