שתף קטע נבחר

השומר הצעיר

המראה המינימליסטי שלו לא מרמז ולו בקצת על הטעם המדהים שהוא מחביא בתוכו - מיכל וקסמן מתענגת על שומר צעיר וטרי ומשלבת אותו בסלט, מרק ופסטה

בשבת האחרונה הזזנו את השעון אחורה, במחי סיבוב מחוגים נלקח מאתנו אחד מיתרונותיו הגדולים של הקיץ. בימים האחרונים התחיל סוף-סוף האוויר לזוז קצת, פתאום אפשר לכבות את המזגן אחר-הצהריים וליהנות מבריזה קלה עם הקפה בחצר, לצאת עם הילדים והסאלוקית לגינה השכונתית בלי לנטוף, ולחזור לארוחת ערב כשבחוץ עדיין אור. לא עוד. מעכשיו יתקצרו הימים לאלתר, באופן לגמרי לא טבעי, ומלנכוליית ראשית הסתיו תבצבץ ביתר שאת, עד שתגיע לשיאה עם הדממה המעיקה של יום כיפור.

 

עוד בערוץ האוכל:

 

יש משהו לא ברור, אפילו מתעתע בראשיתו של הסתיו. הוא מתגנב אל חיינו באפלוליות, מוהל את משבי הרוח הקלילים שלו בנשיקות חושך מוקדמות ובמשפחתיות חונקת של יותר מדי חגים ומועדים.

 

צבעוניותם של שפע פירות הקיץ מתחלפת בניחוח של גויאבה, מתיקות של אנונה, רכות חמאתית של אבוקדו ולחיים תפוחות של אפרסמון. בין כל אלה מציצות פה ושם גם פקעות שמנמנות של שומר צעיר. שכבות של גלדים לבנים ובשרניים עוטפות זו את זו ולראשן עטרת של זיפים ירקרקים. רמיזת טעם וריח אניסי מתקתק. התפצחות נעימה בפה. אהבה גדולה ללימון ושמן זית.

 

מתפצח בפה - שומר טרי (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
מתפצח בפה - שומר טרי(צילום: מיכל וקסמן)

 

השומר מנקה את החיך מטעמים כבדים שמסרבים לעזוב. מרגיע את הבטן אחרי עוד ארוחת חג מסיבית או מרפד אותה לקראת הצום. זוכר במתיקותו את השמש ששוקעת ומזכיר בבשרנותו את הגשם שעוד יירד.

 

סלט שומר

פשוט, נקי, מינימליסטי ומרענן. הולך טוב עם הכל וגם ככה, עם עצמו.

 

המרכיבים:

2-3 פקעות שומר

מיץ וקליפה מגוררת מליים או לימון טריים

מלח גס

2 כפות שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מנקים את פקעות השומר: מסירים את הבסיס המעוצה. מסירים את הענפים שמציצים מראשה של הפקעת ואת הגלד החיצוני, אם הוא סיבי.
  2. מכינים את הסלט: פורסים את השומר לפרוסות דקיקות. מוסיפים מיץ וקליפת לימון מגוררת, מלח ושמן זית. מערבבים היטב.
  3. מגישים כתוספת לבשר או לדגים או ככרסום ליד הדרינק. טעים גם אחרי יום במקרר כשהוא כבר קצת פחות קראנצ'י וקצת יותר כבוש.

 

סלט שומר - קל להכנה וטעים מאד (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
סלט שומר - קל להכנה וטעים מאד(צילום: מיכל וקסמן)
 

מרק שומר ועגבניות

המרכיבים (ל-4-6 מנות):

2 פקעות שומר, מנוקות ופרוסות

1 בצל, פרוס דק

1 תפוח אדמה קטן, מקולף וחתוך לקוביות

1 שן שום, פרוסה

1 קופסה של עגבניות תמר שלמות (עדיף של mutti או של cerio) או 1/2 ק"ג עגבניות תמר טריות, מקולפות וחתוכות לקוביות

6 כוסות מים או ציר/מרק עוף

2 כפיות מלח גס

2 כפות פרנו או עראק איכותי

 

 (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
(צילום: מיכל וקסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר גדול מחממים את השמן עם השומר, הבצל, תפוח האדמה והשום. מטגנים את הירקות בשמן על אש בינונית במשך 10 דקות עד שהם מתרככים אבל לא משחימים.
  2. מוסיפים עגבניות ומערבבים. מבשלים 10 דקות נוספות. מערבבים מדי פעם.
  3. מוסיפים מים ומלח. מערבבים. מביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים במשך שעה ברתיחה מתונה.
  4. בעזרת מקל טחינה, מעבד מזון או בלנדר, טוחנים את הירקות שבמרק עד לקבלת מרק אחיד וסמיך. מוסיפים פרנו או עראק ומבשלים ברתיחה, ללא מכסה, עשר דקות נוספות. מגישים חם, אפשר עם תוספת של פרמזן מגורר מעל.

 

מרק שומר ועגבניות (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
מרק שומר ועגבניות(צילום: מיכל וקסמן)

פסטה עם שומר צלוי בתנור

המרכיבים (ל-2 מנות):

1/2 חבילה (250 גרם) פסטה ארוכה 

2 פקעות שומר מנוקות, חצויות ופרוסות דק

עלי השומר שמבצבצים מתוך הפקעות, קצוצים דק

2 שיני שום, פרוסות דק

1 צ'ילי אדום טרי, פרוס דק

קורט נדיב של מלח גס

מיץ וקליפה מגוררת מלימון טרי

1/3 כוס שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרתיחים מים לבישול הפסטה.
  2. בתבנית רחבה מערבבים שומר, שום, צ'ילי, מיץ וגרידת לימון, מלח ושמן זית. מכסים בנייר כסף ומכניסים לתנור החם בשליש העליון שלו. צולים במשך 20 דקות. מסירים את נייר הכסף וצולים 10 דקות נוספות.
  3. מבשלים את הפסטה לפי הוראות היצרן. משתדלים לתזמן את בישול הפסטה עם צליית השומר כך שיסתיימו באותו הזמן. מסננים את הפסטה ממי הבישול. משקים במעט שמן זית ומערבבים. מערבבים את הפסטה עם השומר הצלוי ועלי השומר הקצוצים. מגררים מעט פרמזן מעל ומגישים מיד.

 

פסטה עם שומר צלוי בתנור (צילום: מיכל וקסמן) (צילום: מיכל וקסמן)
פסטה עם שומר צלוי בתנור(צילום: מיכל וקסמן)

 

  • לבלוג האוכל של מיכל וקסמן, מחברת רבי המכר "ארוחת ילדים" ו"טעמים ראשונים"  


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שומר צעיר
צילום: מיכל וקסמן
פסטה עם שומר
צילום: מיכל וקסמן
מומלצים