שתף קטע נבחר

נגנב מידע על מאומצים: 'הסיוט של מגני הפרטיות'

לא רק מרשם האוכלוסין ובו פרטים של מיליוני ישראלים נגנב ממשרדי הממשלה, אלא גם רשימות של אלפי ילדים מאומצים ממחוזות ירושלים ות"א, עם פרטי הוריהם הביולוגים והמאמצים. "נחרדנו לגלות זאת", אמרו במשרד המשפטים. המידע לא הופץ

תעודות זהות, אילן יוחסין - וגם רשימת ילדים מאומצים. בחקירת פרשת מרשם האוכלוסין שכפי שפורסם היום (ב') פוענחה, התגלה בביתו של החשוד בגניבת העתק אלקטרוני מדויק ובו פרטי מיליוני אזרחי ישראל, גם עותק גנוב מפנקס האימוץ של מחוזות ירושלים ותל-אביב.

 

בקובץ הדיגיטלי היו רשומים כל שמות המאומצים באותם המחוזות - שמות הוריהם הביולוגים, שמות הוריהם המאמצים

ופרטי הילדים המאומצים.

 

מדובר באלפי שמות. פנקס האימוץ נוהל במשרד הממשלתי שבו שימש הגנב כמתכנת ומנהל מאגרי מידע, וזהו אחד ממאגרי המידע הרגישים ביותר הקיימים במדינת ישראל, שכן הוא מכיל את המידע על שרשרת האימוץ של ילדים.

 

מסיבת העיתונאים שבה נחשף פענוח ההדלפה, היום (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מסיבת העיתונאים שבה נחשף פענוח ההדלפה, היום(צילום: ירון ברנר)

 

במשרד המשפטים לא מצאו עדויות כלשהן לכך שהגנב הפיץ את המידע הזה. הרשימה נלקחה ממנו ומאוחסנת היום בקפידה. במשרד נחרדו לגלות את הרשימה הזו בידי גורם בלתי מורשה, והיום אמרו שם כי "זהו הסיוט של כל מגני הפרטיות. נחרדנו לראות שזה קרה".

 

"נזק קשה לילד ולמשפחה המאמצת"

ענת דונוביץ', מנכ"לית עמותת "אור שלום", המלווה משפחות אומנה, הביעה דאגה לנוכח האפשרות שדלף מידע על ילדים מאומצים. "המשמעות היא נזק קשה לילד ולמשפחה המאמצת", הסבירה. "החלטה בישראל שילד הוא בר-אימוץ היא תהליך ארוך וקשה, במקרים רבים, המשפחה המאמצת היא חסויה כי יש חשש ממעורבות של ההורים הביולוגים כשהיו מקרים שבהם המשפחות המאמצות אויימו ברצח".

 

לדברי דונוביץ', "גם ההורים שמעבירים את ילדיהם לאימוץ קנאים לפרטיות - אם זה נשים צעירות או כאלה שמגיעות מחברה שמרנית בה איש לא יודע שילדו ומסרו ילד". תגובות הסביבה מהוות בעיה נוספת. "בחלק גדול מהמקרים, הילדים לא רוצים שהסביבה תדע על היותם מאומצים. גם כך הם חווים התמודדות רגשית קשה והם לא זקוקים לקשיים נוספים. חלק מהילדים פותחים את תיקי האימוץ רק בגיל 40 או 50". 

 

הדלפת הרשימה נחשפה במסגרת חקירת פרשת תוכנת "אגרון". מדובר בתוכנה שאותה הפיץ שנת 2006 באינטרנט מתכנת מחשבים שכינה את עצמו "ארי", בן 25 מירושלים. התוכנה התבססה על מידע שנגנב ממשרד ממשלתי, וכללה

פרטים רבים על מיליוני אזרחים ישראלים, החל ממספרי תעודות הזהות ותאריכי הלידה שלהם, וכלה באילנות יוחסין. דבר הפצתה עורר סערה, והגיע עד לכנסת ולדיונים על המאגר הביומטרי.

 

במסגרת החקירה התברר כי עובד מיקור חוץ במשרד הממשלתי הוא שגנב את המידע, והעביר אותו לגורם עסקי. משם הוא התגלגל דרך כמה אנשים נוספים אל מתכנת המחשבים. במסגרת החקירה נעצר המתכנת, הובא בפני שופט, ושוחרר בתנאים מגבילים. חמישה חשודים אחרים עוכבו לחקירה ושוחררו גם הם בתנאים מגבילים.

 

בהכנת הידיעה השתתף עומרי אפרים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרטים על תשעה מיליון אזרחים במידע שהודלף
צילום: ירון ברנר
מומלצים