שתף קטע נבחר

ערוצים חברתיים לא ייכללו בהסדר "עידן פלוס"

ועדת הכלכלה החליטה להוציא מחוק השידורים הדיגיטליים את הערוצים המכוונים לקהלי יעד, לאחר התנגדות להצעת הממשלה לחייב אותם לשלם 4 מיליון שקל "דמי הפצה". בלחץ התנגדות זכייניות ערוצי 2 ו-10 וחברות הכבלים והלווין, הוחלט גם לא לכלול ב"עידן פלוס" ערוצים נושאיים כמו ספורט וילדים

ועדת הכלכלה של הכנסת הצביעה היום (ג') נגד הסעיף בהצעת החוק הממשלתית הנוגע להכללת ערוצי הכבלים והלוויין לקהלי יעד בשידורים הדיגיטליים דרך הממיר "עידן פלוס". מדובר בערוצים כגון הערוץ הקהילתי ומורשת והערוצים בערבית ואמהרית.

 

הצעת החוק נועדה לאפשר להם לשדר פרסומות, אבל גם חייבה אותם לשלם 4 מיליון שקל כל אחד כ"דמי הפצה" תמורת הכללתם בחבילת הערוצים ב"עידן פלוס". 

 

 

הממיר ניתן לרכישה תמורת 400-300 שקל והוא מאפשר לקלוט חינם את הערוצים הציבוריים (1,2,10,33 ו-99). הערוצים לקהלי היעד לא משלמים היום תמורת שידוריהם בכבלים ובלוויין. את המחאה נגד חיובם בתשלום הובילה ח"כ יוליה שמאלוב ברקוביץ' (קדימה) מי שהיתה המנכ"ל והעורכת הראשית של ערוץ הטלוויזיה המסחרי בשפה הרוסית "ישראל פלוס". "לא עשינו כלום בחוק הזה אם הוא מיועד רק לערוצים שיש להם כסף", אמרה ודרשה לפחות למחוק מהחוק את חובת התשלום או שתצביע נגדו.

 

היא טענה כי לערוץ האתיופי, למשל, יש בקושי 4 מיליון שקל להפקת השידורים ולא יהיו לו פרסומות ב-8 מיליון שקל כדי לממן את התשלום. נציג האוצר טען כי המדינה משקיעה מיליונים בתשתית המשדרים מתקציב המדינה ולא יכולה לממן הוצאות אחרות.

 

החלשים עלולים להיפגע

איציק עובדיה, חבר מועצת עיריית פתח תקווה, הצטרף למחאה. "השיטה החדשה נועדה לשכבות החלשות שלא יכולים לשלם את דמי המנוי", אמר. "הם נועדו לקדם את הקליטה החברתית של הציבור אליו הם מיועדים, אבל לא יגיעו אליו אם יחייבו אותם לשלם את דמי ההפצה".

 

על טענת האוצר הוא הגיב באומרו, "אל תמרחו אותנו. אתם לא מורחים אותי, אלא את הציבור שהשידורים מיועדים אליו". ח"כ שמאלוב ברקוביץ' הוסיפה: "לא תוכלו להשתיק אותנו. לא ניתן להעביר את החוק עם התשלומים האלה".

 

מנשה סמירה, יו"ר הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, דחה את המחאות בטענה שמדובר ב"ערוצי נישה" ו"אם הם רוצים לשחק במגרש של הגדולים עליהם לשלם והם יוכלו לשלם כשיגדל מספר רוכשי הממיר החדש והם יהיו קהל אטרקטיבי למפרסמים".

 

"הצעת פשרה של האוצר"

יו"ר המועצה לשידורי כבלים ולוויין ניצן חן, דחה את טענת סמירה שהמדינה לא יכולה לממן את הערוצים. "חלקם עומדים על כרעי תרנגולת על סף כונס נכסים. אם הממשלה אישרה את הקמתם היא יכולה לסייע להם, בפטור מהתשלום. מה האסון הגדול?".

 

לאחר מכן נציג האוצר אמר כי אם ערוץ כמו זה שמוקדש ליוצאי אתיופיה לא יוכל לממן מפרסומות את דמי ההפצה, כמו את עצמו, האוצר ומשרד התשתיות מוכנים לאפשר בחוק את המימון בגביית תשלום סמלי מהצופים, כמו חמישה שקלים לחודש על הצפייה בערוץ.

 

"זה כבר לא ערוץ בחינם", אמרה שמאלוב ברקוביץ' בתגובה. נציג האוצר ענה לה ואמר: "חמישה שקלים זה לא 250 שקל לחודש שחברות הכבלים והלוויין גובים על המנוי הקיים".  

 

"גם עוגת הפרסום מוגבלת"

היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד אתי בנדלר, הגדירה את פשרת האוצר כ"שערורייה", מאחר שהחוק מדבר על צפייה בחינם, קל וחומר שעצם הצעת המימון בפרסומות סותרת את החוק הקיים המחייב קבלת אישור מיוחד של הוועדה לערוץ המבקש לשדר פרסומת.

 

היא התייחסה לטענת הרשות השנייה שהממיר החדש יהפוך את הצופים לקהל יעד אטרקטיבי למפרסמים באומרה כי עוגת הפרסום במשק הישראלי איננה בלתי מוגבלת ולכן נדרש האישור המיוחד של הוועדה לכל הרחבה של שידורי הפרסומת. עו"ד בנדלר דרשה לדחות את הדיון בסוגיה עד לאחר שהוועדה תקבל ותלמד מה היו המלצות הוועדה הבינמשרדית שעל פיהן התגבשה הצעת החוק.

 

לקראת תום הדיון החליט יו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) להעמיד את הנושא להצבעה. הסעיף נמחק לאחר בהתנגדות של שמאלוב ברקוביץ' וח"כ רוברט אילטוב (ישראל ביתנו). היו"ר לא השתתף בהצבעה.

 

ח"כ אילטוב ניצל את הבמה כדי להציע לאפשר בחוק לזכייניות ערוץ 2 קשת ורשת להחזיק במשותף את בחברת החדשות עד 2015, גם אם רק אחת תבקש בינתיים לשדר ברישיון והשנייה תעדיף את הזיכיון.

 

נציג משרד התקשורת אמר כי השר משה כחלון תומך בהמשך האחזקה המשותפת גם במצב זה. אולם היועצת המשפטית של הוועדה טענה לעומתו כי הצעתו חריגה ומקומה איננו בחוק הנדון העוסק רק בהפצת שידורי הטלוויזיה דיגיטלית.

 

ח"כ אילטוב התעקש להעביר את הצעתו בחוק הנדון והודיע שיגיש נוסח מדויק שיעלה לדיון באחת הישיבות הבאות. עם זאת בוועדה סבורים כי הצעה זו "לא באה משום מקום" וציון תמיכת השר כחלון נועד לאותת לוועדה לאפשר את שילובה בחוק.

 

ערוצי הספורט והילדים לא ייכללו

ועדת הכלכלה גם דחתה את הסעיף שיזם משרד האוצר לפיו יתווספו למערך "עידן פלוס" גם ערוצים נושאיים כמו ערוצי ספורט וילדים. במסגרת הרחבת המערך ל-18 ערוצים, חמישה מהם אמורים היו להיות ערוצים נושאיים: ערוץ ילדים, ספורט וכדומה, כך שמשפחה תוכל להחליף את Yes ו-HOT בממיר עידן פלוס. הוצע שהכללת הערוצים האלה בשידורי עידן פלוס תמומן על ידי שילוב פרסומות בערוצים (הצעה לה התנגדו זכייניות ערוץ 2 ו-10), או על-ידי תשלום פר ערוץ כך שהצרכן יוכל לשלם תשלום חודשי לערוץ ספציפי (מהלך לו התנגדו HOT ו-yes).

 

זכיייות הערוצים 2 ו-10 התנגדו לחלוקה נוספת של עוגת הפרסום וחברות הכבלים והלוויין טענו לפגיעה בהכנסותיהן אם יכנס לשוק גוף נוסף שיוכל לשווק ערוצים בודדים. בעקבות ההתנגדויות של החברות המסחריות הוועדה לא אישרה את הסעיף.

 

בהכנת הידיעה השתתפה מירב קריסטל


פורסם לראשונה 25/10/2011 14:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מתוך הקמפיין לממיר הדיגיטלי
צילום: קפוצ'ינסקי
מומלצים