שתף קטע נבחר

משרד הפנים ממליץ לפצל דירות

חרף הביקורת על מפצלי הדירות, במשרד סבורים שזה פיתרון למצוקת הדיור: תקנות שהוגשו לאישור השר אלי ישי מאפשרות לחלק דירות ליחידות של 30 מ"ר ולפצל כ-20% מהדירות בתכנון ממשלתי. קבלנים: לא יפתור הבעיות באיזורי ביקוש

המועצה הארצית לתכנון ובנייה המליצה היום (ג') לשר הפנים אלי ישי, לחתום על תקנות שמאפשרות פיצול דירות. התקנות מאפשרות לפצל דירות קיימות וכן דירות שאושרו וטרם נבנו.

 

עוד על פיצול דירות :

 

על פי התקנות, לוועדה המקומית לתכנון ובנייה תהיה סמכות למשך 5 שנים לתת היתר לפצל דירות קיימות לדירות קטנות, בתנאי שלא יהיו קטנות מ-30 מ"ר וש-75% מבעלי הקרקע נתנו את הסכמתם. ההיתר יינתן בהתאם לחוות דעת מהנדס העיר, ומאפשר לפצל מקסימום 30% מהדירות בבניין.

 

בנוסף ניתן יהיה לפצל 20% מהדירות בתכנון ממשלתי, שאושרו וטרם מומשו, באמצעות הליך מקוצר בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה. התקנות יכנסו לתוקף לאחר ששר הפנים יחתום עליהן.

 

התקנות גובשו במשרד הפנים ביוזמת השר ישי, זאת למרות שלא מעט ביקורת נמתחה על מפצלי הדירות בשנים האחרונות. ממשרד הפנים נמסר, כי "הצורך לפצל דירות עלה הן בשל העלייה במחירי הדיור והן בשל מצוקת הדיור בישראל".

 

83% מהדירות - 4 חדרים ומעלה

ממשרד הפנים נמסר, כי מחקר שערך מלמד כי הצורך בבניית יחידות דיור קטנות בכל הארץ עלה בשנים האחרונות. על פי המחקר, בעשור האחרון חלה התייקרות במחירי הדיור להשכרה בשיעור של 40%, כאשר הפער בין מחיר השכרת דירת 3 חדרים לבין 4 חדרים גדול במיוחד.

 

עוד עולה מהנתונים, כי בעשור האחרון חלה עלייה בגודל הדירות שנבנו: מגודל מקסימלי של 140 מ"ר, גודל הדירות עלה ל- 200 מ"ר. ההבדל נובע מהעלייה בסטנדרטים בבנייה והגדלת שטחי השירות, וכן בשל מדיניות הרשויות המקומיות המעודדות בניית יחידות דיור גדולות במטרה למשוך אוכלוסיות חזקות. על פי הנתונים, רק 17% מיחידות הדיור שנבנו בעשור האחרון הן בנות 3 חדרים ומטה. יתרת הדירות הנן בנות 4-6 חדרים.

 

המחקר גם מצביע על מגמה של גידול בשיעור משקי הבית הקטנים של 1 עד שני דיירים, למשל זוג מבוגרים, משפחות חד הוריות ורווקים. כך למשל, כ-70%-60% ממשקי הבית בתל אביב וחיפה הם בני 2 נפשות, ובירושלים - כ-37% משקי הבית הם בי 2 נפשות.

 

"צפויים חסמים רבים"

מנכ"ל התאחדות הקבלנים, מוטי כידור, אמר בתגובה לתקנות, כי בפיצול דירות שטרם נבנו יש פוטנציאל לתוספת של כ-4,000 יחידות דיור בשנה באופן מיידי, אבל רובן לא באיזורי הביקוש. לדבריו, "מרבית הפרויקטים באיזורי הביקוש במרכז הארץ הם ביוזמה פרטית. הגבלת התקנה לפרויקטים שרובם בפריפריה לא תתן את התוצאה הרצויה והיא הרחבת המלאי של הדירות במרכז והוזלתן". 

 

עו"ד ברק קינן, ממשרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון, העוסק בנדל"ן, אמר שבפני בעלי דירות, יזמים וקבלנים צפויים לעמוד חסמים רבים לקראת מתן היתרים לדירות מפוצלות. "ללא הסדרה בחוק של הפיצולים, שתתבטא גם ברמה הרשויות, לא נראה שינוי גדול בתחום זה ובשוק הנדל"ן בכלל", אמר, "נושא פיצול הדירות מצריך תוכנית עירונית שתשים גבולות מצד אחד ומצד שני תאפשר הקלות ופטורים בדרישות המחמירות לקבלת היתר בניה לפיצול".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים