שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

הפלסטינים על הצעת הקוורטט: לא סוגרים הדלת

בראיון ל-ynet הגיבה חנן עשראווי, חברת המשלחת הפלסטינית לאו"ם, לקריאת הקוורטט לחזור למו"מ, ואמרה כי הם ידונו על כך ברמאללה. את נאומו של נתניהו היא כינתה "תרגיל ביחסי ציבור", והוסיפה: "המדינה הישראלית יכולה להיות נוצרית, יהודית או בודהיסטית"

אבו מאזן נאם , נתניהו הגיב , הקוורטט הציב לוח זמנים למשא ומתן , וכעת - ברשות בוחנים את ההצעה. חנן עשראווי, חברת הועד הפועל של אש"ף וחלק מהמשלחת הפלסטינית לאו"ם, אמרה בראיון ל-ynet כי הפלסטינים יצטרכו לשבת ולהחליט אם לקבל את קריאת הקוורטט לחזור למשא ומתן מואץ ולהגיע להסכם בשנת 2012. "אבו מאזן ישוב לשטחי הרשות וידון בהצעה עם ההנהגה הפלסטינית. אנחנו לא סוגרים אף דלת, אך נשיב להצעה מרמאללה".

 

ערב דרמטי באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

אמש, שעות ספורות לאחר נאומי מנהיגי ישראל והרשות, הודיעה הרביעייה הבינלאומית - ארצות הברית, האיחוד האירופי, האו"ם ורוסיה - כי ברצונה לראות פגישה ישראלית-פלסטינית תוך חודש והצעות מקיפות בעניין הגבולות והביטחון תוך שלושה חודשים. כמו כן, נמסר כי על הצדדים להשיג התקדמות משמעותית תוך חצי שנה. ההסכם הסופי, לפי ההודעה, צריך להיחתם עד סוף שנת 2012. עוד נמסר כי "הקוורטט יכנס ועידה בינלאומית במוסקבה".

 

נציגי הקוורטט קוראים למו"מ, אמש בניו יורק (צילום: AP) (צילום: AP)
נציגי הקוורטט קוראים למו"מ, אמש בניו יורק(צילום: AP)
 

ההודעה פורסמה בתום פגישה בניו יורק בין מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון, מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ושר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. בהצהרה, מזכיר הקוורטט תוכניות קודמות, כמו "מפת הדרכים" של ג'ורג' בוש ויוזמת השלום הערבית מ-2002, ומבטיח "להיות פעיל ומעורב, לעודד ולבחון את

התהליך" ולקיים פגישות מעקב באופן סדיר.במקביל, מסר שגריר לבנון באו"ם כי מועצת הביטחון תתכנס ביום שני להתייעצות ראשונית בנוגע לבקשה הפלסטינית להכרה במדינה עצמאית.

 

עשראווי הגיבה גם לנאומו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מול העצרת הכללית, ואמרה כי היא לא התרשמה ממנו במיוחד. "האזנתי לנאום בקשב רב, אך אני יכולה לומר כי זה היה תרגיל ביחסי ציבור ולא יותר. אם הוא רוצה לעשות יחסי ציבור הוא יכול, אך הוא חייב להבין כי אין זמן יותר לטריקים משום שהמצב רגיש מאוד. הוא חייב להבין - זה רגע האמת".

 

באשר לקריאתו של נתניהו לאבו מאזן להיפגש כבר עכשיו בבניין האו"ם, אמרה עשראווי כי "הנשיא מוכן להיפגש תמיד, אך האם נתניהו מוכן לעצור את הבנייה בהתנחלויות? האם הוא מוכן לדון על משא ומתן בקווי 1967? האם הוא מוכן לקבל את החלטות האו"ם? אם תשובתו תהיה חיובית, אז נוכל להיפגש. אנחנו נמצאים במשא ומתן כבר 20 שנה,

עייפנו מבקשות להיפגש רק כדי להיפגש".

 

עשראווי מתחה בראיון ביקורת על הטיעון שישראל היא מדינה קטנה מוקפת אויבים. "תפסיקו להשתמש בתירוץ הזה. גם מדינות קטנות יכולות לעשות שלום. אנחנו הסכמנו לכך שנחיה על 20% משטח פלסטין ההיסטורית, זאת הצעה נדיבה". באשר לדרישה הישראלית להכרה פלסטינית במדינת ישראל כמדינה יהודית, אמרה עשראווי כי "המדינה הישראלית יכולה להיות נוצרית, יהודית או בודהיסטית מבחינתנו. זה לא עניין שלנו ולא איכפת לנו כיצד אתם מגדירים את עצמכם".

 

באשר לביקורת שמתחה הנהגת חמאס על נאומו של אבו מאזן והגדרתה אותו כ"ריק מתוכן", הדגישה עשראווי כי הנאום היה נאום לאומי אשר כוון לכל הפלסטינים, לא משנה לאיזה פלג הם משתייכים. היא הוסיפה כי אין להנהגת

הרשות חשש שחמאס ירים את ראשו עם חזרתה של המשלחת הפלסטינית חזרה מניו יורק. "אנחנו יודעים שדעת הקהל ברשות הפלסטינית מאוד תומכת בנו ובמהלך שביצענו".

 

לבד מעשראווי, קרא גם סאיב עריקאת, חבר צוות הממשא ומתן הפלסטיני, לישראל "לנצל את ההזדמנות" שנוצרה לנוכח ההצעה שגיבש הקוורטט. "אנו מוכנים לעמוד במחויבויותינו במסגרת הגדרות מפת הדרכים והחוק הבינלאומי, אך על ישראל להיענות ולהפסיק את הקולוניזציה של הגדה המערבית ומזרח ירושלים".

 

מוקדם יותר אתמול, הכריז אבו מאזן מעל בימת העצרת הכללית כי ביקש ממזכ"ל האו"ם לקבל את פלסטין כמדינה. בנאומו הוא תקף בחריפות את ישראל, האשים אותה בהרס כל התקוות, אך אמר שיהיה מוכן למשא ומתן - בתנאי שישראל תפסיק את הבנייה בהתנחלויות.

 

בגדה המערבית יצאו אלפים לחגוג ברחובות בעקבות הנאום ההיסטורי. "אנחנו חוגגים בגלל שאבו מאזן מקים לנו מדינה", אמר רים אל-מסרי, בת 30 משכם. חוץ מחגיגות, נרשמו גם הפרות סדר בכמה מוקדים בגדה ובמזרח ירושלים, במסגרתן נהרג פלסטיני מאש צה"ל בעימות בכפר קוסרא.

 

נתניהו עלה לנאום לאחר הנשיא הפלסטיני, וטען כי הפלסטינים רוצים מדינה בלי שלום. הוא הבהיר שלא יתפשר על סידורי הביטחון, וקרא לאבו מאזן לפתוח באופן מיידי בשיחות שלום. "שנינו טסנו לניו יורק, שנינו באותה עיר, למעשה באותו בניין", אמר, "בוא ניפגש היום, בבניין האו"ם. מי יהיה כאן כדי לעצור אותנו? אם אנחנו באמת רוצים שלום, מה ימנע מאיתנו להיפגש היום ולהתחיל בשיחות השלום? אני מציע שנדבר בפתיחות, let's talk דוגרי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עשראווי ואבו מאזן. "נאום לאומי"
צילום: AP
נתניהו בעצרת הכללית. "באותו בניין"
צילום: רויטרס
המונים ברמאללהבעת נאום אבו מאזן
צילום: גיל יוחנן
קלינטון ואשטון בניו יורק. פעילות ומעורבות
צילום: AFP
מומלצים