שתף קטע נבחר

פרדי מרקורי חי: ראיון עם מלך הדראג שרשביל

בזמן שמלכות הדראג הפכו למיינסטרים, מלכי הדראג עדיין לא זוכים לחשיפה. תכירו את שרשביל (אביבית קציל), ישראלית החיה בלונדון ומגיעה בדמות פרדי מרקורי לפסטיבל וויגסטוק

דראג קווינס, מלכות דראג, הפכו בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מהקהילה הגאה בישראל. אמני הבמה הצבעוניים המחופשים לנשים, הפכו בחלקם עם הזמן לכוכבים של ממש, המופיעים לצד כוכבים אחרים באירועים גדולים, ואפילו מגיעים ומצטלמים באירועים יחצניים-סלבריטאיים.

 

 

אבל גם כאשר מלכות הדראג הפכו למיינסטרים של ממש, הקבוצה המגדרית המנוגדת - אם ניתן לכנותה כך - נשים המחופשות לגברים ונקראות מלכי דראג או דראג קינגס, נותרו מחוץ לסצינה. "אני לא יודעת לומר לך באופן ודאי מה הסיבה לכך, אבל אני די משוכנעת שזה נעוץ במהות ההופעות", מספרת אביבית קציל, דראג קינג ישראלית המתגוררת בלונדון, ותשתתף בפסטיבל ה"וויגסטוק" שיתקיימו מחר (ו') במתחם גן מאיר שבתל-אביב.

 

קציל כדראג קינג שרשפיל, בתפקיד פרדי מרקורי. מחמאה ממאהב של פרדי (צילום: ישי בוטבול) (צילום: ישי בוטבול)
קציל כדראג קינג שרשפיל, בתפקיד פרדי מרקורי. מחמאה ממאהב של פרדי(צילום: ישי בוטבול)

 

קציל, שכדראג קינג מכנה עצמה "שרשביל" (על שמו הערבי של גרגמל מ"הדרדסים") מסבירה כי מהותן של הופעות הדראג הגבריות פעמים רבות היא יותר מגדרית, אולי אפילו מחאתית, ופחות אמנותית או צבעונית כפי שאנו מכירים ממלכות הדראג. "הפן האמנותי של הדראג קווינס מוצלח, צבעוני וקברטי, ולכן מעלים מופעים מקצועיים של ממש", היא מחמיאה למלכות. "באותו זמן, הדראג קינגס נותרו באנדרגראונד, בקהילה. אני מכירה המון דראג קינגס שהפכו לגברים של ממש בסופו של דבר". 

 

מירושלים ועד פרדי מרקורי

קציל מופיעה על במות כגבר כבר כעשור, כאשר את צעדיה הראשונים בתחום עשתה בעיר מולדתה ירושלים והיתה למלך הדראג הראשון של העיר. ללונדון עברה בעקבות האהבה, עם זוגתה שהחלה בלימודי רבנות שם. עם הזמן התמקצעה והחלה להופיע כחלק מה-"The Shmooz Brothers", שלישיית דראג קינגס יהודים. השלישייה זכתה להצלחה ופרסום רב ואף הופיעה במסגרת פסטיבל הפרינג' באדינברו, העלתה מופע קברטי שעסק בקונפליקט הישראלי-ערבי מזווית קצת שונה.

 

אביבית קציל, הגרסה הטבעית. פתוחים יותר לדראג קווינס (צילום: אנדי בירד) (צילום: אנדי בירד)
אביבית קציל, הגרסה הטבעית. פתוחים יותר לדראג קווינס(צילום: אנדי בירד)

 

בארץ, נזכה לראות את אחת הדמויות המרכזיות של קציל: דמותו של פרדי מרקורי. "אני יכולה לומר ששני האמנים שהשפיעו עלי יותר מכל, לאורך כל השנים, היו פרדי מרקורי וקייט בוש. שניהם גם בריטים, כך שמאוד התחברתי אליהם".

 

ומה משך אותך להופיע כמותו?

 

"התחלתי לעשות את זה כי צחקו עלי שאני דומה לו, שיש לי תווי פנים דומים לשלו ושמבחינה אנרגטית אני דומה לו מאוד. בפסטיבל אדינברו ב-2008 ניגש אליי גבר כבן 55, ואמר לי 'תשמעי את לא יודעת, אני הייתי אחד המאהבים של פרדי מרקורי. את נראית בדיוק כמוהו'. זו היתה מחמאה ענקית עבורי".

 

איזה שיר שלו תבצעי במופע?

 

"'Don't Stop Me Now'. זה אחד השירים המשמעותיים יותר בקריירה שלו ואחד מאלה שיותר מאפיינים את פרדי ואת האנרגיה שלו".

 

ולצד שמחת ה"וויגסטוק" הגדולה, מספרת קציל גם על החשיבות שבדמות. "ה'וויגסטוק' ייערך השנה בסימן העלאת המודעות למאבק באיידס ודמותו של פרדי מרקורי שמזוהה עם המאבק, מתאימה יותר מכל אחת אחרת למופע הזה", מספרת קציל.

 

הדמות המצוירת המצליחה ליזי דה לזי פוגשת את קציל בדמות הדראג (יצרה: רות סלווין)

 

"לפני 20 שנה, כשפרדי מת, לא היו את הכלים להתמודד עם המחלה. רק חמש שנים לאחר מכן הגיע הקוקטייל, הטיפול התרופתי. כיום אנשים חיים עם נגיף ה-HIV.

זה לא פיקניק עדיין, אבל אנשים בהחלט יכולים לחיות עם זה. חשיבות העלאת המודעות היא בכך שאסור להקל ראש. אפילו שיש טיפול, להשתמש בקונדום. המניעה מאוד פשוטה. זה המסר".

 

"לצד הדברים האלה", היא מוסיפה, "יש דברים חמורים שלא השתנו מאז שמרקורי מת ועד היום, וזו האפליה של נשאי HIV. אנשים עדיין מופלים לרעה. עדיין קיימת סטיגמה ובורות סביב המחלה והנשאוּת, לא רק בארץ.

 

"כדראג קינג, בהקשר למלחמה באיידס, אני גאה בכך שאנו משתמשים במוזיקה ובהומור כדי להעביר מסר חשוב. כל אחד מהאורחים שלנו יכול להתחבר לנושא מתוך הומור. כאמנים, אנו יכולים כאן לקחת נושא מורכב כמו זה ולהפוך אותו לנגיש יותר לציבור. אנו נרתמים בהתנדבות מלאה להופיע, באמת רק כדי להעביר את המסר הכל כך חשוב הזה".

 

פסטיבל "וויגסטוק" יתקיים מחר (ו') 23.9 מ-11:00 ועד 14:00 בגן מאיר בתל-אביב, בהשתתפות מלכות הדראג קיי לונג, "פאות קדושות", גלינה פור דה ברה, מלך הדראג שרשביל פורטה ורבות ורבים אחרים. עוד בפסטיבל: ההרכב Epiphony. הנחיה וניהול אמנותי: ציונה פטריוט ואסתי זקהיים. הפקת הפסטיבל: יואב ארנון וענת ניר

 

במהלך הפסטיבל ניתן יהיה לקיים בדיקות HIV ללא תשלום בניידת הבדיקות האנונימיות של הוועד למלחמה באיידס או במרכז הגאה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קציל-שרשפיל-מרקורי. השראה אישית
צילום: ישי בוטבול
לאתר ההטבות
מומלצים