שתף קטע נבחר

למחות בסוכות: מטיילים ומצילים את הסביבה

אזרחי ישראל שיגדשו בחול המועד את אתרי הטיולים לא יוכלו להימנע ממפגש עם פעילי הסביבה. המטרה: לגייס אתכם להצלת חופים, חולות וגנים לאומיים. האמצעים: דן תורן, עלמה זוהר, מיכה שטרית, צעדות ועוד. מה קורה ואיפה? מדריך

מתכננים לטייל במהלך החג? אתם יכולים לעשות זאת בשילוב עם פעילות למען הסביבה. חול המועד השנה צפוי להיות גדוש בפעילויות שמאפשרות לאזרחים לקחת חלק בהגנה על הטבע: צעדת מחאה למען הצלת חופי הכרמל, הפנינג ציבורי להצלת חוף בצת או הופעות בחולות סמר - ynet כלכלה ירוקה עושה לכם סדר בבלאגן.

 

צעדה למען חופי הכרמל

המאבק להצלת חוף נחשולים התרחב תוך זמן קצר למאבק להצלת כל חופי הכרמל, זאת לאור תוכניות הפיתוח הרבות המתוכננות באזור. אלה עתידות להוסיף לרצועת חוף הכרמל כ-1,500 יחידות נופש לפחות, ולשנות משמעותית את אופיה של רצועת החוף הפראית.

 

 

נשמע לכם מטריד? הצטרפו לצעדת המחאה הגדולה שמתכנן מטה המאבק בחול המועד. הצעדה תצא מחוף נחשולים והיא תלווה במשט של גלשנים וקיאקים בים. אחרי הצעדה תתקיים עצרת מחאה בהנחיית שי אביבי, במהלכו תופיע עלמה זהר. בעצרת תשתתף גם עדי לוסטיג, ממובילות המאבק המוצלח נגד בניית כפר הנופש בחוף פלמחים.

 

אמנם מי שעתיד להגיע לחוף בציפיה למצוא את מאהל המחאה הרשמי שהוקם לפני כחודש, יגלה כי הוא פורק עקב דרישת מינהל מקרקעי ישראל, אך במקום עדיין שוהים פעילים שמקיימים פעילויות הסברה שונות ושימחו לספר לכם מה מתוכנן באזור. 

 

מתי ואיפה? ב-18 באוקטובר. הצעדה יוצאת ב-10:00 בבוקר מחוף נחשולים  ותסתיים בעצרת, שתחל ב-13:00 בחוף הבונים.

 

צילום: דן חמיצר

 

הפנינג להצלת חוף בצת

צפונה משם, בחוף בצת המאוים אף הוא בשל תוכניות פיתוח, מתוכנן ביום שבת אירוע מחאה ציבורי. החוף, שמדרום לראש הנקרה, נחשב לאחד החופים הטבעיים החשובים בישראל, בשל היותו אתר הטלה חשוב לצבי ים. בשטח מתוכננים לקום שלושה כפרי נופש, שטחי מסחר ואגם מלאכותי בהיקף בנוי של עשרות אלפי מ"ר. בשנים האחרונות התנהל מאבק סביבתי נרחב כנגד הכוונה לבנות בחוף ולמעלה מ-27 אלף בני אדם חתמו על עצומה הקוראת לביטול התוכנית.

   

 

את האירוע בחול המועד עורכים החברה להגנת הטבע וועד הפעולה של תושבי הגליל המערבי, שמאיישים בחודשיים האחרונים מאהל מחאה בחוף. האירוע כולל פעילויות לילדים, דוכני הסברה, עצרת ומופעים מוסיקליים ושיאו יהיה יצירת גל אנושי לאורך החוף, "להמחשת ההתנגדות הציבורית להקמת כפרי הנופש", כדברי המארגנים.

 

בחברה להגנת הטבע ובוועד הפעולה מסבירים, כי "הבנייה בחוף בצת תגרום לפגיעה בשטחים הפתוחים על ידי קיטוע של רצועת החוף, לפגיעה סביבתית בעקבות מטרדי רעש, אור וזיהום אוויר ומים ולפגיעה בערכי טבע מוגנים. יש לשמור על החוף ללא בנייה, למען ערכי הטבע והנוף שבו ולמען הפעילות האנושית המגוונת המתקיימת בו, הנסמכת על אופיו המיוחד".

 

מתי ואיפה? חוף בצת, יום שבת, ה-15:00 באוקטובר, החל משעה 13:00.

 

צילום: דנה גיא, החברה להגנת הטבע

 

דן תורן בחולות סמר

רגע לפני שהדחפורים עתידים לעלות על גוש החולות האחרון בערבה הדרומית, ארגון סבב"ע (סביבה בריאה בערבה) בשיתוף ארגוני סביבה נוספים, יקיימו ב-17 באוקטובר, אירוע גדול בשטח שבו מתוכננת כריית חול, תחת הכותרת "מצילים את חולות סמר".

 

 

מזה כ-4 שנים שתושבי האזור וארגוני סביבה מנהלים מאבק להצלת החולות, הממוקמים כ-20 ק"מ מאילת. מומחים הגדירו את חלקם הדרומי כנדירים וכבעלי מגוון ביולוגי חשוב וייחודי. בין השאר אפשר למצוא במקום את העכביש הגדול ביותר במזרח התיכון, שהתגלה למדע רק בשנים האחרונות, וכן את המסורית העטורה, חיפושית גדולה שרק בחולות ניתן לראות אותה. 

 

לאחר פעולות כרייה מסיביות שבוצעו באזור לאורך השנים, נותר מהשטח הטבעי פחות מקילומטר רבוע אחד. בשטח זה קידם מינהל מקרקעי ישראל כריית חול נוספת, לצורך בנייה באזור אילת. לדברי הפעילים, כריית החול תפגע קשות במינים של בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה מקומית ותהרוס את הנוף באופן קשה.

 

הכרייה אמורה לצאת לדרך לאחר חג הסוכות, אך בארגוני סביבה הגישו עתירה מינהלית נגד מכרז הכרייה וכעת ממתינים להחלטה. בנוסף, הארגונים פנו לאחרונה לבנצי ליברמן, ראש מינהל מקרקעי ישראל החדש, בבקשה לעצור את הכרייה.

 

את האירוע ינחה אברי גלעד והוא יתקיים במעמד יו"ר השדולה הסביבתית ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ). במהלכו יופיעו מיכה שטרית, דן תורן ואמיר דדון, ויתקיימו הדרכות של מדריכי החברה להגנת הטבע. בנוסף, במהלך חול המועד יתקיימו סיורים מודרכים במקום פעמיים ביום. "אנחנו מאמינים מזמינים את כולם לבוא להזדהות עם המאבק ולראות מה הולכים לאבד", מסרה טל גולדמן מארגון סבב"ע.

 

מתי ואיפה? הארוע המרכזי יתקיים ב-17 באוקטובר, יום ב', בין השעות 14:00 ל-17:30. הגעה לארוע באמצעות שילוט בכביש הערבה. ההדרכות יתקיימו בימים א'-ג', פעמיים ביום: סיור בוקר ב-6:30 וסיור צהריים ב-14:30. הסיורים ייצאו מחיבר יטבתה ויתקיימו בתיאום מראש, בטלפון: 08-6373057.

 

צילום: רועי טלבי

 

רותמים את המטיילים נגד הפרטת הגנים הלאומיים

גם מי ש"סתם" יטייל במהלך החג, עשוי לפגוש במאבקיים סביבתיים על הדרך: בארגונים ירוקים מתכוונים לנצל את חול המועד גם כדי להאבק בהצעת החוק שתאפשר להפריט את האתרים הלאומיים בארץ. התיקון לחק שיזם ח"כ ישראל חסון (קדימה) ושכבר עבר בקריאה טרומית, מאפשר לשר להגנת הסביבה להעביר את הניהול של האתרים הלאומיים לתאגיד פרטי, בתנאי שאינו פועל למטרות רווח.

 

 

בחברה להגנת הטבע יציבו החל מה-13 באוקטובר, יום ה', דוכני הסברה והחתמה על עצומה נגד הצעת החוק. החברה תעמיד שש תחנות לפחות ברחבי הארץ: צומת מחניים בצפון, בנמל תל אביב, בהרי ירושלים ובמקומות נוספים, בהתאם לתנועת המטיילים בחג. החברה פצחה לאחרונה בקמפיין נגד הצעת החוק, במסגרתו היא "מציעה למכירה" גנים לאומיים בארץ, כגון חוף פלמחים, הכרמל, גן לאומי מקורות הירקון, חוף השרון, גן לאומי הרי יהודה ומצדה.

 

קמפיין החברה להגנת הטבע (צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע) (צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע)
קמפיין החברה להגנת הטבע(צילום: באדיבות החברה להגנת הטבע)

 

גם במפלגות התנועה הירוקה ומרצ מתכוונים לרתום את המטיילים בחג נגד הצעת החוק: ב-16 באוקטובר, יום א', יוקמו עמדות הסברה בכניסה ל-5 אתרים: מצדה, פלמחים, בית שערים, עין חמד/קסטל ואפולוניה, בהם ינסו להעלות את המודעות הציבורית למהלך ויקראו לאזרחים למנוע את אישור החוק.

  

"נסיון החקיקה להפרטת הגנים הלאומיים הוא יריקה בפרצופם של מאות אלפי בני האדם שיצאו לרחוב בקיץ האחרון", אומרת יו"ר "התנועה הירוקה", רחלי תדהר-קנר. "משמעות החוק היא אחת - שמורות הטבע והגנים הלאומיים יהפכו גם הם מנכס ציבורי משותף, לנכס פרטי הזמין רק עבור אלו אשר הפרוטה בכיסם. לא מן הנמנע כי בעוד עשור תכפיל ותשלש עצמה הכניסה לשמורת הכרמל, על גב מצדה יוקם סניף מקדונלד'ס ובבניאס יפתח מפעיל השמורה אולם חתונות".

 

מתי ואיפה? באתרי טיולים בכל רחבי הארץ במהלך חול המועד. 

 

המאבק ברפורמת התכנון מתחדש

בארגונים הירוקים מחדשים גם את המאבק ברפורמה בחוק התכנון והבנייה, אותה מקדם ראש הממשלה במשך השנתיים האחרונות ושעתידה צפוי להיות מוכרע במושב החורף הקרוב של הכנסת. בארגונים טוענים כי הרפורמה, שנועדה לקצר את הליכי הבנייה, עלולה לפתוח פתח לתכנון בלתי נאות, בראיה קצרת טווח ומקומית, שגם תפגע קשות בשטחים הפתוחים בישראל.

 

 

אתמול (ד') פנה ארגון אדם טבע ודין לח"כ אמנון כהן שעומד בראש הועדה המשתפת לפנים וכלכלה בכנסת לקידום הרפורמה החוק התכנון והבניה ולאייל ינון, היועץ המשפטי לכנסת, בקריאה "לעצור את הרפורמה ולתקן את החסרונות העיקריים שבהצעת החוק".

 

בארגון מדגישים כי למרות שהדיונים ב-400 סעיפים מתוך 600 המוצעים כבר הסתיימו, טרם התקיימו הצבעות, ולכן הם קוראים לתקן את הצעת החוק לפני חידוש הדיונים בוועדה. "הליקויים המרכזיים בחוק החדש עלולים להזיק למדינה ולחברה באופן בלתי הפיך לעשרות השנים הבאות", טוען עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין.

 

בארגון מגמה ירוקה יציבו, בשיתוף עם ארגוני סביבה נוספים, סוכות במהלך חול המועד בכל רחבי הארץ. בסוכות יתקיימו פעילויות שונות לצד פעילויות הסברה על הרפורמה המתוכננת.

 

ירושלים - תוצב סוכה בגינה הקהילתית במוסררה ברחוב הע״ח, בה יתקיימו הפעלות לילדים, הופעות, פאנלים ורבי שיח.

 

חיפה: יוקמו סוכות בפארק הכרמל, במרכז הכרמל ובחוף נחשולים. בסוכות יתקיימו מיצגי מחאה נגד הרפורמה, פעילויות לילדים ולכל המשפחה ורבי שיח בנושאי הרפורמה וצדק חברתי, בדגש על הבנייה בחופי הכרמל.

 

אשקלון: תוקם סוכה בחוף דלילה, כחלק מפסטיבל "הכדור בידיים שלנו". בסוכה יתקיימו פעילויות לכל המשפחה ורבי שיח בנושאי הרפורמה וצדק חברתי, בדגש על הבנייה בחופי הים.

 

אילת: תוקם סוכה ליד קניון מול הים, בה יתקיימו פעילויות לכל המשפחה ורבי שיח, בדגש על המחאה נגד הבנייה המתוכננת בחוף אלמוג.

 

יטבתה: תוקם סוכה בדגש על הצלת חולות סמר.

 

קרית שמונה: תוקם סוכה בצומת מצודות, מול קניון נחמיה, בה יתקיימו פעילויות ורבי שיח לכל המשפחה, בדגש על בנייה של כפרי נופש בעמק החולה ובמורדות הרי נפתלי.

 

רחובות: תוקם סוכה במאהל בגן הראשונים, ליד הקניון.

 

*ייתכנו סוכות נוספות בתל אביב, גבעתיים, נתניה וערים נוספות. 

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה ירוקה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים