שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

טורקיה: השבנו לישראל כמו לכל מדינה אחרת

אנקרה דחתה את הצעת ישראל לסיוע בעקבות רעש האדמה הקטלני, ועל רקע התהייה האם יש לכך קשר לסכסוך הדיפלומטי בין המדינות הבהיר גורם במשרד החוץ הטורקי כי עשרות מדינות אחרות קיבלו מטורקיה תשובה דומה. בינתיים הגופות ממשיכות להיערם, ובבית חולים שקרס - המתים מוטלים בחצר

גורם רשמי בטורקיה רמז הערב (יום א') כי לעובדה שארצו לא ניצלה את הצעתה של ישראל לסייע בטיפול בנפגעי רעש האדמה אין קשר לסכסוך המדיני בין שתי המדינות. אותו גורם רשמי, שצוטט בסוכנויות הידיעות, אמר כי ישראל קיבלה מטורקיה את אותה התשובה שהטורקים העבירו לעשרות מדינות אחרות שהציעו להם סיוע.

 

אסון בטורקיה - עדכונים אחרונים:

 

ההודעה הטורקית באה בעקבות שיחת הטלפון שקיים הערב נשיא המדינה, שמעון פרס, עם עמיתו הטורקי, עבדוללה גול, ושבה הציע לו שישראל תסייע לטורקיה להתמודד עם נזקי הרעש, כפי שעשתה אחרי רעש האדמה האדיר בטורקיה ב-1999. עבדוללה גול השיב שלפי שעה, הוא מקווה שטורקיה תוכל להסתדר לבד.

 

מאמצי החילוץ נמשכו אחרי רדת השמש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מאמצי החילוץ נמשכו אחרי רדת השמש(צילום: AFP)

 

בעקבות דחיית ההצעה עלתה השאלה האם למהלך הטורקי יש קשר לסכסוך הדיפלומטי בין המדינות על רקע אירועי המשט לעזה, סכסוך שהשביא באוגוסט האחרון את ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, להוריד את דרג היחסים בין המדינות ולנתק את יחסי המסחר הצבאיים והממשלתיים בין טורקיה לישראל. הגורם הטורקי הרשמי, איש משרד החוץ הטורקי, אמר הערב כי טורקיה טרם פנתה לעולם בבקשה לסיוע בהתמודדות עם נזקי הרעש.

 

היקף הנזק באזורים מבודדים טרם נודע

ובינתיים, בבית חולים בעיר ארג'יששבמזרח טורקיה, העיר שנפגעה כנראה קשה מכל ברעש האדמה העז שפקד את האזור בצהריים, התקשו הערב להעניק טיפול ראוי למאות הנפגעים. בית החולים, אחד משניים הקיימים בעיר, ניזוק בעצמו כתוצאה מהרעש, והניצולים שהובהלו אליו כדי לקבל סיוע מצאו עצמם מטופלים בגינה הסמוכה. אחות בבית החולים סיפרה לרשת CNN-Turk כי בלית ברירה גם יותר מ-100 גופות נותרו מוטלות מחוץ לבית החולים.

 

"בית החולים נפגע באופן קשה, אז אנחנו לא יכולים לפעול בתוכו", סיפרה האחות אדה אקיזוגלו בשיחת טלפון, "אנחנו מטפלים בנפגעים בגינה של בית החולים ובבניין סמוך שיש בו גנרטור". היא לא הייתה יכולה לספר כמה הרוגים ופצועים הגיעו לבית החולים.

 

אף שמניין ההרוגים הרשמי עומד כעת על 85, לפי ההערכות מספר ההרוגים הכולל ברעש עלול להגיע עד לאלף איש. היקף הנזק באזורים כפריים מבודדים סביב מוקד הרעש עדיין אינו ברור, וייתכן שגם שם יש המוני נפגעים. ההערכה בדבר מספר ההרוגים נשענת על עוצמת הרעש ועל תקני הבנייה הירודים באזור שנפגע.

 

הופכים כל אבן, הערב בטורקיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הופכים כל אבן, הערב בטורקיה(צילום: AFP)

 

רעש האדמה הורגש באזור העיר ואן ופרבריה, על גדות נהר ואן, בסמוך לגבול של טורקיה עם איראן. הוא הורגש מעט לפני השעה 13:00 בצהריים שעון ישראל, ועוצמתו הייתה 7.2. ראש ממשלת טורקיה ארדואן וכמה משריו, יצאו לאזור, ומחר בבוקר יקיימו ישיבת חירום של הממשלה.

 

גם כלים כבדים הובאו לסייע בחילוץ (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם כלים כבדים הובאו לסייע בחילוץ(צילום: רויטרס)

 

בינתיים נמשכים מאמצי הטורקים לחלץ ניצולים מבין ההריסות. אזרחים מהשורה וצוותי סיוע מסתובבים בערים הפגועות, ומנסים לפלס דרך בין ההריסות גם בידיים חשופות. רבים מהם סיפרו בשעות הערב המוקדמות על קריאות לעזרה

ואנקות של ניצולים שקבורים בין עיי החורבות. "אשתי והילד שלי בפנים! התינוק שלי, בן ארבעה חודשים, הוא בפנים", מירר בבכי צעיר טורקי ליד מה שהיה עד הצהריים בניין בן שמונה קומות בעיר ארג'יש. כ-85 בניינים קרסו בעיר.

 

רעש האדמה טלטל בתים גם בארמניה השכנה. בבירה הארמנית ירבאן, השוכנת במרחק של כ-160 קילומטרים מהעיר ארג'יש שנפגעה קשות ברעש, אנשים הרגישו היטב את האדמה נעה תחת רגליהם. הם נמלטו ממבנים אל הרחובות מחשש שיקרסו. עם זאת, לא ידוע על נפגעים או על נזק משמעותי שם. ארמניה עצמה ידעה רעש אדמה קטלני ב-1988, רעש שבו נהרגו כ-25 אלף בני אדם. גם בעיירות איראניות מעבר לגבול הורגש בצהריים הרעש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטורקים ינסו להסתדר לבד
צילום: רויטרס
מחלצים אשה מבין ההריסות
צילום: AP
מומלצים