שתף קטע נבחר

המהומות הדתיות: מצרים זקוקה לטיפול שורש

אירועי הדמים האחרונים הוכיחו כי מי שמשלם את המחיר על המצב הפוליטי הנפיץ הם הנוצרים הקופטים. גם אם הסדר ישוב על כנו, תפוח האדמה הלוהט ימשיך להתגלגל קדימה - ללא פתרון

המהפכה להדחת חוסני מובארק מהשלטון אמנם הצליחה, אבל המדינה הערבית ממשיכה לבעור: אם מישהו רצה עוד סממן להלכי הרוח במצרים של התקופה האחרונה, באו אירועי הדמים אמש (יום א') בקהיר ונתנו תזכורת כואבת: המצב הפוליטי בקהיר נפיץ מתמיד. בסיפור הזה מתחברים סממנים רבים שהובילו את מצרים לאירועי ינואר: מתיחות עממית שטרם נמצא לה פתרון, בעיות ייצוג פוליטי ובעיקר תחושה שהגיעו מים עד נפש.

 

מצרים בוערת - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

היסטוריה של אלימות דתית במצרים:

 

מכאן, הדרך לאלימות היתה קצרה. לפחות 36 הרוגים ולמעלה מ-200 פצועים נמנו בהתנגשויות בין הנוצרים הקופטים לבין כוחות הביטחון מול מבנה הרדיו והטלוויזיה בקהיר.

 

ראשית, למימדים הצרים והעובדתיים של הסיפור. אלפי קופטים יצאו אמש לרחובות במרכז קהיר. האלפים, שיש שהעריכו את מספרם ברבבה, ביקשו למחות ולקרוא לפיטוריהם של מושל מחוז אסואן, הגנרל מוסטפא א-סייד, והממונה על הביטחון במחוז, הגנרל אחמד סקר. כל זאת, לאור הסערה שהתחוללה בכפר קטן בשם אל-מארינב במחוז לפני כחודש וחצי.

 

הכול התחיל בגלל כנסייה קטנה? נוצרים קופטים בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכול התחיל בגלל כנסייה קטנה? נוצרים קופטים בקהיר(צילום: AFP)

 

באותו הכפר, כך מתברר, חיה קהילה קטנה של נוצרים קופטים. מזה כמה שנים הם נהגו להתפלל בבית קטן שאותו החליטו להמיר בכנסייה. לאחר שקיבלו את כל האישורים הדרושים, פרצו המהומות במצרים שבעקבותיהם הם הוציאו שוב את כל האישורים הדרושים.

 

הסדר בא על כנו - עד שפרצה האש

וכאשר החלו העבודות בשטח המהומות לא איחרו לבוא. בעקבות ניסיונות פיוס שנערכו בין ראשי המחוז הוסכם כי לא יתנשאו צלבים מעל לכניסה לכנסייה והיה נדמה כי הסדר בא על כנו. אלא שלפני כשבוע וחצי יצאו צעירים מתפילות יום השישי במסגדים והחלו לפרוץ לכנסיה הנבנית. הם העלו אותה באש והאש שבערה אחזה גם בבתים סמוכים וגרמה לנזק כבד ברכוש הקופטים.

 

עוד בערוץ החדשות :

 

הנוצרים חשו נבגדים על ידי השלטונות שתיווכו בינם לבין המוסלמים והיו אמורים להגן עליהם. מכאן, קצרה היתה הדרך להפגנות אמש במחוז, בקהיר ובמקביל בכמה מוקדים אחרים. התחושה כי הם אינם שווים גרמה לרבים מהנוצרים הקופטים לכלות את זעמם על כוחות הביטחון. רבים מהם זעקו "קולנו יעלה בכל מקום, לא נשתוק כמו פעם".

 

חוקי המשחק הולכים להשתנות עבור הקופטים במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חוקי המשחק הולכים להשתנות עבור הקופטים במצרים(צילום: AFP)

 

אך זה לא כל הסיפור. הסיפור של הכנסייה הקטנה במארינב מצטרף לבעיה גדולה יותר - התחושה כי חוקי המשחק במצרים עומדים להשתנות, והפעם עוד יותר לרעת הקופטים מבעבר. לפיכך, רבים דורשים כבר עתה, לפני שהתקבעו חוקי המשחק הפוליטיים במדינה, כי יש לקבוע שמצרים תהיה "מדינה חילונית עבור כל אזרחיה", וזאת מחשש כי הם יהפכו להיות לאזרחים מדרגה שנייה לאור שיוכם הדתי.

 

הולכים מדחי אל דחי

המפגינים גם דרשו מהמערכת הפוליטית להאיץ את "חוק אתרי הפולחן" שיאפשר להם ביתר קלות להקים כנסייה, כפי שבונים מסגד. "למרבה הצער, אם מה שקרה אחרי 25 בינואר (ההפגנות שהביאו להפלת מובארק. ר"ס) היה אמור להביא לנו כמצרים חיים טובים יותר, מה שקרה בקשר להיבט העדתי נעשה רק גרוע יותר ויותר", אמר כמיל סדיק, גורם קופטי בכיר מאלכסנדריה.

 

ואכן, המצב במצרים טעון. זאת הסיבה שמנהיג הקופטים, הפטריארך שנודה השלישי, מיהר להתנער מהמהומות אמש ואמר כי "שתולים חיצוניים היו מעורבים במהומות". במילים אחרות - לא אנחנו אשמים בדם שנשפך אלא "ידיים זרות", ואין לנו כל רצון להלהיט את הרוחות.

 

"ידיים זרות אשמות בהרג". האפיפיור הקופטי של מצרים שנודה ה-3 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"ידיים זרות אשמות בהרג". האפיפיור הקופטי של מצרים שנודה ה-3(צילום: רויטרס)

 

מילים ברוח זו השמיע אמש גם ראש ממשלת מצרים, עיסאם שרף. מנגד, החשש מגל חדש של מהומות אינו תיאורטי. הבורסה המצרית הגיבה מיד ומחקה למעלה מעשר מיליארד לירות מצריות בנפילות השערים היום.

במקביל, אלפי קופטים שבו והפגינו בצהריים מול בית חולים ברחוב "רעמסס" במרכז הבירה בדרישה לקבל את גופות בני דתם ההרוגים מאתמול.

 

האווירה, אם כן, עודנה מתוחה. לא בטוח שהיא תחמיר וסביר להניח שכפי שקרה לאחר אירועי דמים עדתיים בעבר, גם הפעם יימצא פתרון דחוק שיגלגל את תפוח האדמה הלוהט הזה קדימה, ללא פתרון. אך זאת, אולי הבעיה האמיתית, חוסר היכולת כיום להביא לטיפול שורש בבעיה כלשהי מבלי להבעיר את הקרקע ולעצבן מישהו. במצב העניינים הזה, אי אפשר שלא לחשוש מהתפרצות אלימה נוספת בקהיר בין אם על רקע עדתי או על רקע אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא רוצים להפוך לאזרחים מדרגה שנייה. הלוויית קופטים שנהרגו במהומות
צילום: AFP
מתאבלים על הרוגי המהומות
צילום: רויטרס
"קולנו יעלה בכל מקום, לא נשתוק כמו פעם"
צילום: AP
לפחות 36 הרוגים במהומות
צילום: EPA
מצרים הפגנה נוצרים קופטים עימותים מוסלמים
צילום: רויטרס
מיעוט מופלה במדינה?
צילום: AP
הדחתו לא פתרה את המצב הנפיץ במצרים. מובארק
צילום: AP
מומלצים