שתף קטע נבחר

נתניהו מסרב? פוטין יאכיל את התנין האיסלאמי

הוא ינהל יחסים קורקטיים עם ארה"ב, ימשיך להחזיק בתפישה אנטי-מערבית וינסה להשיב לרוסיה את מעמדה כמעצמת על. על הדרך הוא ימכור נפט, גז ונשק לכל המרבה במחיר, גם אם ללקוח קוראים איראן או ישראל. כך תיראה רוסיה של פוטין גרסה 2.0?

"דמיטרי מדבדב מתיישב בכיסא הנהג של מכונית חדשה, מביט מסביב ובוחן את לוח המחוונים ודוושות הגז והבלמים. ואז הוא מגלה שלמכונית אין הגה. הוא פונה לוולדימיר פוטין ושואל אותו: 'ולדימיר לדימירוביץ', איפה ההגה?' פוטין שולף מכיסו שלט רחוק ואומר: 'אני אהיה זה שאחראי על הנהיגה'".

 

החל משבוע שעבר, לא בטוח שבממשלו של ברק אובמה, ובקהילה הבינלאומית בכלל, עוד צוחקים לשמע הבדיחה שסיפרו בעבר דיפלומטים אמריקנים לעמיתיהם במחלקת המדינה בוושינגטון. לא יצחקו משום שנפל דבר ברוסיה, דבר בעל השלכות ארוכות טווח למדינה עצמה ולעולם כולו. הנשיא דמיטרי מדבדב הודיע כי הוא מפנה את מקומו וממליץ על ראש הממשלה ופטרונו הפוליטי, ולדימיר פוטין, לרוץ לנשיאות המדינה מטעם מפלגת השלטון.

 

הודעתו של הנשיא הרוסי לא הפתיעה איש משום שמאז כניסתו לתפקיד ב-2008 הוא זכה לכינוי "הבובה של פוטין", ונתפש כממלא מקום זמני בלבד שבסך הכול מסייע לאיש הכול יכול ברוסיה לדלג מעל מגבלות החוקה ולשוב להנהגת המדינה.

 

לא עוזב לרגע את הגה ההנהגה הרוסית. פוטין (צילום: AP) (צילום: AP)
לא עוזב לרגע את הגה ההנהגה הרוסית. פוטין(צילום: AP)

 

מרגע שישוב פוטין לכס הנשיא הוא לא צפוי לעזוב אותו כל כך מהר ולמעשה להישאר בו אפילו עד שנת 2024. ככה זה כשהפרלמנט הרוסי - ביוזמת מדבדב, אלא מי - מאריך בסוף 2008 את כהונת הנשיא לשש שנים. משמעות הדבר היא שפוטין יוכל, על פי החוק, לכהן שתי קדנציות רצופות נוספות. הוא כבר עשה זאת בשנים 2000-2008.

 

המנהיג הבא ידוע, המדיניות לא

אז אם זהות השליט הבא של רוסיה כבר ידועה, יש עוד כמה סימני שאלה שממתינים למענה. איזה פוטין יקבלו רוסיה והעולם? האם יקבלו בריון שכונתי או איש של שלום? האם סוכן הקג"ב לשעבר ינהיג את המכונית הרוסית לעבר דמוקרטיה חופשית או דווקא לאוטוקרטיה שלא היתה מביישת את ימי ברית המועצות האפלים?

 

הצרחת כלים ברוסיה - כתבות אחרונות ב-ynet:

מתחלפים: פוטין לנשיאות, מדבדב לראשות הממשלה

הרוסים לא מתרגשים: "לא מתחשבים בדעותינו"

מדבדב: "העם יותר אוהב את פוטין"

תעלומה ברוסיה: האם פוטין עבר ניתוח פלסטי?

 

ומה יהיה יחסו של הנשיא הרוסי הבא ליריבה הגדולה מימי המלחמה הקרה? האם אתחול היחסים עם ארצות הברית, שהחל עם כניסתו של אובמה לבית הלבן, עומד בפני סכנה? האם בקרוב יחזה העולם בדוב רוסי שרוצה כמה שיותר נתחים עסיסיים מבשר השליטה על העולם? וגם: איך תשפיע בחירתו מחדש של המאצ'ו מהקרמלין על יחסיו עם ישראל ועל עמדתו בסוגיית הסכסוך הישראלי-פלסטיני?

  

"בתפקיד ראש הממשלה הצליח פוטין לצבור כוח רב - אפילו על חשבון הנשיא מדבדב. כשפוטין בא לתת דין וחשבון בפני הנשיא, לא היה ברור מי כאן הבוס", מסביר ל-ynet ד"ר זאב חנין מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר אילן והמדען הראשי של משרד הקליטה. "פוטין גם ערך שינויים מבניים במפלגת השלטון 'רוסיה מאוחדת' שלא מאפשרים שטח פנוי לאף מתחרה אחר. הרפורמה אפשרה לו לשלוט במנגנון המרכזי שמקשר בין האליטות לעם".

 

בקרמלין רוצים לשוב ולהיות גורם משפיע בעולם על חשבון ארה"ב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בקרמלין רוצים לשוב ולהיות גורם משפיע בעולם על חשבון ארה"ב(צילום: AFP)

 

כאשר נשאל לגבי ההתנגדות הפוליטית לפוטין ברוסיה, ד"ר חנין אומר כי "האופוזיציה הליברלית חלשה מאוד ורואים זאת בשטח". ואיך תיראה מדיניות הפנים הרוסית בעידן פוטין בגרסה 2.0? "ההנחה היא שמבחינת מדיניות פנים, השלטון הרוסי ייזום ליברליזציה בשטחים מסוימים, אבל לא צפויות הפרטה וחלוקת משאבים מחדש כפי שהיה בסוף עידן בוריס ילצין".

 

רוחות של ליברליזיה ינשבו ברוסיה?

מראט גלמן, לשעבר גורם משפיע בפוליטיקה הרוסית ובעל בריתו של פוטין, גם כן לא רואה את רוסיה נפתחת בעתיד הקרוב בפני רוחות של ליברליזציה גדולים. "סביר להניח שפוטין יתקשה לאמץ רפורמות שמעבירות כוח מהקרמלין, כמו לדוגמה כינון מערכת משפט עצמאית", אמר גלמן בשבוע שעבר לעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס".

 

מנפלאות פוטין:

הציל צוות טלוויזיה ממלתעות טיגריס

לימד ג'ודו ב-DVD

צלל בים וחיפש אוצרות

נהג מכונית מרוץ בפורמולה 1

נשים התפשטו למענו

 

"זה לא פשוט, משום שהוא יצטרך להתגבר על דברים שהוא גרם להם בעצמו", אמר גלמן. "קשה לך להילחם בעצמך. זה פוטין שונה, אבל באותה עת גם אותו פוטין שכולם מכירים. סגנון הניהול שלו הוא אנכי. זו דרך הניהול היחידה שהוא מכיר. לנהל משהו מאוד מסובך, להתחשב בדעות סותרות - הוא מעולם לא למד איך לעשות את זה".

 

אולם, גם גלמן חושב שפוטין ייזום כמה צעדים ליברליים במהלך כהונתו הבאה כנשיא. לדבריו, בהופעתו הראשונה כמועמד הנבחר לנשיאות, פוטין הורה לגופים הפדרליים לעבור מתיעוד על נייר לתיעוד אלקטרוני - הוראה מפתיעה שמגיעה מכיוונו של אדם, שלפי עוזריו מסרב להשתמש באינטרנט.

 

האביב הערבי יפציע גם ברוסיה? כיכר א-תחריר בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
האביב הערבי יפציע גם ברוסיה? כיכר א-תחריר בקהיר(צילום: AP)

 

בתחילת השנה שטף את העולם הערבי גל של מהפכות שהחל בתוניסיה, עבר למצרים, המשיך ללוב וממשיך לבעבע מתחת ומעל פני השטח בסוריה, תימן, ירדן, בחריין ומדינות נוספות. האם בעתיד צפויה גם רוסיה לחוות "אביב ערבי" משלה? "החברה הרוסית, או יותר נכון העם הרחב, תעדיף לוותר על זכויות אדם בתמורה לביטחון ויציבות שלטונית", מסביר ד"ר חנין. לדבריו, בטווח הקצר, הסיכוי ל"אביב ערבי" ברוסיה קלוש ביותר.

 

"העם הרוסי סבלני וסובלני - אבל עד גבול מסוים"

עם זאת, הוא אומר שהאינטלקטואלים ברוסיה תמיד יעדיפו כיבוד זכויות אדם וידרשו דמוקרטיה אמיתית. "צריך לזכור שלא מדובר בעם סיני שמוכן לסבול כל דבר", הוא אומר. "העם הרוסי סבלני וסובלני - אבל עד גבול מסוים".

 

אם כן, בעתיד הנראה לעין, אופוזיציה אמיתית לא תתייצב נגד הנשיא הבא של רוסיה. אך מה לגבי אופוזיציה בתוך הקרמלין? האם ראש הממשלה הבא והנשיא הנוכחי מדבדב לא עשוי לצבור כוח בתפקידו החדש כפי שעשה זאת פוטין ולצאת נגדו? "זה כנראה לא יקרה", אומר ד"ר חנין ומסביר מדוע.

 

"באמצע כהונתו הצליח מדבדב לצבור כוח ושידר לעולם שהוא יותר ליברלי, יותר מערבי, יותר מוכן להקשיב לצרכים של חברה אזרחית ויותר מוכן לדבר על עצמאות בתי המשפט ואי התערבות השלטון בפעילות מוסדות החוק", אומר ד"ר חנין. "בנקודה זו נוצר כנראה קרע בין מדבדב לפוטין, שטען כי מדבדב צריך להתעסק במדיניות חוץ ולא פנים".

 

פוטין טען שהוא צריך לעסוק רק במדיניות חוץ. מדבדב ומרקל (צילום: AP) (צילום: AP)
פוטין טען שהוא צריך לעסוק רק במדיניות חוץ. מדבדב ומרקל(צילום: AP)

 

"אם היה כאן מאבק אז פוטין ניצח בו. האוליגרכים הממשלתיים ברוסיה, שמחזיקים את החברות הגדולות, כלי התקשורת, הבנקים והמפעלים לייצור חומרי גלם, החליטו שהם מעדיפים את פוטין. למדבדב לא נותרה ברירה אלא להתמקד במדיניות החוץ".

 

מערכת יחסים עם פלוסים ומינוסים

אז כשהשליטה במנגנון המפלגתי והתמיכה מצד האוליגרכים הגדולים נתונה בידיו, לא נראה שלפוטין צפויים חיים קשים מבית. "בסופו של דבר, אפשר לראות שעם כל הפלוסים והמינוסים ביחסים ביניהם, מדבדב ופוטין החליטו להמשיך לעבוד ביחד", אומר ד"ר חנין ומזכיר שמדבדב לא הולך לשום מקום ונשאר בצמרת השלטון, בתפקיד ראש הממשלה.

 

על פי הערכתו של ד"ר חנין, שזוכה לדבריו גם לחיזוק בקרב פרשנים בתוך רוסיה, ייתכן מצב לפיו בעוד 12 שנים, מדבדב יוכל לרשת את פוטין ולשוב לכס הנשיאות. "אגב, ברוסיה מגיבים בביטול לטענות שפוטין מבוגר מדי בשביל לשלוט על רוסיה ומזכירים שבעוד 12 שנה, פוטין, בן ה-58 יהיה צעיר יותר מגילו של ג'ון מקיין, שהיה בן 72 בעת שהתמודד לנשיאות ארה"ב מול ברק אובמה".

 

התגובות בעולם לחדשות האחרונות מרוסיה לא היו נלהבות בלשון המעטה. את הסיבה לכך שמנהיגים לא עמדו בתור כדי לברך את פוטין על צעדו לרוץ לנשיאות אפשר אולי לתלות בתפישת העולם האנטי-מערבית שלו, בחשדנותו כלפי מדינות המערב ובנטייתו להאמין בקונספירציות נגדו.

 

בארה"ב בנו על הנשיא הרוסי ויקבלו שוב את פוטין. אובמה ומדבדב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בארה"ב בנו על הנשיא הרוסי ויקבלו שוב את פוטין. אובמה ומדבדב(צילום: AFP)

 

בוושינגטון, ממשלו של ברק אובמה הגיב בנימוס להודעה על שובו של פוטין לנשיאות והבהיר כי אתחול היחסים בין ארה"ב לרוסיה יימשך. אולם בחדרי חדרים, לא בטוח שבכירי הבית הלבן שמחים לשוב ולהתמודד עם "פוטין הלוחמני".

 

מדיניות חוץ ברוח "דוקטרינת מינכן"

"עם חזרתו לכס הנשיא, פוטין ידבוק ב'דוקטורינת מינכן' שלו. על פי דוקטרינה זו, רוסיה דורשת לזכות מחדש במעמד מעצמת העל של ברית המועצות לשעבר - כל קודם כל מול האמריקנים והאירופאים", אומר ד"ר חנין. לדבריו, אחד המקומות בהם תחפש רוסיה לתקוע יתד ולהשפיע הוא המזרח התיכון. ואיך עושים זאת הכי טוב? לדבריו, "הרוסים יתחילו לשלוח יותר ספינות לאזור ויגבירו את התחרות עם המעצמות האחרות כדי להשיג השפעה".

 

עדות אחת לניסיון של רוסיה להשיג השפעה במזרח התיכון היא הבסיס הצבאי שהקימה בעיר הנמל הסורית טרטוס. "זה יתרון גדול כשיש לך בסיס כזה, במקום להחזיר ספינות לנמלי הבית הרחוקים", אמר לפני שלוש שנים מפקד הצי הרוסי לשעבר בים השחור, האדמירל אדוארד בלטין.

 

"הרוסים מתחילים לחפש בעלי ברית חדשים נגד האמריקנים", מסביר ד"ר חנין. "עם כינון ממשלו הבא של פוטין, אנו צפויים לראות יחסים מאוד קורקטיים בין האמריקנים לרוסים".

 

סוכן הקג"ב לשעבר שהורעל למוות. ליטביננקו (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
סוכן הקג"ב לשעבר שהורעל למוות. ליטביננקו(צילום: איי פי)

 

גם בבריטניה לא מתעודדים כנראה מחזרתו של פוטין לקדמת הבמה בקרמלין. היחסים בין שתי המדינות התקררו בעקבות הרעלתו בנובמבר 2006 של המרגל הרוסי אלכסנדר ליטביננקו בלונדון. ליטביננקו, שהיה בן 43 במותו, נפגש במסעדה בלונדון עם עיתונאית שטענה כי בידיה מידע על רצח אנה פוליטקובסקיה, העיתונאית שנורתה למוות בדירתה במוסקבה חודש קודם לכן. פוליטקובסקיה היתה ידועה בביקורת התכופה שהשמיעה נגד משטרו של פוטין.

 

יחסים חמים עם בריטניה? תלוי בקמרון-פוטין

ליטביננקו, שהיה קצין בכיר בשירות הביטחון הפדרלי של רוסיה (FSB), ברח מארצו ובשנת 2000 מצא מקלט בלונדון. הוא נהפך למבקרו החריף של פוטין והאשים את ה-FSB בניסיון לרצוח את האוליגרך הרוסי הגולה בוריס ברזובסקי.

 

ובעוד בריטניה דורשת להסגיר לידיה את האיש שנחשד על ידה בהרעלת ליטביננקו, סוכן הקג"ב אנדריי לוגובוי, רוסיה ממשיכה מצדה לדרוש את הסגרתו לידיה של ברזובסקי לאחר שהוא אמר בראיון ל"גרדיאן" הבריטי כי בכוונתו להפיל את משטרו של פוטין. האם בעת כהונתו המחודשת של פוטין יתחממו היחסים בין ארצו לבין בריטניה? פרשנים בממלכה מעריכים כי הדבר תלוי בעיקר בנכונות שיגלו מנהיגי שתי המדינות, דיוויד קמרון וולדימיר פוטין.

 

השגת השפעה עולמית היא אחת המטרות הגבוהות בראש סדר העדיפויות הרוסי, אך מטרה נוספת וחשובה לא פחות היא שמירה על האינטרסים הכלכליים של המדינה - ויש הרבה כאלה. "'האביב הערבי' לא היטיב עם הכלכלה הרוסית ופגע בהכנסותיה", אומר ד"ר חנין. "לכן, הרוסים מחפשים כל הזמן אחר תחליפים, אחר לקוחות חדשים לגז שלהם, לנפט שלהם ולנשק שלהם".

 

בלי מתיחות על רקע אישי. פוטין ונתניהו (צילום: AP) (צילום: AP)
בלי מתיחות על רקע אישי. פוטין ונתניהו(צילום: AP)

 

"הרוסים זקוקים מאוד לכסף זמין כדי להקים תשתיות חדשות לכיוון מערב, בהן צינורות נפט, ולשקם את התשתיות הישנות", אומר ד"ר חנין. "הלקוחות שלהם הם הערבים, הצפון אפריקנים ואפילו הישראלים. המוטו הרוסי הוא 'מי שקונה ומשלם יותר, ברוך בא'. פוטין עצמו אמר שלא איכפת לו למי למכור נשק העיקר שיהיו קונים".

 

"האמריקנים יותר אידיאולוגים מהרוסים"

על רקע דברים אלה ניתן אולי להבין מדוע לא התקשתה רוסיה להציע למכירה לאיראן את מערכת ההגנה האווירית המתקדמת S-300 ובאותו הזמן להמשיך לעשות עסקים עם ישראל. "פוטין מוכן להאכיל את התנין האיסלאמי כל זמן שייתן לו כסף", אומר ד"ר חנין בפארפרזה לדבריו של ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו בעצרת האו"ם בניו יורק.

 

למי שמבולבל במעט מהמדיניות הרוסית, ד"ר חנין מבקש להסביר אותה: "הרוסים דוגלים בפרגמטיזם של אידיאולוגיה - מדיניות שהתחילה בסוף עידן ילצין. הרוסים חסרי אידיאולוגיה לחלוטין ולמעשה אפשר לומר שהאמריקנים יותר אידיאולוגיים מהם. לשם דוגמה, לרוסים אין בעיה לתמוך במדינה פלסטינית בגבולות 1967 אך באותה עת לשתף פעולה עם אוניברסיטאות ישראליות שנמצאות מעבר לקו הירוק".

 

מי שדווקא לא צפויה להיפגע משובו של פוטין לראשות הקרמלין היא ישראל. לדברי ד"ר חנין, היחסים בין שתי המדינות מבוססים על כבוד הדדי ולא קיימת מתיחות ביניהן על רקע אישי - דבר שצפוי להימשך גם בעתיד.

 

"הרוסים מכבדים מאוד את שר החוץ אביגדור ליברמן ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו", אומר ד"ר חנין. "ישראל נתפשת בעיני הרוסים כמעצמת על טכנולוגית אחרי ארה"ב, כמה מדינות באירופה ויפן. הרוסים גם מאוד מתרשמים מהעובדה שישראל מובילה בעולם בסטארטאפים פר נפש - אפילו לפני ארה"ב".

 

"פוטין ומדבדב רוצים להפוך את רוסיה לכלכלה פוסט תעשייתית ולקדם אותה, והקשרים העסקיים עם ישראל, מנדל"ן ועד טכנולוגיות מתקדמות, משרתים את מטרתם", מסביר ד"ר חנין את האינטרס הרוסי ומשאיר פתח גדולה לתקווה שהיחסים בין המדינות רק ישתפרו עם השנים - גם בעת עידן רוסיה של פוטין גרסה 2.0.

פורסם לראשונה 05/10/2011 10:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחליפים תפקידים. פוטין ומדבדב
צילום: רויטרס
ימשיך באתחול היחסים? אובמה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
יחסי כבוד עם רוסיה. נתניהו
צילום: EPA
מבקרת המשטר שנרצחה. פוליטקובסקיה
צילום: AFP
פרגמטיזם של אידיאולוגיה. ילצין
צילום: רויטרס
לקוח של הרוסים. אחמדינג'אד
צילום: AP
צילום: איגור חנין
הרוסים מעדיפים אינטרסים על פני אידיאולוגיה. ד"ר זאב חנין
צילום: איגור חנין
מומלצים